Českotřebovský deník 97/2011 (4.4.)                                      
Homeless v městské knihovně 

Blanka Kostřicová připravila na pondělí 4. dubna do čítárny  městské knihovny další autorské čtení. opět se vrátila ke své úspěšné publikaci "Ledovcová turistika", kde přečetla z druhé části knížky tři  samostatné části. právě první z nich měla název Homeless, který dal jméno celému autorskému čtení.
Tedy Homeless - člověk, který žije v lese. Poprvé  představila Blanka Kostřicová publikaci ledovcová turistika n autorském čtení, které se konalo  v roce 2008.  Tehdy  bylo v čítárně "narváno", dnes si přišla poslechnout prózu Blanky Kostřicové již menší komorní skupina posluchačů. 
Od té doby přišla  Blanka Kostřicová   číst  ze svých prací do čítárny městské knihovny již několikrát, např. třebovské povídky, nebo lyžařské povídky. Práce Blanky Kostřicové  nejsou bez ohlasu. Tím významným je jistě ocenění, které převzala Blanka Kostřicová v roce 2009, kdy  získala Cenu města Kohout 2008. Její literární večer  jistě nebyl dnes v městské knihovně ten poslední.   (mm)
 
Ministr Bárta zastavování dalších vlaků v České Třebové nepřeje 

Je to patrné z dopisu, který obdržel starosta města Jaroslav Zedník z Ministerstva dopravy. Naopak není ani jisté, zda se navržený počet zastavujících vlaků vyšší kvality vůbec udrží. "Nevzdáváme se", říká k problému Jaroslav Zedník. "  Rozhodnutí si vysvětluji tím, že  MD chápe stále Českou Třebovou jako město požadující zastávku rychlíků pouze pro sebe, nikoliv pro celý region. proto připravuji setkání se starosty měst v regionu a vytvoření dokumentu, který bude ukázkou, že zastavování vlaků  v železniční stanici Česká Třebová bude potřebovat celý region a  obrátíme se na ministerstvo znovu," dodal starosta.   po prozkoumání stanovisek ČD a MD je nyní zřejmé, že České dráhy zastavování vlaků v České Třebové doporučují  a "nepřejícím orgánem" je výhradně ministerstvo dopravy. Zastávky prestižních rychlíků však nedoporučuje jen město, ale i Pardubický kraj. Kraje však obecně vede ČSSD, tedy jiná politická reprezentace než současná vládní kolice. V tom vidím důvod, proč si  jistě  nebudou nijak moc pomáhat. Doplatí na tom občané z našeho regionu. Další ukázka, že politické boje jsou pro skutečnou práci pro občany škodlivé. Je však také otázka, zda jsme neměli připravit pro naši žádost politickou podporu širokého regionu již pro předchozí podanou žádost.  Není žádná záruka, že se opakovaným podáním žádosti bude někdo patřičně zabývat.   za nepřízní  Ministerstva dopravy vidím ovšem ještě i dalšího "škůdce" a to Ing. Zárubu, který cca před rokem inicioval podivnou petici proti České Třebové a adresoval ji právě Ministerstvu dopravy. Nyní tento člověk aktivně (a podle mnohých lidí negativně) působí ve firmě OREDO, která škrtá jeden vlak za druhým, aby provedla tzv. "optimalizaci dopravy" (mm)
 
Vzniká další asijské centrum, tentokrát u Lidlu 

Naproti prodejně LIDL se začalo na druhé straně parkoviště  nová stavební akce. Začala bouráním a vyklízením opuštěných prostor bývalých kanceláří tkalcovny Primony.  Majitel pokračuje v prodeji areálu po částech. Tato část se přemění na další doplňkový prodejní areál asijským zbožím. Konkrétně sortiment  si lze sice představit, ale  nikde to napsáno není. Obchodní zóna v Primoně se tedy dále rozšiřuje....
 
Českotřebovská městská knihovna byla i letos oceněna v soutěži Biblioweb 
V letošním ročníku Biblioweb zvolili  čtenáři web českoteřbovské městské knihovny jako nejlepší prezentaci knihovny z pohledu veřejnosti. V silné konkurenci 61 knihoven dalo 552 lidí svůj hlas webu Městské knihovny Česká Třebová. "Bereme to jako velkou odměnu a zároveň jako výzvu. Budeme se i nadále snažit, aby web knihovny byl plný informací, poučení i zábavy. Chceme i nadále podpořit růst komunity lidí kolem knihovny. Snad jsme zase o kousek blíž snu o knihovně jako příjemném místě, kde najdete relaxaci, inspiraci, informace i přátele. Děkujeme za hlasy! Moc to pro nás znamená." Tak píše ředitelka městské knihovny na své webové stránce. Právě v pondělí 4. dubna se v Hradci Králové předávala ocenění v této prestižní soutěži.  Kompletní výsledky naleznete zde.
 
V městské knihovně byla opět Noc s Andersenem

Akce se konala  z pátku na sobotu, tedy z 1. na 2. dubna 2011. opět se přihlásil dostatek zájemců  nestrávili však celou dobu jenom v městské knihovně.  Začátek byl v 17:30, okolo půl osmé  se "indiánská tlupa dětí a knihovnic" přesunula  do  Javorky,  a teprve po tomto výletu  se konal další program opět na dětském oddělení, kde bylo o účastníky akce opět dokonale postaráno.
 
Pozvánka na povídání o Ekvádoru (Prof. RNDr. Pavel Kovář) 

Na besedu Pavel Kovář přiveze alespoň ukázku z loňského vítězného snímku na Ekofilmu (Vetřelci z Amazonie), který se odehrává na území národního parku Yasúní. I ten bude zmíněn v přednášce, neb právě tam s kolegy pobýval. MŽP dodnes bohužel nevyřešilo, jak bude festival Ekofilm pokračovat, tak nejsou dořešena ani autorská práva k filmu a tudíž nelze promítání celého vítězného  filmu nijak veřejně inzerovat (je to delší dvoudílný film). Beseda s Prof. Pavlem Kovářem se uskuteční ve čtvrtek 7. dubna. od 18 hodin.
 
EKVÁDOR  - ČTVRTEK 7.4. od 18:00.v Ekocentru Podorlicko

Jak bádat s botanikou na sopečném popelu a jak se žije v horní Amazonii aneb též Zploštělá zeměkoule a nejvyšší hora světa v Andách ?   PŘEDNÁŠKA  RNDr. Pavla Kováře  geobotanika a krajinného ekologa, profesora Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy v Praze o zážitcích z tříletého vědeckého projektu při studiu schopnosti tropické vegetace osidlovat sopečné substráty. Zážitky z návštěv různých končin jihoamerické rovníkové země. 
 
Záchranný sběr obojživelníků v Přívratu je v plném proudu

K dnešnímu dni - pondělí 4. dubna bylo  již přeneseno 4 116 obojživelníků, opět hlavně ropuchy. Dnes v Přívratu  natáčela opět televize Nova, její regionální redakce.  mělo to být během dne ve zprávách. Díky předsedkyni ZO ČSOP Věře Malátkové  byli reportéři TV NOVA nasměrován také do přírodní rezervace Králova zahrada v Zádolce.
 
Tragické následky nehody na I/43 

Na obchvatu u Opatova se střetla 2 vozidla 
V sobotu 2. dubna se stala krátce před polednem na silnici I/43 - přesněji na obchvatu  obce Opatov,  vážná dopravní nehoda.
Řidič osobního vozu Škoda Octavia z dosud nezjištěných příčin vyjel do protisměru, kde se střetl s dalším protijedoucím vozidlem. Tím byl osobní vůz Toyota Yaris. Řidič octavie měl utrpět zranění, která mu byla v nemocnici ošetřena, a poté měl být propuštěn do domácího léčení. Takové štěstí již neměla tříčlenná posádka toyoty. Pro vážně zraněnou řidičku a jednu ze spolujezdkyň přiletěly
2 vrtulníky letecké záchranné služby. Jedna ze zraněných byla transportována do Brna, druhá do Hradce Králové. Další členka posádky byla převezena vozidlem RZP do svitavské nemocnice. U řidiče policisté provedli dechovou zkoušku, její výsledek byl negativní. Vážně zraněné řidičce bude v nemocnici odebrána krev, neboť s ohledem na zranění nebylo možné dechovou zkoušku provést.  Hmotné škody na obou vozidlech jsou předběžně odhadnuty na 350 tisíc korun. Na místě nehody zasahovaly všechny složky IZS (hasiči, lékaři, policie). Silnice byla po dobu vyšetřování nehody a odstranění následků kolize úplně uzavřena. Provoz byl veden po objízdné trase.  Okolnosti této kolize jsou předmětem i nadále probíhajícího vyšetřování  dopravních policistů.
Doplnění informací:  I přes snahu lékařů se nepodařilo jedné z vážně zraněných žen z osobního motorového vozidla Toyota  život zachránit.  Žena, sedící na sedadle spolujezdce, následkům zranění v nemocnici podlehla.
Relaxujte na cyklostezkách  

Přívětivý nástup letošního jara vylákal již v březnu příznivce cyklostezek k prvním vyjížďkám, pravda zpočátku ještě po zimou poznamenaném povrchu s listím, větvičkami, štěrkem a splaveninami. Ve třetí březnové dekádě bylo spuštěno velké jarní uklízení zahájené odvozem odpadků, kterých bylo nezvykle mnoho nejen v koších, ale i na krajnicích a u odpočívek. Následovalo čištění odvodňovacích systémů a konečně zametání. Všechny organizace služeb dostály smluvním termínům a na konci března byly stezky uklizené, právě včas před teplým víkendem s náporem uživatelů a doufám že i k jejich spokojenosti. V březnu byly provedeny také pravidelné mostní prohlídky šesti lávek přes Tichou Orlicí a čtyř lávek přes Třebovku, k odstranění drobnějších závad bylo přikročeno okamžitě a také byla objednána záruční oprava nerovností na nájezdech k nim, to vše by mělo být v průběhu dubna hotovo. Smutnou kuriozitou je ukradené kamenné opevnění pilíře v Ústí nad Orlicí, neznámý pachatel musel balvany vláčet do strmého břehu, způsobil značnou přímou škodu a ještě ohrozil základ lávky. Jiný vandal poškodil dopravní značky Na Luhu, nějaký nenechavec nutně potřeboval tři metry lana z dětské průlezky u přivaděče z Hnátnice.
I v této souvislosti potvrzuji osvědčenou provozní zkušenost, že údržba cyklostezek je nemyslitelná bez spolupráce s jejími uživateli, bez signalizace závad ve sjízdnosti nebo i vážnějších poruch. K tomu krom telefonu dobře slouží web www.orlicko-trebovsko.cz, konkrétně jeho rubrika „Náměty a připomínky“. Jejím prostřednictvím se můžete nyní stát i adresáty občasných aktualit o cyklostezkách, zejména o provedení zametení, které je nasmlouváno k 31.3, k 30.4., k 31.5., k 10.7. a k 15.9.2011. Pro cyklostezky je poslední dobou užíván též název „Orlické cyklo&in-line království, byly předmětem ocenění v několika soutěžích republikových, letos se dostaly ještě dál, a to prostřednictvím orlickoústeckého fotografa Petra Wagenknechta. Jeho snímek cyklostezky Bezpráví – Choceň se dostal mezi deset nejlepších ve fotografické části soutěže Regiostars 2011. Jednoho ze dvou vítězů určí odborná porota, druhého vybere veřejnost hlasováním, které poběží do 16. dubna na webových stránkách DG Regio
http://ec.europa.eu/regional_policy/cooperation/interregional/ecochange/competition_en.cfm?nmenu=10. Po rozkliknutí odkazu se otevře souhrn deseti nejlepších fotografií projektů, jimž můžete poslat svůj hlas. Fotografie Petra Wagenknechta je druhá v pořadí. Každý má pouze jeden hlas. Pokud ho chcete dát zvolené fotografii, označte pravé políčko té které fotografie, rolujte až zcela dolů a pod posledním snímkem hlasujte zakliknutím políčka „vote“. Vítěz bude vyhlášen 23. června 2011 v Bruselu při  konferenci “Regions for Economic Change”. Rozhovor s Petrem Wagenknechtem, držitelem ocenění Czech Press Photo z roku 2007, si můžete přečíst v dubnovém vydání Evropských novin nebo v Europlanu, zpravodaji Regionální rady.
Petru Wagenknechtovi, dvornímu fotografu našich cyklostezek, upřímně a s chutí gratulujeme, jeho úspěch ocenila na přátelském setkání také Správní rada Regionu Orlicko-Třebovsko, vás všechny zveme i v letošním roce na naše cyklostezky. Pavel Neumeister
 
Letiště v Hradci bude vystavovat unikátní historická letadla Hradec Králové

Na letišti v  Hradci Králové může vzniknout malé letecké muzeum s unikátní historickou vojenskou proudovou technikou. Kromě stávající sovětské techniky, která létala v době studené války, přibudou i další vzácná letadla. „Letadla, která jsou nyní na hradeckém letišti, byla v nájmu občanského sdružení. Nyní bychom rádi ve spolupráci s městem převzali letadla pod sebe a vybudovali regionální letecké muzeum přímo na letišti,“ přibližuje ředitel letiště Roman Zindulka a dodává, že by se tak stali jediným letištěm v Čechách, kde by se nacházelo regionální letecké muzeum s tak vzácnými a historickými kousky. Součástí sbírky je například MIG 21 nebo SU 25. Nejstarším letadlem je MIG 15, který létal v padesátých letech. Všechna tato letadla mají jedno společné – jejich domovským letištěm je právě Hradec Králové. V posledních několika letech se hradecké letiště stalo místem konání různých akcí, na které se sjíždějí lidé ze širokého okolí, dokonce ze zahraničí. A právě při těchto příležitostech by návštěvnici mohli vidět unikátní historickou vojenskou techniku. „Chceme, aby muzeum bylo otevřeno veřejnosti. S vedením města budeme tipovat vhodné prostory pro muzeum tak, aby bylo opravdu přístupné pro všechny zájemce. Počítáme také s tím, že současnou sbírku rozšíříme, už teď vím o několika zajímavých letadlech, které by zde mohli být,“ vysvětluje ředitel Zindulka. Vznik regionálního muzea letectví přitáhne do Hradce Králové nové turisty a zájemce o tuto oblast. V současné době totiž roste zájem o letectví a s ním také spojené dějiny vojenského letectví.
 
Letiště v Hradci Králové připravuje program pro turisty i pro školy

Letiště chce také nabídnout exkurze s odborným výkladem školám. Ty totiž už nyní projevily zájem. „Hovořil jsem s několika školami, které se samy ozvaly. Mají zájem vidět letový pozemní provoz, tedy to, jak se na letišti letadla odbavují, kde parkuji, jak se tankují  a další věci s tím spojené. Kromě toho máme také připravené videoprojekce o historii a současnosti letiště. Nově jim právě můžeme nabídnout také ukázky historických letadel,“ popisuje ředitel Zindulka. Letiště ve spolupráci s divadlem Drak a hradeckým akváriem proto připravuje celodenní program pro návštěvníky Hradce Králové. „Chceme připravit zajímavý program nejen pro školy, ale i pro další zájemce, turisty, rodiny s dětmi a seniory. Jednalo by se o takovou trojkombinaci, kdy by návštěvníci strávili určitý čas v divadle, v obřím akvárku a pak na letišti,“ vysvětluje Roman Zindulka.                                                                        Eva Fruhwirtová ____________________________