Běh Javorkou: i letos Michal Horáček a Táňa Metelková (a pěkné počasí)       

Krásné počasí je pro závod v parku Javorka pravidlem a bylo tomu tak i letos. Opět byl slušný zájem závodníků a také veřejnosti, spousta lidáí se sem jen tak zašla podávat. V parku Javorka bylo tak živo od rána do večera. Po obědě sice zahřmělo a nad město se nastěhovaly bouřkové mraky, ale sprchlo až po závodě. Večer pak déšť částečně odradil návštěvníky populárních Čarodějnic
Pořadatelé vypsali závod na trasách od  200 metrů až po nejdelší šestikilometrovou trať, na kterou se v hlavním závodě vydalo 86 závodníků.  Mládežnické kategorie byly opět doplněny  také třemi kategoriemi vypsanými pro handicapované sportovce. Ne všechny kategorie měly dostatek závodníků, ukazuje to na to, že běhání není u mládeže nejpopulárnějším sportem. Zatímco ti nejmladší startovali ve velkém počtu (většinou díky péči rodičů), závody staršího žactva a dorostu měly (tradičně) malý počet závodníků. Zde již závodí většinou ti, kteří mají běžeckou specializaci a tomu odpovídající  natrénované kilometry. Změřit si své možnosti síly s ostatními vrstevníky ve volný den by však mohli i sportovci zaměření na fotbal, volejbal, či judo, pomohlo by to  v jejich všestrannému sportovnímu rozvoji. V tomto smyslu dnes mládež spíše  vychovávána není, pro všestrannou přípravu tedy musí sloužit hodiny tělesné výchovy ve škole a možná to je málo. I tak by přihláška do veřejného běhu Javorkou měla být  logickým doplňkem přípravy v řadě sportovních odvětví. Pořadatelé zde za minimální startovné nabízejí  účast v kvalitním a tradičním závodě. Právě v České Třebové máme jako v málokterém městě řadu možností účasti v závodech, připomeňme  ještě seriál závodů Pekelný kilometr, který má pro mládež samozřejmě poloviční délku. Mezi mládeží  vychovanou k běhu a atletice máme přitom také úspěchy. připomeňme Janu Jirouškovou, Terezu Bílou,  Leu Johanidesovou a nyní sestry Adélu a Michalu Stránských, mezi chlapci je pak mimořádným talentem, vykoupeným obrovskou vůlí Jan Friš, který letos již přestoupil z žákovské do dorostenecké kategorie a dosáhl loni mimořádných výsledků na Mistrovství ČR v běhu na dráze. Letos bude běhat za Jiskru Litomyšl I. atletickou ligu. Dostal se ve své věkové kategorii do české atletické špičky. U všech platí, že úspěchy jsou vykoupeny tvrdým tréninkem, odříkáním, a cestováním od závodu k závodu. Je dobře, že Město Česká Třebová sportování mládeže tak hodně podporuje. Celkem se Běhu Javorkou zúčastnilo 280 závodníků.
V hlavním závodě dokázal svou dobrou formu i na začátku letošní sezóny opět nejlepší běžec Iscarexu Michal Horáček,  Odstartoval druhý, aby se po prvním 1200 metrů dlouhém okruhu vypracoval  do čela a zde se udržel až do cílové pásky, kde měl 22 sekund náskok před Radkem Hüblem (Vencl tým). Třetí místo pak vybojoval Oldřich Schejbal z Trutnova se ztrátou 31 sekund a čtvrté Jan Šimůnek (Iscarex). Právě pětikolový závod v Javorce umožňuje dobře sledovat závodníky na trati i v průběhu závodu, členitý terén a střídání povrchu dělá závod  zajímavým i pro závodníky, není zas tak lehký jak by se zdálo na první pohled. Kategorii Muži B vyhrál podle očekávání Martin Vacek (Iscarex) pátým nejlepším časem. a kategorii Muži C pak při neúčasti Aleše Stránského, který měl  při závodě organizátorské starosti,  vyhrál Petr Orlich z Ústí n.O. Nejlepší čas  21:42 v závodě žen měla Táňa Metelková, která však věkem startovala v kategorii B,  Ženy A vyhrál Lenka Dušková (Iscarex) časem 25:18.
Na závěr závodu odstartovalo ještě 29  běžců  ještě na oblíbený Lidový běh na dva okruhy, který vyhrál Josef Kalousek z Libchav (nar. 1975) časem 9:14, tedy o 1,5 minuty horším než vítěz dorosteneckého závodu, patnáctiletý  Jan Friš. (mm)
Výsledky závodu najdete zpracované na webové stránce ČTBK Iscarex ZDE.

                                       Stupně vítězů v kategorii ml. žáci a dorost  (Nejlepší Třebovák Jan Friš)
                            Po startu vede Schejbal č. 63 před Horáčkem č. 27, dole Táňa Metelková č. 21
 
                                              Třetí kolo: vede Horáček před Hüblem
 
Petr Svoboda a Petr Voleský (bez nich se neobejde žádný běh Javorkou) - Adéla Stránská po 3 okruhu odstoupila
                                                                        Průběh do 5. kola
                                                          Michal Horáček v cíli čas 19: 32
2. místo - Radek Hübl v cíli  19:52                                                             Ondřej Schejbal (Trutnov) 3. místo
4. Jan Šimůnek v cíli