Čtvrtfinále extraligy staršího dorostu
vyhrála  Česká Třebová  


V sobotu se v Letohradské hokejbalové aréně odehrál třetí čtvrtfinálový zápas mezi týmy Letohradu a České Třebové. V případě vítězství Lokomotivy by celá série skončila. Pro domácí by to znamenalo ukončení celé sezóny a pro českotřebovské „Kohouty“ by se jednalo o historický postup do semifinále nejvyšší soutěže. Proto se dal čekat velmi urputný, hokejbalový boj.
 
SK OEZ TESTA Letohrad - TJ Lokomotiva Česká Třebová 1:3 

Než se stačili diváci usadit a hráči zahřát do zápasového tempa, tak Kohouti z České Třebové prohrávali 1:0. Postaral se o to přesnou trefou v čase 0:29 Kryštof Chmelan. To byla pro oslabené domácí borce velká vzpruha. Naopak hosty rychlý zásah zjevně rozhodil a nebyli schopni se dostat do tempa. Letohradští nasadili taktiku „Prešovský beton“, zodpovědně bránili, hráli čistě a nepouštěli hosty do žádných vážnějších šancí. Žádná z jedenácti střel hostí si v první třetině nenašla cestu do branky skvěle chytajícího Bečky.
Ve druhé třetině se obraz hry příliš nezměnil. Domácí, v silně okleštěné sestavě, zodpovědně bránili svůj jednobrankový náskok a hosté nedokázali skórovat ani z těch nejvyloženějších šancí. Jenom kapitán hostí Matěj Švec nastřelil dvakrát horní tyčku Bečkovi branky, ale gól ne a ne přijít. Ke gólu nevedla ani přesilová hra hostí. Kohoutům tak nezbývalo, než poslechnout radu trenéra Jebouska, která zněla – trpělivost, trpělivost, trpělivost. Trápení hostí ukončil Pepa Hynek, který dostal parádní přihrávku od Vojty Tobiáše a napřáhl ke střele, která se mu sice nepovedla, ale míček se přeci jen dokoulel do branky Letohradu – čas 28:43, 1:1.
Ani v poslední části se na hře obou týmů nic nezměnilo. Hosté se snažili trpělivě dobývat branku domácích. Letohradští zase urputně bránili nerozhodný výsledek a spoléhali na rychlé brejky. V sedmé minutě ve středním pásmu našel Jakub Klimeš Michala Mrštného a ten vystřelil od modré čáry na Bečku, ten jeho ránu jenom pozoroval, balónek se odrazil od zadního mantinelu před branku, kam dobíhal Štěpán Švec, který přesně skóroval – čas 36:39, 1:2. To už šlo domácím o krk, začali hru více otvírat a několikrát prověřili Držmíška v brance hostí. Čtyři minuty před koncem třetí třetiny dostali domácí šanci v podobě přesilové hry a vytvořili si několik příležitostí, ale branku nedali. V závěru se Letohradští odhodlali ke hře bez brankáře, ale nedokázali se udržet v útočném pásmu a Kubíček Vostrčil dokázal protlačit balónek do prázdné braky domácích. Tím zpečetil výsledek utkání – čas 43:30, 1:3.
Tento výsledek znamená, že borci z České Třebové postoupili do semifinále extraligy.
Svého soupeře však ještě neznají, protože další série ještě nejsou dohrány. Karviná s vítězem základní části Kladnem hraje zatím 2:2 na zápasy a stejně tak pardubické Autosklo s Mostem. V nejkratším čase vedle týmu Lokomotivy ukončila sérii ještě Plzeň, které přejela ústeckou Elbu.
Jediná jistota je, že semifinále Kohouti zahájí na vlastním hřišti v sobotu 30.4. a v neděli 1.5.2011. (ba)

Foto Iva Janoušková