Pardubický kraj již nyní plní cíle protikorupčních strategií

Pardubice (4. 4. 2011) -  Transparentní zadávání veřejných zakázek, plnění protikorupčních strategií a snížení provozních nákladů. To byly hlavní cíle Pardubického kraje při pondělní elektronické akci na odběr zemního plynu pro kraj i jeho příspěvkové organizace. I přes očekávaný nárůst cen energií, se podařilo udržet ceny zemního plynu a u maloodběru  dosáhnout úspory o  3,9 procenta (932 tisíc korun) oproti platnému ceníku letošního roku.   U velkoodběru došlo celostátně ke zvýšení průměrných cen o 18 procent. Tento nárůst se nám podařilo prostřednictví elektronické aukce srazit na 8 procent.
Celý proces elektronického výběrového řízení na dodavatele zemního plynu začal provedením detailního auditu dosavadního nákupu této komodity v jednotlivých organizacích zřizovaných krajem. Na základě auditu byly připraveny zadávací podmínky a vyhlášena veřejná zakázka,“ řekl náměstek hejtmana a předseda výběrové komise  Roman Línek.  „Dodavatelé, kteří splnili kvalifikační předpoklady, se nakonec utkali v e-Aukci, díky níž cena klesla celkem z původně nabízené nejnižší částky o 7,1 procent, což je 4,3 miliony korun.“   
Systém CENTREs nespoří pouze peníze. Je to také důležitý nástroj v boji proti korupci, protože výběr dodavatelů probíhá online v prostředí internetu a je tak naprosto transparentní. Vedení Pardubického kraje proto v blízké budoucnosti počítá s využitím elektronických výběrových řízení také na nákup dalších komodit.. „Chtěli jsme ušetřit a také zprůhlednit  výběry dodavatelů. Elektronická aukce  se nám jeví jako jedinečná  příležitost ke snížení ceny,“   upřesnil  člen komise a krajský zastupitel Martin Netolický.  
„Již na podzim loňského roku dosáhl Pardubický kraj úspory 15 milionů korun, a to právě díky elektronickému výběrovému řízení, zakončenému elektronickou aukcí, na dodavatele silové elektřiny,“ řekl náměstek hejtmana Línek.
Uspořádání elektronického výběrového řízení vrcholícího elektronickou aukcí je nástroj, který v poslední době využívá stále více subjektů veřejné správy, ale i soukromých firem. Je to jedna z mála možností, která v naprostém souladu s legislativou umožní během krátkého času dosáhnout znatelné úspory na provozních nákladech. Systém CENTREs je v souladu nejen s protikorupčními strategiemi a Strategií elektronizace zadávání veřejných zakázek, ale plní i cíle strategického dokumentu  Smart Administration, který je pilířem zavádění e-Governmentu v ČR.