Informace z 53. jednání Rady Pardubického kraje              

Hospodaření prvního čtvrtletí skončilo s přebytkem  

Na programu Rady bylo hospodaření Pardubického kaje za I. čtvrtletí 2011. Skutečné saldo příjmů a výdajů k 31. 3. 2011 skončilo kladným výsledkem, a to ve výši 508 mil. Kč. „Lze tak konstatovat, že Pardubický kraj má dostatek prostředků na krytí všech závazků plynoucích z jeho hospodaření,“ řekl náměstek hejtmana Roman Línek, který je odpovědný za rozpočet kraje. Uvedl dále, že kraj v prvním čtvrtletí uhradil splátku úvěru u českých komerčních bank ve výši cca 10 mil. Kč, vůči EIB zaplatil splátku ve výši cca 29 mil. Kč a dále splatil i půjčku ve výši cca 1,1 mil. Kč, kterou získal od SFDI na předfinancování modernizací krajských silnic, ačkoliv mu výdaje byly z fondů EU refundovány až v letošním roce.
Pro informaci – roční rozpočet příjmů Pardubického kraje je letos cca 3,04 mld. Kč, schválený rozpočet výdajů pak cca 2,9 mld. Kč. Rozdíl představuje částku potřebnou na úhradu závazků Pk splatných v roce 2011.

Aktualizace systému podpory turistických informačních center na území Pardubického kraje  


Rada Pardubického kraje schválila aktualizaci systému podpory turistických informačních center (TIC) na území kraje. Na základě praktických zkušeností s provozem systému se podpora bude zaměřovat na centra v lokalitách s vyšším potenciálem rozvoje cestovního ruchu, která upraví otevírací dobu v sezoně pro návštěvníky i o víkendech. „Informační centra dostanou více peněz. Za to budeme požadovat, aby měla přes sezonu otevřena v sobotu i v neděli,“ řekl radní Pardubického kraje zodpovědný za oblast cestovního ruchu Miroslav Stejskal.
Zjednodušit by se měla také administrativa při poskytování certifikací. Pardubický kraj klade důraz na neustálou aktualizaci dat na turistickém serveru www.vychodni-cechy.info, kterou provádějí jednotlivá turistická informační centra. Aktualizovaný systém nabývá účinnost 1. 5. 2011. „Aktualizovaný systém podpory turistických informačních center na území Pardubického kraje vychází z principů, které vnímáme jako důležité pro podporu rozvoje a kvality služeb v cestovním ruchu v Pardubickém kraji,“ uvedl radní Stejskal. „To znamená, že provozovatelé turistických informačních center musí zajišťovat sběr dat a jejich aktualizaci, musí jasně definovat území, kde poskytují své služby. Podmínkou je členství v Asociaci turistických informačních center, která je pro nás garantem jejich profesní úrovně.“

Chrudimské muzeum povede od srpna nová ředitelka  

Novou ředitelkou Regionálního muzea v Chrudimi bude od srpna Dana Krouželová. Na základě doporučení výběrové komise ji do funkce jmenovala Rada Pardubického kraje. Paní Krouželová vystřídá ve funkci Milenu Burdychovou, která po 20 letech ředitelování odchází do důchodu.