Oslavy 100 let prvního dálkového letu v Čechách                


Pardubice – Pardubický kraj se připojil k oslavám 100 let prvního dálkového letu v Čechách, které pořádá Národní technické muzeum. V sobotu 14. května přivítají představitelé kraje na pardubickém nádraží účastníky historického parního vlaku z Prahy a společně s nimi se přepraví na letiště v Kuněticích na Aviatický den Ing. Jana Kašpara. Ten se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka a primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové. V areálu nového Leteckého muzea Ing. Jana Kašpara se představí i slavná replika Kašparova letounu a další stroje z tohoto období.
„S Pardubicemi byl spojen začátek i konec života nejznámějšího českého průkopníka letectví Jana Kašpara,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek. „Byl to právě náš rodák, kdo vstoupil do historie, když před sto lety, v květnu 1911, na zakoupeném a upraveném francouzském letounu uskutečnil historický přelet z Pardubic do Prahy! Tento mezník je i pro mě osobně velmi významný, neboť v počátcích pardubického aeroklubu, jehož strom začal klíčit právě Kašparovým počinem, se angažoval i můj dědeček Václav Línek. Jsem proto moc rád, že právě u nás bude muzeum letectví, které se v sobotu otevře veřejnosti.“
Pardubický kraj se dlouhodobě zaměřuje na podporu cestovního ruchu, a proto jeho představitelé přivítali i tuto iniciativu občanského sdružení Aeropark: „Stále více se ukazuje, že v Pardubickém kraji sice nemáme takové atraktivity jako jsou Krkonoše, Český ráj apod., na druhé straně je zde však spousta zajímavých projektů, které jsou spojeny s historickou pamětí regionu a s osobnosti, které tu žily. K takovým zcela jistě patří i Ing.  Kašpar,“ poznamenal radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal.
Martin Kindernay přestěhoval Muzeum letectví z letiště v Hradci Králové a není divu, že na Pardubicku našel mnohem větší zájem o aviatické tradice. Nad plání, kde bude otevřeno muzeum letectví, Ing. Jan Kašpar nacvičoval létání s Blériotem. Muzeum bude zajímavé nejen pro dospělé, ale řadu aktivit by tu měly nalézt také děti. Směrem k nedaleké Perníkové chaloupce od něj povede Naučná stezka Ing. Jana Kašpara.
V den stého výročí přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy Chuchle se 13. května brzo ráno pokusí pilot Petr Mára o rekonstrukci letu na velmi přesné replice upraveného letounu Jana Kašpara s motorem Walter.
 

Základní údaje
Doprava 14. 5. 2011
Jízda historického parního vlaku Praha – Pardubice – Praha
Odjezd Praha, Masarykovo nádraží v 8.00 hodin s lokomotivou Ušatá a salonním vozem Ferdinanda d´Este směr Praha se zastávkou v Kolíně v 9.13 hodin, příjezd do Pardubic 10.33 hodin
Odjezd Pardubice směr Praha: 14. 50 hodin, zastávka v Kolíně 15.54 hodin, návrat parního vlaku do Prahy 17.36 hodin
 Doprava z hlavního nádraží Pardubice do Kunětic a zpět zdarma, sobota 14. 5. 2011
10.45 – 11.00 hodin odjezd autobusů z Pardubic do Kunětic
14.00 – 14.20 hodin odjezd autobusů z Kunětic do Pardubic
 
Ing. Jan Kašpar (20. 5. 1883 – 2. 3. 1927)   první český letec
13. 5. 1911 rekordní let Pardubice – Velká Chuchle
start po 6. hodině ranní  vzdálenost 121 km, doba letu 92 minut
původní stroj Blériot upravený Janem Kašparem je vystaven v Národním technickém muzeu v Praze

Magdalena Navrátilová, Foto: Luboš Kozel