Českotřebovský deník 213/2011 (2.5.)                                    

DS Hýbl se chystá do polské Olawy  

Termín zájezdu, na kterém Hýblovci provedou hru Podskalák,  je stanoven na 14. a 15. května, bude mu předcházet "tréninková repríza Podskaláka pro českotřebovské diváky. Bude to mezinárodní křest divadelního souboru, který bude hrát v cizojazyčném prostředí. děj však bude tlumočen do polštiny a velkou část inscenace tvoří Písně Karla Hašlera, které, jak soubor věří, nadchnou i polské diváky.   Soubor měl hrát v závěru měsíce května ještě také představení ve Svitu, vše se k tomu již chystalo, včetně plakátů. jenže ze zájezdu  nakonec sešlo, ve stanovený termín se nemůže uvolnit Martin Netolický,  právě jako těžko nahraditelný Podskalák. Hýblovci jsou z toho smutní, protože  další jarní termín už není realizovatelný a na podzim se mají věnovat zase jinému titulu....
 
Italští podnikatelé přijedou do České Třebové  

 Ve dnech v11. - 14. května t.r.  přijede do České Třebové pětičlenná skupina italských podnikatelů z oblasti Milána vedena Prezidentem komory podnikatelů této oblasti. Zájem o návštěvu našeho regionu vznikl v loňském roce  po jednání starosty Jaroslava zedníka s podnikateli v průmyslovém regionu v okolí italského velkoměsta Milano a našeho partnerského města Agrate Brianza. Konkrétní možnosti spolupráce se teprve hledají vyniknou na základě jednání italské strany Krajskou hospodářskou komorou Pardubického kraje, která je garantem setkání podnikatelů. Komora zorganizuje exkurze a návštěvy podniků jak v České Třebové, tak v okolním regionu.  Bude se diskutovat širší záběr možností, ze kterých by mohla vzejít nějaká forma spolupráce, kterou nelze dopředu stanovit. V rámci EU je spolupráce regionů preferována a nadcházející návštěva  může stávající formu spolupráce dále prohloubit. Nejde jen o možnost italských investic u nás, ale třeba i naopak o využití a prosazení se na italském trhu pro naše podniky a společnosti formou nově navázané mezifiremní spolupráce.
 
Stavba nového sběrného dvora se brzo rozběhne

Uskutečnilo se již výběrové řízení na dodavatele stavby, kterým bude podnik M -SILNICE, a.s. Pardubice. Vzhledem k tomu, že jde o akci s velkou dotací EU tak musel výběr firmy schválit také orgán udělující tuto dotaci. V nejbližších dnech se již bude předávat staveniště v lokalitě na Semanínské ulici naproti VČE. Stávající sběrný dvůr zde bude po dobu výstavby nového zařízení uzavřen. Stavba  potrvá zřejmě do podzimu t.r.. Po tuto dobu  bude fungovat pouze sběrný dvůr v Benátkách.
 
Nová umělá tráva na hřišti u  ZŠ Habrmanova 

 Ve středu 10. května se začne s pokládkou nového povrchu na hřišti u červené školy. Nový trávník by měl vydržet daleko více než ten dosavadní, který během 4 let se dostal na hranici použitelnosti.  Aby nově položený umělý trávník více vydržel, bude změněn režim jeho užívání. Již zde nebude možnost volného přístupu, ale  využívat jej budou moci jen kolektivy  s odpovědným vedoucím, evidenci povede správce. Dosud tomu tak nebylo, protože stávající povrch byl postaven s dotací, která podmiňovala otevřené a volné využití  pro všechny.
 
Mezinárodní aktivity  mládeže 

V průběhu ,měsíce května se uskuteční několik vzájemných návštěv dětských a mládežnických kolektivu z České třebové , Svitu a Olawy.  Od 6. - 8. května budou v České Třebovíé pobývat polští harceři, návštěvu jim pak oplatí českotřebovští skauti ještě v v jarním období roku.  Ve dnech 9. - 13. května pak bude v České Třebové na ZŠ habrmanova pobývat skupina děti ze základní školy ze Svitu.
 
Pomoc pro opuštěné pejsky v psím útulku Na trati v Ústí nad Orlicí  

ZO ČSOP Zlatá studánka (Česká Třebová) – oddíl Čipmánci (ZŠ Habrmanova, ČT) pořádá sbírku věcí, které by mohly zpříjemnit chvíle pejskům v útulku Na Trati v Ústí nad Orlicí. Sbírka je zaměřena na: nerezové misky, piškoty, pamlsky – např. z buvolí kůže, šlachy, vepřové uši apod. (ne uzené kosti!)  Pokud chcete do této sbírky přispět, dary noste 10. května od 10:00 do 16:00 hod. na akci DEN ZEMĚ na Staré náměstí v České Třebové ke stánku ZO ČSOP Zlatá studánka nebo 20. května od 15:00 do 16:00 hod. k ZŠ Habrmanova Č. Třebová (2. stupeň).  Děkujeme.
 
Nominace kuželkářů - mužů a žen na MS                                                                                             

Konečná verze nominace na mistrovství světa družstev, které se uskuteční v Sarajevu ve dnech 19.–28. května. Mezi niminanty jsou také dva kuželkáři TJ Lokomotiva Česká Třebová. nominováni jsou:
Hejhal Radek Jelínek Miroslav  Jiroušek Pavel Kotyza Jan Parkan Robin Pytlík Viktor Sitta Martin  Vymazal Zdeněk  Náhradníci: Hetych Jiří, Markus Michal
 
Mistrovství ČR v kuželkách jednotlivců - junioři                                                                                     

Místo konání: Česká Třebová
Datum: 7.–8. května 2011
Systém: kvalifikace 120 HS – 36 hráčů a finále 120 HS – 20 hráčů
Rozpis mistrovství: Ke stažení zde (PDF, 92 kB)
 
Poháru České kuželkářské asociace: Třebová ve čtvrfinále

V Poháru ČKA zůstalo posledních 8 družstev. Ta se střetnou o čtyři postupující do finálového turnaje, který se koná 4. a 5. června v Přerově. Zcela jednoznačně se se svým osmifinálovým soupeřem vyrovnala Jiskra Kovářská. V obou utkáních nadělila Trnovanům „kanára“. Podobně se vypořádala Moravská Slavia, sestupující z 1. ligy, se soupeřem, který ji v 1. lize střídá, TJ Třebíč. Vcelku jednoznačně přehrál SKK Náchod  Pllzeň a novopečený mistr republiky Slavoj Praha pražskou Konstruktivu. Své postavení v ligové tabulce potvrdila Lokomotiva Česká Třebová v duelu s ligu opouštějícím Valašským Meziříčím. S psychickým opotřebováním ze včerejších záchranářských ligových bojů se nevyrovnal loňský pohárový finalista Spartak Přerov a zcela jasně v domácím prostředí podlehl největšímu aspirantovi na prvoligovou soutěž, Sadské. Přitom prohra jen 2:4 v úvodním utkání na kuželně soupeře dávala Přerovu reálné šance na postup. K velkým překvapením patří i vyřazení účastníka loňského finálového turnaje, Centropenu Dačice, druholigovým Sokolem Kolín. Na potíže si Dačice zadělaly už „kanárem“, kterého si přivezly z úvodního utkání v Kolíně. Drama se odehrálo v Jihlavě, kde několikanásobný vítěz Poháru ČKA, PSJ Jihlava, a loňský mistr a letošní vicemistr republiky s vypětím všech sil zachraňoval postup přes SKK Vrchlabí. Termín odehrání čtvrtfinálových utkání je 29. 5. 2011.
Více než 214 milionů pro pardubické letiště  

Pardubice - Pardubické letiště čekají změny. Právě dnes 2. května se začal v jeho civilní části stavět areál pozemních služeb včetně budov na letecké pohonné hmoty. Na projekt získala dotaci převyšující 214 milionů korun společnost EBA coby provozovatel letiště.
Základní kámen poklepali v 10 hodin dopoledne předseda představenstva EBA, a.s. Jiří Skalický, pardubická primátorka Štěpánka Fraňková, radní hejtmana Pardubického kraje Jiří Brýdl, velitel letecké správy pardubického letiště Martin Janata a ředitel letiště Jan Andrlík. „Za několik dní uplyne sto let od slavného přeletu Jana Kašpara z Pardubic do Prahy (pozn. 13. 5. 1901). Letecká tradice zůstala v Pardubicích zachována a tímto projektem na ni přinejmenším navážeme,“ řekl Jan Andrlík. Kromě výstavby areálu, který by měl být hotov koncem května 2012, se ještě během letošního roku rozšíří pohybové plochy letiště.   Jak před časem uvedl hejtman Pardubického kraje a předseda Regionální rady soudržnosti NUTS II Severovýchod Radko Martínek, Pardubický kraj měl vždy mimořádný zájem o rozvoj pardubického letiště, což ostatně projevil jak při jednání s ministerstvy, kdy jednal o prodloužení nájemních smluv, tak při zajišťování prostředků z evropských zdrojů. 
 
Českotřebovští esperantisté navštívili Francii.
Cílem setkání bylo  poznání kultury jiných národů, přátelství mezi skupinami, společná příprava vystoupení pro veřejnost. Česká esperantská skupina dětí se zúčastnila druhého setkání v roce 2007, kde byla samá děvčata a jen jeden chlapec. Letos při čtvrtém setkání byla chlapců většina. Cestu absolvovali autobusem přes  Paříž.  Jen jsme litovali, že na prohlídku rozsáhlých muzeí v Louvru nebylo víc času Hned v neděli začala nabídka různých aktivit pro páteční “vystoupení“. Scénka o „Esperantském Kocourkově“, pantomima o hudebnících, brazilské a portugalské písně, magická vystoupení. My jsme měli už z domova nacvičenou pohádku „O zlaté rybce“, legendu o vzniku znaku města České Třebové a národní tance. Byl o ně velký zájem. Naším vystoupením páteční slavnost začínala, italskou školní hymnou zpívanou všemi končila. Scénka o třebovském městském znaku se líbila, i když se z technických důvodů neprovádělo vylévání vody po koupání dítěte do hnoje. V naší verzi se řvoucí dítě utišilo tisknutím po dvorku a odhozením pečetidla ke hnoji. V pozadí jeviště bylo okénko, a tak mohl uvězněný písař koukat smutně z vězení na přísného soudce. Oba Honzíci se činili, každý zvládl dvě role. Menší Honzík posla a policajta, větší řvoucí dítě a hrabajícího kohouta..... ZDENKA NOVOTNÁ