Českotřebovský deník 124/2011 (3.5.2011)                           


Foto Luboš Kozel v úterý 3. května 2011, poledne, k tomu polední snímek web kamery ze Hřbitovní ulice. (Jaro se zbláznilo).... Další fotky ze stejné události přidal Miroslav Falta. Po kliknutí se vždy obrázek zvětší do nového okna.


Máte svůj oblíbený strom, ke kterému se rádi vracíte? Pojí se s historií nebo má zajímavý příběh?     

Přihlaste jej do jubilejního desátého ročníku celostátní ankety Strom roku. Z došlých návrhů vybere odborná porota dvanáct finalistů, kteří budou bojovat o titul nejsympatičtějšího stromu České republiky. Vítězný strom získá poukaz na bezplatné ošetření od firmy Prostrom Bohemia a postoupí do mezinárodní ankety Evropský strom roku. Jak přihlásit strom, na který jste pyšní? Každý návrh by měl obsahovat základní informace o stromu (druh, výška, obvode kmene, lokalita, GPS souřadnice), fotografie a hlavně příběh stromu. Nominaci je potřeba zaslat do neděle 15. května na e-mail strom.zivota@nap.cz nebo na adresu Nadace Partnerství, Údolní 33, 602 00 Brno. Inspirovat se můžete ukázkovou přihláškou jednoho z finalistů předchozích let zde Podrobné informace o anketě Strom roku 2011 naleznete zde nebo na webu ankety. Pokud nevíte, který strom přihlásit, mohou Vám pomoci příznivci Vaší organizace. Vyvěste zmínku o anketě třeba na svých webových stránkách. Podklad v podobě tiskové zprávy naleznete zde.
 
Poslanec se nudí, tak radí  

Tak nám pan poslanec Čechlovský, toho času odborník na zdravotnictví, zase zasvěceně pohovořil. Tentokrát na téma, kdo zadlužuje nemocnice a jak hejtman nepřeje soukromníkům. Nedivím se, v poslanecké sněmovně je nuda. Žádný skandál, vše se daří, lidé jsou spokojeni a mezilidské vztahy ve vládnoucí koalici jsou na doposud nevídané úrovni. Pan poslanec brojí proti nákupu moderních přístrojů. Opravdu novátorská rada. Problém je v tom, že současná medicína bez nich není možná. Nebo že by pan poslanec špičkovou medicínu v Pardubicích nechtěl? Možná ho momentálně zdraví netrápí a až začne,  vyhledá s poslaneckým průkazem jiné zařízení.  Pan poslanec má i druhou dobrou radu. Mají se prý využít soukromníci. Nic nového pod sluncem. Jeho straničtí bratři se již v minulosti postarali. Podle hesla nejlépe se rozdává z cizího, pro cizí rozdali nejlukrativnější obory zadarmo. Zcela jistě z ušlechtilých a nezištných důvodů. Aby náhodou o úmyslech nebylo pochyb, pojistili transakci těžko vypověditelnou smlouvou. Problém je, že ve zdravotnictví, stejně jako všude jinde platí ekonomické zákony. Bez oborů, které vydělávají na ty nevýdělečné, nemůže žádná nemocnice řádně fungovat a to je také jedna z důležitých příčin současných problémů krajských nemocnic. Pokud se týká soukromníků, nemusí mít pan poslanec obavy. Se soukromníky,  s nimiž je spolupráce oboustranně  výhodná,  spolupracujeme a spolupracovat budeme. Panu poslanci ze srdce přeji, aby si našel něco,  co ho zbaví pocitu zbytečnosti. Třeba by se mohl věnovat charitě. Je to záslužná činnost a navíc by tak reálně mohl vylepšit pošramocenou pověst své strany.          
Radko Martínek hejtman Pardubického kraje
První státní maturity začaly

Tak se stalo např. na Gymnáziu Josefa Ressela v Chrudimi, na Obchodní akademii a Jazykové škole s právem státní jazykové zkoušky v Pardubicích, na Střední odborné škole a Středním odborném učilišti technickém v Třemošnici a na Střední škole zemědělské a Vyšší odborné škole v Chrudimi. Na našem gymnázium zatím mají studenti předmaturitní volný týden.  Od poloviny dubna již na některých školách probíhají praktické zkoušky profilové části maturity, od 2. května např. na střední zdravotnické škole v Ústí nad Orlicí. Proto se na chirurgickém a interním oddělení  můžete setkat s maturitní komisí, která sleduje a posuzuje výkony praktikujících maturantů, dívek, ale i chlapců tří maturitních tříd. Nová maturitní zkouška se skládá ze dvou částí – společné (státní) a profilové (školní). V rámci společné části je povinná zkouška z českého jazyka, další zkušební předmět si žák volí mezi matematikou a cizím jazykem. Zkoušky skládá v základní nebo vyšší úrovni obtížnosti. Profilová část maturitní zkoušky je plně v kompetenci ředitele školy. Skládá se ze dvou nebo tří povinných zkoušek, přičemž je možné konat až dvě další nepovinné zkoušky. Někteří žáci si v nepovinné části chtějí zkusit těžší varianty zkoušek, které by jim v případě úspěchu pomohly s přijetím na některé vysoké školy. Písemná část státních maturitních zkoušek se bude konat v celé České republice od 30. května do 7. června.
Městské muzeum Ústí nad Orlicí zve na nové  výstavy  

Srdečně Vás zveme na vernisáž výstav, která se uskuteční ve čtvrtek 5. května od 16:00hod. v Hernychově vile. A co jsme si pro vás připravili? Děti určitě potěší výstava s názvem Cesta do pohádky, plná pohádkových i nepohádkových postav od Lenky Tapušíkové a Jarmily Haldové.  Z  Muzea krajky Vamberk k nám doputovala výstava Kouzlo krajky prezentující historii krajkářství od 17. století po současnost. Výstava s názvem Křídla motýlí…. představuje entomologickou sbírku motýlů a brouků z celého světa a je doplněna krásnými fotografiemi. Autorem je pan Radko Krejčí. Oušťáci mohou porovnat stav města Ústí nad Orlicí v dobových fotografiích, kterým se věnuje reprízovaná výstava Jak jde čas Oustím. V cyklu Ústecké osobnosti tentokrát představíme Františka Špindlera a Václava Kuťáka