Českotřebovský deník 130/2011 (9.5.)                                  

U restaurace Esperanto můžete posedět i venku 

Nádražní ulice ožila novou "zahrádkou" a to právě včas, jaro je v plném rozpuku. Zahrádka je skromná, ale může být zajímavá, protože na trase do města  prochází dost lidí. Jsem zvědav jak se zavede,  je to obohacení, město přes léto může žít i venku.  Na zahrádku u Sukovy cukrárny  vždy na jaře čekáme. Na náměstí můžeme posedět u Třináctky a před hotelem Korado, další zahrádku má restaurace U Václava na Trávníku a Koruna  na Novém náměstí.

V sobotu začala v Javorce svatební sezóna  


Oddávajícím byl poprvé člen rady města JUDr. Martin Netolický. Svatební obřad se nekonal jako dosud uvnitř Bosenského pavilonu, ale před pavilonem na nově vydlážděném prostranství. Fotografie Luboš Kozel. Nový povrch  na přístupové cestě je kvalitní, nepodařilo se ale dodělat úplně všechno. V horní části při přístupu od Roubáku  byl ještě o víkendu rozkopaný chodník a zábrany. Fotografovat se však  chodí skupiny většinou z této strany.   vydlážděné části chodník" jsou rozhodně lepší než původní mlat, řešení podle projektu Ing. Wágnerové z Brna.   Alespoň prestižní místa v parku by měla být takto upravena. Okolí bosenského pavilonu  si úpravu zaslouží.
 
Poděkování z Domova pro seniory Bezděkov  

Obyvatelé tímto děkuji panu Skalickému a panu Zoubkovi, kteří nám pravidelně (každý měsíc) přicházejí do Domova zahrát a zazpívat. Vždy se na ně těšíme a zpíváme s nimi. Hudba je pro nás potěšení, přijdeme hned na jiné myšlenky.  Za to jim patří velký dík!!  S přáním všeho dobra, díků a pevného zdraví jim přejí obyvatelé Domova pro seniory
 
Českotřebovský kohoutek 2011                                          

Sobota 28.5.2011 park Javorka

12.30 - 13.10   Michal ze školky
13.20 - 14.00   Divadlo Koráb - Perníková chaloupka
14.10 - 14.35   Taneční škola Česká Třebová
14.45 - 15.45   Divalo Koráb - O Zlatovlásce
15.55 - 16.30   hry a soutěže
16.30 - 16.50   Taneční škola Česká Třebová
17.00 - 17.40   Divaldo Koráb – Sněhurka

Celý program bude doprovázen soutěžemi  a rukodělnými dílnami v podání sdružení Bacrie.
Další akce - jízda na lodičkách - Junák - středisko Javor,skákací hrad, jízda na koni,trampolína, malování na obličej. 
Hromadné vstupné na atrakce 50,- Kč/1 dítě. Občerstvení zajištěno.
 
Ochránci přírody vyráží na výlet do Bílých Karpat již tuto neděli     

Původně byl sice plánován až na příští týden, ale příroda kvačí tak musím držet krok s ní.  Orchideje jsou v plném květu. Všechny stromy kromě šeříků jsou již odkvetlé, sem tam se ještě potká kvetoucí kalina tušalaj nebo kaštan. Jaro tu rychle pospíchá,  Sraz: 15.5. v 7:10 na nádraží (vlak odjíždí v 7:18, koupíme si rychlíkovou SONE+ za 550 Kč/2 osoby- bude asi výhodnější než skupinovka. S sebou: 300 Kč (na vlakcca 280 Kč)  Návrat: v 19:54 (přes Olomouc) nebo 20:02 (přes Brno, záleží, co si ve Veselí nad Moravou zvolíme) Trasa: v 10:35 ze Strážnice po červené přes oskerušovou alej do Lučiny (9 km) dále přes orchidejové Vojšické louky do NPR Čertoryje a po zelené na Kobylu (8 km)- červená na Henteš (2 km)- zelená do Velké nad Veličkou přes větrný mlýn v Kuželově (7 km). Celkem 26 km. Ten, kdo by nechtěl do Kuželova na mlýn, by mohl z Čertoryjí jít  cyklonaučnoustezkou do Velké nad Veličkou (8 km) nebo se z Čertoryjí vrátit na Lučinu a ve 14:35 se svést busem zpět do Strážnice, odkud by jel v 16:35 do Veselí vlak, kde bychom se již všichni potkali. Odjezd z Velké nad Veličkou do Veselí je v 16:39. Co uvidíme? Na stráních u Hodonína katrány katarské, z orchidejí- vstavač kukačka, v. vojenský, v. mužský, v. bledý, prstnatec májový, střevíčník pantoflíček, vemeník dvoulistý, okrotice bílá, o. dlouholistá, hlístník hnízdák, hlavinka horská, další- sasanka lesní, áron plamatý, kamejka modronachová, mochna bílá, kosatec dvoubarevný atd. Možná, že potkáme majku fialovou, tesaříka obrovského, roháče obecného nebo kudlanku nábožnou.... 
 
Semanín má největší největší lokalitu s výskytem vemeníku zelenavého u nás


Ochránci přírody ze ZO ČSOP Podorlicko dělají pravidelné sčítání počtu jedinců v lokalitě již od roku 2003. Podle osmiletého sledování byl loni výskyt této orchideje dosud největší - 986 exemplářů. V roce 2003 zde rostlo jen dvacet rostlin. .
Květ vemeníku připomíná anděla, andělíčka. Ó, jakou to krásu dokáže matka příroda vytvořit.
Vemeník zelenavý - Platanthera chlorantha
Optimalizace na Holicku: starostové souhlasí  

Holice (9. 5. 2011) – Další kolo projednávání záměru optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji se dnes uskutečnilo na radnici v Holicích. V této oblasti se optimalizace dotkne železniční trati mezi Holicemi a Borohrádkem. Od nového jízdního řádu tady kraj nebude objednávat osobní vlaky. Starostové se záměrem Pardubického kraje souhlasí.
Kraj nahradí vlakové spojení, které v pracovní dny tvořilo pět párů vlaků, autobusovými linkami. Ty by měly jezdit na trase Pardubice – Holice – Borohrádek – Kostelec nad Orlicí – Rychnov nad Kněžnou, a to se šesti páry spojů. Zároveň pojede posilující linka mezi Holicemi a Borohrádkem. Újezd u Chocně pak obslouží linka Holice – Horní Jelení – Choceň, která pojede v pracovní dny se šesti, případně sedmi páry. Představitelé kraje společně s firmou Oredo představili zástupcům samospráv dotčených obcí návrh jízdních řádů včetně cen jízdného autobusových spojů.
Oproti původnímu záměru bude o víkendu v Újezdu u Chocně zastavovat vlak. „Bylo by špatné, aby neměli lidé z Újezda o víkendu spojení,“ řekl při jednání náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý. „Sice to bude znamenat, že neuspoříme tolik prostředků, důležitější ale je, aby se občanům zlepšila dopravní obslužnost.
Jsem spokojený s frekvencí spojů, jen mám u ranního a odpoledního autobusu obavu s kapacitou. Těmi autobusy jezdí školní děti a je nutné zajistit, aby se do něj všechny bez problémů vešly,“ uvedl starosta Borohrádku Milan Maček, který zároveň požádal o časové posunutí dojezdu ranního školního autobusu do Holic tak, aby děti bez problémů stihly začátek vyučování. Firma Oredo, která organizaci dopravy pro Pardubický kraj zajišťuje, tento případný problém prověří.
S návrhem kraje jsem spokojený, líbí se mi, že během víkendu bude zajištěna doprava mezi Holicemi a Borohrádkem, což zatím nebylo,“ uvedl na konci jednání starosta Holic Ladislav Effenberk.
Další jednání  radního pro oblast dopravy Jana Tichého a zástupce firmy OREDO se bude konat ve středu 11. 5: dopoledne na radnici v Ústí nad orlicí a odpoledne na radnici v Moravské Třebové.
 
Oslavy 100 let prvního dálkového letu v Čechách  

Pardubický kraj se připojil k oslavám 100 let prvního dálkového letu v Čechách, které pořádá Národní technické muzeum. V sobotu 14. května přivítají představitelé kraje na pardubickém nádraží účastníky historického parního vlaku z Prahy a společně s nimi se přepraví na letiště v Kuněticích na Aviatický den Ing. Jana Kašpara. Ten se koná pod záštitou hejtmana Pardubického kraje Radko Martínka a primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové. V areálu nového Leteckého muzea Ing. Jana Kašpara se představí i slavná replika Kašparova letounu a další stroje z tohoto období.
„S Pardubicemi byl spojen začátek i konec života nejznámějšího českého průkopníka letectví Jana Kašpara,“ říká náměstek hejtmana Roman Línek. „Byl to právě náš rodák, kdo vstoupil do historie, když před sto lety, v květnu 1911, na zakoupeném a upraveném francouzském letounu uskutečnil historický přelet z Pardubic do Prahy! Tento mezník je i pro mě osobně velmi významný, neboť v počátcích pardubického aeroklubu, jehož strom začal klíčit právě Kašparovým počinem, se angažoval i můj dědeček Václav Línek. Jsem proto moc rád, že právě u nás bude muzeum letectví, které se v sobotu otevře veřejnosti.“
Pardubický kraj se dlouhodobě zaměřuje na podporu cestovního ruchu, a proto jeho představitelé přivítali i tuto iniciativu občanského sdružení Aeropark: „Stále více se ukazuje, že v Pardubickém kraji sice nemáme takové atraktivity jako jsou Krkonoše, Český ráj apod., na druhé straně je zde však spousta zajímavých projektů, které jsou spojeny s historickou pamětí regionu a s osobnosti, které tu žily. K takovým zcela jistě patří i Ing.  Kašpar,“ poznamenal radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal.
Martin Kindernay přestěhoval Muzeum letectví z letiště v Hradci Králové a není divu, že na Pardubicku našel mnohem větší zájem o aviatické tradice. Nad plání, kde bude otevřeno muzeum letectví, Ing. Jan Kašpar nacvičoval létání s Blériotem. Muzeum bude zajímavé nejen pro dospělé, ale řadu aktivit by tu měly nalézt také děti. Směrem k nedaleké Perníkové chaloupce od něj povede Naučná stezka Ing. Jana Kašpara.
V den stého výročí přeletu Ing. Jana Kašpara z Pardubic do Prahy Chuchle se 13. května brzo ráno pokusí pilot Petr Mára o rekonstrukci letu na velmi přesné replice upraveného letounu Jana Kašpara s motorem Walter.
 
Základní údaje
Doprava 14. 5. 2011  Jízda historického parního vlaku Praha – Pardubice – Praha
Odjezd Praha, Masarykovo nádraží v 8.00 hodin s lokomotivou Ušatá a salonním vozem Ferdinanda d´Este směr Praha se zastávkou v Kolíně v 9.13 hodin, příjezd do Pardubic 10.33 hodin
Odjezd Pardubice směr Praha: 14. 50 hodin, zastávka v Kolíně 15.54 hodin, návrat parního vlaku do Prahy 17.36 hodin
 Doprava z hlavního nádraží Pardubice do Kunětic a zpět zdarma, sobota 14. 5. 2011
10.45 – 11.00 hodin odjezd autobusů z Pardubic do Kunětic
14.00 – 14.20 hodin odjezd autobusů z Kunětic do Pardubic
 
Ing. Jan Kašpar (20. 5. 1883 – 2. 3. 1927)  první český letec
13. 5. 1911 rekordní let Pardubice – Velká Chuchle 
start po 6. hodině ranní  vzdálenost 121 km, doba letu 92 minut
původní stroj Blériot upravený Janem Kašparem je vystaven v Národním technickém muzeu v Praze