Českotřebovský deník 133/2011 (12.5.)                                 
Českotřebovská dvojice Mgr. Andrea Hůlková s dcerou Valentýnou ve finále soutěže Missis Olympia


Hledala se a  také našla nejkrásnější a nejsympatičtější zákaznice nákupního a zábavního centra Olympia Brno, která je zároveň maminkou. Zájemkyně o titul Missis Olympia 2011, které se přihlásily před castingem odesláním elektronické nebo tištěné přihlášky, byly informovány telefonicky, případně emailem o výsledcích předvýběru a přijely  na veřejný casting, který se konal v neděli 1. května 2011 na centrálním prostranství Olympie pod eskalátory od 15:30 hod a jeho moderátorem nebyl nikdo jiný než oblíbený Jan Čenský! Casting proběhl formou promenády s dítětem / dětmi před porotou a rozhovorem s moderátorem a vzešlo z něj 12 finalistek pro velké finále. Finálové klání se uskutečnilo v neděli 8. května 2011 na centrálním prostranství Olympie pod eskalátory. Titul Missis získala kandidátka, o které rozhodla odborná porota složená například z profesionálů z modelingové agentury nebo ze zástupců centra Olympia. Součástí volby nejsympatičtější maminky byl také doprovodný program s módními přehlídkami nebo tanečním vstoupením Magic Free Group. Odpolednem provedl skvělý Jan Čenský. Podmínkou k účasti v soutěži bylo, že soutěžící vystoupí společně se svými vlastními dětmi, staršími tří let. Společně s maminkou se soutěže může účastnit jak jedno dítě, tak i sourozenci společně. Součástí soutěže byl rozhovor s moderátorem, módní přehlídka značek oblečení z nabídky prodejen Olympie a volná disciplína na pohádkové téma.... Na fotografii českotřebovská dvojice při promenádě a čtyřletá Valentyna s moderátorem Janem Čenským
 
O titul Missis Olympia 2011 bojovaly tyto finalistky:
1. Monika Nahalková - 25 let, Simona - 3 roky, Jihlava
2. Ilona Burneková - 32 let, Nikol - 8 let, Znojmo
3. Andrea Hůlková - 29 let, Valentýna - 4 roky, Česká Třebová
4. Andrea Břečková - 32 let, Viktoria - 3,5 roku, Uherský Ostroh
5. Michaela Ficová - 26 let, Dominik - 7 let + Julie - 4 roky, Brno - Želešice
6. Klára Malošková - 26 let, Timothy - 3 roky, Veselí nad Moravou
7. Petra Kočí - 26 let, Daniel - 5 let, Brno
8. Veronika Bartlová - 32 let, Lucie- 5 let, Vranov
9. Markéta Lánská - 34 let, Nicolas - 5 let, Brno
10. Ivana Krchňavá - 28 let, Viktorie - 6 let, Miroslav
11. Lada Horová - 36 let, Lada - 8 let, Bystřice n. Pernštejnem
12. Jitka Michnová - 28 let, Simonka - 4 roky, Velké Pavlovice
Titul Missis Olympia 2011
získala maminka s číslem 9
Markéta Lánská se synem Nicolasem.

 

První vicemissis Olympia 2011
se stala maminka s číslem 1
Monika Nahalková s dcerou Simonkou.

 

Druhou vicemissis Olympia 2011
se stala maminka s číslem 12
Jitka Michnová s dcerou Simonkou.

 

ZŠ praktická  bude 14. června budeme slavit  Otevření naučné stezky 

Program oslav:
1. 8,30 slavnostní zahájení (paní místostarostka České Třebové ing.  J. Žáčková)
2. Cesta (pěšky) přírodou do Semanína. Odchod od školy 8,45 – 9,45 po skupinách. Cestou plnění úkolů na jednotlivých stanovištích (plnění úkolů ve skupinách. Skupiny: školní třídy, hosté  rodiče, sponzoři, spolupracovníci...)
3. Program v Semaníně:
opékání (vlastních) párků
slavnostní ukončení a rozdání cen (paní starostka JUDr. M. Chalupová a zastupitelé obce Semanín)
Soutěž padesátiletých (v průběhu opékání a slavení přetahování lanem, na každé straně součet věku všech tahajících = 50 let)
4. Rozchod po ukončení podle tříd, odjezdy autobusů 11,25; 13,10; 15,00 
V případě naprosto totálně absolutně nepříznivého počasí (zemětřesení, potopa...) se budeme tísnit ve škole. 
Na toto otevření Vás srdečně zveme. Termín bude dodržen vždy, program se může ještě měnit a modifikovat
Nabídka k provozování kantýny v DKV Česká Třebová
České dráhy, a.s., Depo kolejových vozidel Česká Třebová nabízí ve svých prostorách
provozování kantýny pro zaměstnance, spojené s podílem na organizaci výdeje obědů
v závodní jídelně.
Výhodné podmínky. Živnostenský list nutný.
Předpoklad otevření kantýny k 1. 9. 2011.
Informace na tel. 972 325 262, e-mail
gregarova@dkv.cst.cd.cz
Pozvánky Městského muzea Česká Třebová na červnové akce           

Hry a klamy aneb věda převážně nevážně
Městské muzeum Česká Třebová srdečně zve malé i velké, hravé a zvídavé na výstavu Hry a klamy aneb věda převážně nevážně.
Výstava nabídne interaktivní exponáty zapůjčené z iQparku Liberec. Na rozmanitých fyzikálních pomůckách a hlavolamech si návštěvníci budou moci vyzkoušet fungování fyzikálních zákonů, ale také vlastní představivost či schopnost logického úsudku.
Výstava bude zahájena ve výstavní síni Kulturního centra Česká Třebová v pátek 3. června 2011 od 17 do 19 hodin. Dále bude přístupná denně kromě pondělí od 9 do 12  a od  13 do 17 hodin až do 30. června 2011.
 
Komentovaná prohlídka budov školního areálu gymnázia i bývalé ředitelské vily.
Jako připomínku stého  výročí dokončení architektonicky pozoruhodné vily ředitele českotřebovské reálky (dnes budovy ZUŠ na Tyršově náměstí) pořádá muzeum komentovanou prohlídku budov školního areálu, tedy vzpomenuté vily i gymnázia. Prohlídka bude zahájena ve čtvrtek 16. června 2011 v 17 hodin u gymnaziálního vchodu. Účastníky provede Mgr. Jakub Potůček, kurátor sbírky architektury Muzea umění Olomouc a spoluautor publikace Slavné vily Pardubického kraje (Praha 2009).
 
Chaloupka Maxe Švabinského otevřena
Rovněž srdečně zveme k návštěvě Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově. Ta je otevřena od středy 1. 6. 2011, a to:   červen – srpen: denně mimo pondělí od 9 do 17 hodin září – říjen: soboty, neděle a svátky 12 – 16 hodin nebo po dohodě na tel. 465 534 516 či adrese  muzeum@mmct.cz                                                                                                   Bližší informace na www.mmct.cz
 
Rozhledna na Kozlovském kopci je nyní opět otevřena - v květnu a červnu o sobotách a nedělích.

 Má opět velmi dobrou návštěvnost, stejně jako Chata Maxe Švabnského.  První  turisté byli letos na rozhledně již o velikonocích. A bylo jich hodně.  Je otevřena celodenně a zůstává cílem cyklistů na vyjížďkách, motoristů i pěších turistů, také rodin s dětmi. V okolí chaty je totiž pěkné dětské hřiště, k tomu k dispozici občerstvení. O víkendu 14. a 15. května zde bude od 10 do 17 hodin testování špičkových jízdních kol . Přijďte se podívat! 
Krytý plavecký bazén informuje 

Pozor – Akce – Sleva  Rodinné vstupné !  2 + (1-2 děti ZDARMA) V termínu od 13.5. do 10.6. využijte Rodinné vstupné !  Při návštěvě 2 dospělých osob  vstup 1-2 dětí ZDARMA
Línek v Bruselu o katastrofách i veřejných zakázkách 

Brusel (12. 5. 2011) –  Náměstek Roman Línek  se zúčastnil v tomto týdnu   předsednictva a pléna Výboru regionů EU. V rámci zasedání, které se konalo v prostorách Evropského parlamentu, vystoupili a se zástupci evropských regionů diskutovali předseda Evropské rady Van Rompuy a komisař pro hospodářskou soutěž Almunia.  „Vedle debaty o aktuální situaci v Severní Africe a řešení další vlny politické, ale  i ekonomické migrace do států Unie jsme přijali stanovisko ke společné zemědělské politice, balíčku předpisů týkajících se mléka a především praktická doporučení ke schopnosti lepší evropské reakce na katastrofy. Faktické zkušenosti z povodně u nás, ale i situace jak   v regiony EU reagovaly na nedávné katastrofy v Japonsku, Haiti a Pákistánu, byly zdrojem našich doporučení pro evropské orgány.  Cílem je, aby  v budoucnosti byly reakce na živelné a podobné pohromy  co nejlepší,“ komentuje agendu náměstek Línek.  Projednána byla i účast Výboru regionů k iniciativě EU Východní partnerství.   Ta je věnována nečlenským zemím EU ve východní Evropě. Línek by se měl stát českým zástupcem v orgánech, které výbor pro tuto činnost zřídí. Klíčovým tématem se stal materiál Evropské komise o modernizaci politiky EU v oblasti veřejných zakázek. „Zadávání veřejných zakázek, jejich průhlednost a dosažení opravdu výhodné nabídky pro zadavatele je velkým tématem nejen u nás, ale i v Evropě.  Jde o to, aby se snižovaly náklady na účasti ve výběrovém řízení pro  malé i střední  podniky,  byrokracie a přitom se zamezilo jak předraženým, tak podhodnoceným nabídkám. Ty často mohou ohrozit podmínky pro poskytnutí evropských investičních dotací,“ shrnul hlavní závěry člen Výboru regionů Roman Línek.  V rámci programu v Bruselu též jednal Línek s vedoucí českého zastoupení při EU Milenou Vicenovou a s ministrem pro evropské záležitosti Bádenska-Württemberska profesorem Reinhartem. S touto spolkovou zemí, jmenovitě s vládním krajem Tübingen, má Pardubický kraj uzavřeno partnerství.

 

Východočeský aeroklub Pardubice uctí památku Jana Kašpara 

Při příležitosti 100. výročí přeletu Bleriota pilotovaném Janem Kašparem z Pardubic do Prahy se 13. a 14. května uskuteční setkání všech současných i bývalých členů Východočeského aeroklubu Pardubice (VAP) a ostatních příznivců létaní v okolí Železných hor. Památku Jana Kašpara uctí členové klubu v pátek položením květin u pomníku.  V sobotu od 9 hodin bude v restauraci „Motorest u Sv. Václava“ v Podhořanech setkání pokračovat bohatým programem. Zazní hudba dechového orchestru J. Pecky. Součástí dopoledního programu je beseda o slavném přeletu Ing. Jana Kašpara v roce 1911.  Na odpoledne je naplánována prohlídka areálu letiště a letecké techniky. Hlavním trhákem odpoledního programu však bezesporu bude ukázkový let repliky Bleriotova jednoplošníku s pilotem Jiřím Fikejsem. Pro zájemce jsou připraveny také vyhlídkové lety a ukázky dalších letounů v akci.