Českotřebovský deník 138/2011 (17.5.)                                  

Veletrh WATENVI v Brně přinese ucelený přehled o vodním hospodářství, dopravní terminál Jana Pernera zde dostane další "ekologickou" cenu

Ucelený přehled o hospodaření s vodou získají návštěvníci na Mezinárodním vodohospodářském a ekologickém veletrhu WATENVI, který se uskuteční na brněnském výstavišti od 24. do 26. května 2011. Tvoří jej Mezinárodní vodohospodářská výstava Vodovody- Kanalizace, jejímž pořadatelem je Sdružení oboru vodovodů a kanalizací ČR (SOVAK ČR), a Mezinárodní veletrh techniky pro tvorbu a ochranu životního prostředí ENVIBRNO. Důležitou součástí tohoto vysoce odborného veletrhu je tradičně doprovodný program, jenž se bude zabývat zejména legislativními procesy v oboru vodního hospodářství a financováním rozvoje infrastruktury vodovodů a kanalizací. pro Českou Třebovou bude tento veletrh významný i tím, že zde bude vyhlášena soutěž MŽP o  ekologický přínos stavby pro infrastrukturu města. K novému ocenění  řekl starosta Jaroslav Zedník pro ČRo Pardubice: "Po úspěchu na soutěži o nejlepší investici roku 2010 přihlásila Česká Třebová nový dopravní terminál i do této soutěže. Byli jsme úspěšní a tak 25. května  převezmu na veletrhu v Brně  pro náš realizovaný projekt tuto další cenu.  Dokazuje, že jsme při přípravě projektu nic nezanedbali ani po ekologické stránce." 
 

"Na miskách vah" vynikající činohra s orchestrem na jevišti  


Všem, kteří na divadle nebyli, chci vzkázat, že udělali velkou chybu. Tak zahranému a vypravenému představení v provedení herců a muzikantů Moravského divadla Olomouc se po žádné stránce nemůže vyrovnat jakékoliv agenturní představení pražských umělců. Hudební festival nasadil vysokou laťku, jako by po loňském (pardubickém) Amadeovi s Komorní filharmonií už  nemohlo přijít nic   lepšího. Letošní olomoucká inscenace ovšem ukázala, že to pravda nebyla.... Připomeňme ale i hudební divadelní projekty předchozích festivalů: opera Tosca v provedení slovinských umělců nebo Figarova svatba, kterou u nás představila olomoucká opera.  Česká Třebová se stala místem prezentace velkých projektů jako žádné město v okolí, vynecháme-li ovšem Litomyšl. To je jiná kategorie...  Škoda, že si to zatím stále  neuvědomuje naše kulturní veřejnost.... Více zítra.... (mm)
 
 
Podskalák v Olawě nebyl v centru pozornosti


DS Hýbl Kulturního centra Česká Třebová absolvoval svůj víkendový zájezd do partnerského města Olawa, kde předvedl svoji zahraniční premiéru Podsklaláka, hry, která mimo českého textu obsahovala řadu populárních zlidovělých písní a mohla se  tedy dobře chytit i v Olawě.  Pro lepší pochopení děje byl zajištěn překlad do polštiny.  Inscenace českotřebovských divadelních ochotníků však byla přece jen mimo centrum pozornosti kulturní veřejnosti a v hledišti bylo skutečně jen málo diváků. Také na webu města Olawa není o vystoupení  alespoň zatím žádná zmínka.
 
V MODRÉM TRPASLÍKOVI KONCERTOVALI MAĎAŘI 

Zajímavá jazzrocková formace zavítala do českotřebovského mládežnického klubu „MORDÝ TRPASLÍK“ ve středu 27. dubna. Koncertní šňůru zahájila maďarská kapela „SPECIAL PROVTDENCE“ na domácí půdě, následovaly kluby v Německu a v České republice: Plzeň – Praha – Česká Třebová – Opava – Ostrava a Brno. Muzikanti to byli opravdu skvělí.     MR.
SPECIAL PROVTDENCE   Foto: M. Richter
 

Prvních 23 žadatelů dostalo dotaci na farmářské trhy

Ministr životního prostředí Tomáš Chalupa podepsal rozhodnutí o dotaci pro prvních 23 žadatelů o grant z revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí na podporu vzniku a pořádání farmářských trhů. Ty tak vzniknou například v Karlových Varech, Třeboni, Havlíčkově Brodu nebo v Praze 12. Mezi žadatele ministerstvo rozdělilo více než 3 miliony korun.
První kolo podávání žádostí skončilo 6. dubna 2011. Hodnotící komise, která se sešla 18. dubna 2011, z 30 došlých žádostí o dotaci podpořila 23, a to obce i občanská sdružení, a rozdělila mezi ně celkem 3 199 491 korun.  Pořadatelé trhů by se měli také podílet a naplňovat připravovaný kodex pro správné fungování trhů Ministerstva zemědělství. Cílem je podpořit rozvoj malých českých výrobců a ze značky „farmářské trhy“ vytvořit záruku kvality. Další kolo průběžné výzvy Ministerstva životního prostředí na podporu vzniku a pořádání farmářských trhů bude ukončeno 6. května 2011. zatím nebyly další prostředky rozděleny.
Optimalizace dopravy pokračuje i na Králicku              

Králíky (17. 5. 2011) – Na radnici v Králíkách se dnes odehrálo další kolo jednání krajské samosprávy s představiteli obcí Králicka o optimalizaci veřejné dopravy. Na dvou předchozích jednáních se nepodařilo najít shodu o koncepci optimalizace v této lokalitě a kraj na základě požadavků zástupců samospráv zpracoval několik variant řešení. Dnešní jednání už výsledek přineslo a kraj může v této oblasti na optimalizaci dál pracovat.
Dnes budeme hovořit o původní variantě, kterou navrhoval kraj, dále o variantě požadované obcemi se zachováním vlakového spojení až do Hanušovic a Štítů a také o kompromisní variantě kombinující vlakovou a autobusovou dopravní obsluhu území,“ uvedl na počátku jednání náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za oblast dopravy, dopravní obslužnosti a investic Jan Tichý. „Jednotlivé varianty jsou zpracovány včetně finančních nákladů, u varianty počítající se zachováním vlakových spojů je uveden i nárůst nákladů, o který by se musely podělit obce.
Varianta, která byla navrhovaná původně krajem je pro naši obec schůdná, je přijatelná. Jako pozitivní přitom vnímáme přímé spojení s Lanškrounem,“ řekl starosta Červené Vody Miloš Harnych. Na jeho slova navázal jeho kolega ze Štítů Jiří Vogel: „Musím říct, že zrušení osobní vlakové dopravy do Štítů vnímáme negativně, posílení autobusového spojení do Lanškrouna je naopak pozitivní. Musíme mít ale určitou garanci v tom, že autobusové spoje budou zachovány.“ Na jeho obavy reagoval náměstek Tichý prohlášením, že kraj chce navrhované spoje zachovat několik let.
Proti optimalizaci se postavili představitelé obcí z Olomouckého kraje ležících na Králicku. Starosta Malé Moravy Antonín Marinov prohlásil: „Pro nás to přináší zhoršení a proto nesouhlasíme s jakýmkoliv návrhem optimalizace.“ S ním souhlasila starostka Hanušovic Ivana Vokurková. „K tomu vám musím říct jen to, že ke zhoršení dopravní obslužnosti obcí určitě nedojde, pouze bude zajištěna prostřednictvím autobusových spojů,“ reagoval na to náměstek hejtmana.
Mrzí mne, že se osobní vlaky do Hanušovic jeví jako neřešitelné a zároveň si pokládáme otázku, jak bude vypadat autobusová doprava na úzkých venkovských silnicích. Nicméně, jsme realisté a stejně jako kraj, ani my nemáme finanční prostředky na objednání vlakového spojení, takže se nám jako přijatelná jeví původně navrhovaná varianta,“ uvedla stanovisko Králík jejich starostka Jana Ponocná.
Varianta, na které se obce s krajem nakonec shodly, počítá s vlakovým spojením mezi Lichkovem a Moravským Karlovem. Autobusová doprava, která nahradí neobjednané osobní vlaky, bude jezdit mezi městy Štíty a Lichkov a mezi Lichkovem a Hanušovicemi. Vlakové spoje budou v pracovní dny jezdit v devíti, respektive osmi párech, o víkendech pak v šesti párech. Autobusové spojení Štítů a Králík má podle návrhu jezdit se čtrnácti páry v pracovní dny a se 7,5 páry o víkendu. Linka Lichkov – Králíky bude obsloužena čtrnácti autobusovými páry v pracovní dny a dvanácti páry o víkendech, mezi Hanušovicemi a Králíky bude v pracovní dny i o víkendech jezdit pět párů autobusových spojů. Jedná se přitom pouze o autobusové linky, které nahrazují neobjednávané vlakové spoje, v oblasti budou jezdit i další linky, například ve směru na Žamberk nebo Dolní Moravu.
Biskup královéhradecký navštívil hejtmanství 

Pardubice (17. 5. 2011) - Krátce po úředním převzetí biskupského úřadu navštívil v úterý Pardubický kraj nový biskup královéhradecké diecéze Jan Vokál. S náměstkem hejtmana Romanem Línkem, který dlouhodobě zastupuje nemocného Radko Martínka, hovořili s přátelskou otevřeností o vztazích církve s městy a obcemi v Pardubickém kraji. Královéhradeckého biskupa Jana Vokála doprovodili na hejtmanství biskup Josef Kajnek a monsignore Jan Socha.   
„Pana biskupa jsem informoval o dosavadních dobrých zkušenostech ze vzájemné spolupráce a rád jsem mu předal i osobní písemné blahopřání od pana hejtmana,“ uvedl náměstek Línek.  Hejtman Radko Martínek  v gratulaci  ke  jmenování Jana Vokála píše:  „Jsem bytostně přesvědčen, že budete pokračovat v práci vašeho ctěného předchůdce a přispívat tak ke zlepšování vztahů mezi církví a krajem, ke zlepšování  všeho, co stojí mezi státem a Bohem. Věřím, že Vaše osobnost přispěje k rozvoji našeho překrásného regionu.“  Na závěr návštěvy biskup královéhradecký Jan Vokál zapsal do pamětní knihy Pardubického kraje následující přání: „S myšlenkou na pana hejtmana, s poděkováním panu náměstkovi a s radostí v srdci, že jsem byl tak vlídně přijat, rád žehnám všem obyvatelů Pardubického kraje.“
POMOC POŠKOZENÝM PO NEHODĚ  

Ráda bych Vám představila službu pro občany, o které možná vůbec nevíte, přesto Vám nebo Vašim blízkým a známým může velmi zjednodušit život, pokud se nacházíte v nesnázích. Společnost EvCO - Evropské Centrum Odškodného spol. s.r.o. je právní kancelář, která ve spolupráci s posudkovými lékaři, pomáhá občanům získat nejvyšší možné odškodné, které jim náleží ze ZÁKONNÉHO POJIŠTĚNÍ z následujících událostí:
-         úraz nebo úmrtí při autonehodě (až 4 roky zpětně),
-         pracovní úraz (2 roky zpětně),
-         úraz na chodníku (od 1.1.2010). 
Většina lidí ani netuší, na jaké odškodné mají ZE ZÁKONA nárok:
-         újma na zdraví,
-         pozůstalí za smrt blízké osoby, (manžel/ka, děti, rodiče, sourozenci, osoby žijící ve společné domácnosti),
-         bolestné,
-         ušlý zisk,
-         náklady na léčení,
-         ztížení společenského uplatnění. 
Klienti, kteří využijí této služby neplatí žádné vstupní ani jiné poplatky, odměna za práci  náleží společnosti EvCO pouze v případě, že se podaří pro klienta získat odškodné a až po vyřešení případu. Společnost vše vyřídí za klienty.   
EvCO se zabývá pouze uvedenou činností, neřeší žádné jiné právní případy. Díky této specializaci jsou právníci opravdu profesionálové. Posudkoví lékaři EvCA obodují každý úraz nejyšším možným počtem bodů (na rozdíl od posudkových lékařů, kteří pracují pro pojišťovny). Více informací najdete na http://bit.ly/odskodneni.
Ing. Radka Nepustilová  Ing. Milan Hejl  telefon: 602 666 336
 
In line hokej v Lanškrouně. Ústečtí Krajánci vedou první ligu, druhé vévodí Junioři Lanškroun 

MICHAEL RESLER
Letošní oblastní přebor v in-line hokeji byl zahájen v květnu v místní hale Boži Modrého ve dvou výkonnostních ligách. V první sedmičlenné lize bylo odehráno úvodních sedm zápasů a bez porážky jsou zatím na čele ústečtí Krajánci a za nimi hned lanškrounští Čerti. Ve druhé osmičlenné lize jsou na čele čtyřbodoví Junioři Lanškroun, Flyers Česká Třebová a šumperský Nuget. Všechny celky se v jednotlivých ligách střetnou během měsíců května, června a července ve dvou vzájemných zápasech o konečné pořadí.

 

Výsledky 1. ligy:
Stilmat Žamberk – Krajánci Ústí n/O 4:9, G: Tomáš Brožek, David Kubíček, Kryštof Chmelan, Petr Nosál – Robert Ondráček 3,
Stanislav Husák st. 2, Stanislav Husák ml., Josef Crha, Pavel Musil, Lukáš Musil, IHC Adba Slavoj Choceň – Lukas hokej Dlouhá Třebová 8:6, G: Aleš Vích 3, Jan Krejza 2, Michal Studnička 2, Jan Chudý – Miroslav Váně 3, Libor Šafář, Tomáš Vavřina,
Jan Janoušek, IHC Litomyšl – Čerti Lanškroun 12:15, G: Ondřej Dospěl 3, Jiří Vogel 2, Michal Šauer 2, Jan Peška 2, Marek Kalivoda, Martin Samek, Milan Kotlár – David Langr 5, Tomáš Fořt 5, Jan Nastoupil 2, Vladimír Doha 2, Vít Stránský, Čerti Lanškroun – Gunners Lanškroun 9:6, G: Tomáš Fořt 3, Vladimír Doha 2, Jan Boruch, David Langr, Jan Nastoupil, Milan Vičar – Petr Mík ml. 3, Jan Obst, Tadeáš Resler, Tomáš Maleček, Gunners Lanškroun – IHC Adba Slavoj Choceň 6:8, G: Miroslav Resler 2, Tadeáš Resler 2, Patrik Konečný, Petr Mík st. – Jan Krejza 3, Aleš Vích 3, Radek Martínek, Pavel Držmíšek, Stilmat Žamberk – IHC Litomyšl 4:13, G: Tomáš Brožek, Tomáš Diblík, Radek Vencl, Petr Nosál – Jiří Drobný ml. 4, Ondřej Dospěl 4, Marek Kalivoda 2, Jan Lipavský 2, Michal Šauer, Krajánci Ústí n/O – IHC Adba Slavoj Choceň 7:6, G: Jakub Cik 5, Stanislav Husák ml., Michael Resler – Jan Krejza 3, Filip Luňák, Jan Chudý, Petr Jelínek.

Tabulka 1. ligy

1.Krajánci Ústí n/O

2

2

0

16

:

10

4 body

2.Čerti Lanškroun

2

2

0

0

24

:

18

4 body

3.IHC Adba Slavoj Choceň

3

2

0

1

22

:

19

4 body

4.IHC Litomyšl

2

1

0

1

25

:

19

2 body

5.Stilmat Žamberk

2

0

0

2

8

:

22

0 bodů

6.Lukas hokej D. Třebová

1

0

0

1

6

:

8

0 bodů

7.Gunners Lanškroun

2

0

0

2

12

:

17

0 bodů

Výsledky 2. ligy:
Flyers Česká Třebová – IHC Králíky 4:2, G: Karel Steinmetz 2, Roman Mastík, Vlastimil Tölg – David Šverák 2, Pardálové Lanškroun – Strike Libchavy 3:5, G: Pavel Pokorný 2, Josef Luka – Martin Kolář 2, Petr Voleský 2, Jaroslav Jandera, Nuget Šumperk – Horní Čermná 7:6, G: Roman Budina 3, Jiří Petruň 2, Miroslav Resler (H) 2 – Martin Maršík 3, Jan Maršík, Petr Černohorský, Pavel Výprachtický, Kapři Dlouhoňovice – Junioři Lanškroun 2:11, G: David Hrčka, Marek Břehovský – Radek Novák 3, Aleš Krejčí 2, Filip Gremlica 2, Jan Dušek, Matěj Vičar, Jiří Mareš st., Vít Brejša, Horní Čermná – Flyers Česká Třebová 1:13, G: Vilém Hejl – Petr Šána 3, Karel Steinmetz 3, Jaroslav Žídek 2, Roman Mastík, Miroslav Dejdar, Vlastimil Tölg, Ondřej Mistr, Petr Blažek, IHC Králíky – Strike Libchavy 8:7, G: Michal Šverák 3, David Šverák 3, Petr Sedlák, Radek Pavlík – Leoš Dostál 3, Karel Horák 2, Jiří Sršeň, Martin Kolář, Pardálové Lanškroun – Nuget Šumperk 2:9, Jiří Černý 2 – Michal Budina 3, Roman Budina, Roman Mazák, Ladislav Kollert, Monika Řepková, Miroslav Kutal, Jiří Petruň, Junioři Lanškroun – Strike Libchavy 7:3, G: Filip Gremlica 3, Vít Brejša 2, Jan Dušek, David Tichý – Jaroslav Teplý, Jan Zahradník, Karel Horák, Flyers Česká Třebová – Kapři Dlouhoňovice 5:8, G: Petr Šána 3, Vlastimil Tölg, Ondřej Mistr, IHC Králíky – Kapři Dlouhoňovice 6:6, G: Michal Šverák 3, Petr Milták, Petr Sedlák, David Šverák – Tomáš Plundra 3, Jan Smejkal 2, René Toman.

Tabulka 2. ligy

1.Junioři Lanškroun

2

2

0

0

18

:

5

4 body

2.Flyers Česká Třebová

3

2

0

1

22

:

11

4 body

3.Nuget Šumperk

2

2

0

16

:

8

4 body

4.IHC Králíky

3

1

1

1

16

:

17

3 body

5.Kapři Dlouhoňovice

3

1

1

1

16

:

22

3 body

6.Strike Libchavy

3

1

0

2

15

:

18

2 body

7.Pardálové Lanškroun

2

0

0

2

5

:

14

0 bodů

8.IHC Horní Čermná

2

0

0

2

7

:

20

0 bodů