Českotřebovský deník 142/2011 (21.5.)                                  

Počasí přálo, trasy byly připravené a někde i nově označené. Na Kozlovském kopci se např. kácelo a tak musel Rudolf Fibigar dodatečně umístit nové turistické značení. Velká část účastníků přijela na kolech, je to dnes moderní dopravní prostředek. Pořadatelé z turistického odboru KČT Česká Třebová budou ve své záslužné práci pokračovat i zítra v neděli, kdy zase vedou trasy jinam. Přesný rozpis najdete ZDE
 
 

Krytý plavecký bazén informuje 
Pozor – Akce – Sleva  Rodinné vstupné !  2 + (1-2 děti ZDARMA) V termínu od 13.5. do 10.6. využijte Rodinné vstupné !  Při návštěvě 2 dospělých osob  vstup 1-2 dětí ZDARMA     

ZO ČSOP Zlatá studánka  připravila na červen 2011:       

Ekocentrum Červenka, ZŠ Habrmanova, Česká Třebová
 
DÍLNY:
16.6. v 16.00 hod.  ARANŽERSKÉ DÍLNY:
DEKORACE Z PROUTÍ DO TRUHLÍKU - lektorka Hana Fialová
Vytvoření proutěné dekorace z pedigu do venkovního truhlíku s květinami. Lektor zajistí pedig a ostatní materiál. Účastník - ostré zahradnické nůžky a šídlo, utěrku na klín. Počet 15lidí a cena 200,-Kč.
Přihlášky: Jana Černá 739 065 958 nebo zlatastudanka@seznam.cz.
VYCHÁZKY:
11.6. JAVORKOVÁ STEZKA pro rodiny a kamarády  Start: od 13.00-14.00 hod., vstupné dobrovolné. V průběhu celé stezky vás čekají zajímavé úkoly na stanovištích, v cíli zajímavý program s tvůrčími dílnami výroby ručního papíru, ozdobných zápichů… a hlavně každou skupinku balíček dárků od sponzorů. Ukončení v 18.00 hod.

 

DÁLE NABÍZÍME:
Každé úterý od 18.00 – 19.30 hod. cvičení pro zdraví – JÓGA na ZŠ Habrmanova.
Pravidelná  Ekoporadna pro veřejnost: pondělí: 12.00-16.00 hod., čtvrtek: 8.00-12.00 hod.
www: zlatastudanka.ctrebova.cz
Akce jsou finančně podpořeny Pardubickým krajem, SFŽP a MŽP, SSEV Pavučina.
 
ZO ČSOP PODORLICKO V ČESKÉ TŘEBOVÉ VÁS ZVE V ČERVNU    

 
„SETKÁNÍ S NETOPÝRY “
ČTVRTEK  16.6. od 18,30 v ekocentru Podorlicko a poté v  parku Javorka
Program :  Přednáška Mgr. Jiřího Macha  „Netopýři –stále tajemní savci“ bude doplněna promítáním. Po přednášce cca od 20,00 bude následovat terénní exkurze do parku Javorka s vyhledáváním netopýrů pomocí snímače jejich signálů.
 
 „ PŘÍRODA LESA “ - FOTOGRAFICKÁ SOUTĚŽ
ZO ČSOP Podorlicko vyhlašuje soutěž  pro fotografy  na téma PŘÍRODA LESA.
Soutěž je  vyhlášena ve třech věkových kategoriích :               A autoři mladší 16ti let    B autoři  16-20 let   C autoři starší 20ti let
Soutěží se  ve dvou druhových kategoriích :                            1/ černobílé  fotografie    2/  barevné fotografie
V každé druhové kategorii může 1 autor dodat maximálně 3 snímky
Formát :         15x20 a větší                                           Uzávěrka: 30.10.2011
Ceny : flash disk, knihy, CD, DVD
Doručení fotografií pořadateli :  H.  Grundové do Gymnázia v České Třebové nebo 
na adresu H. Grundová ZO ČSOP Podorlicko  Jiráskova 896 Česká Třebová 560 02
Označení snímků : název fotografie  celé jméno a příjmení autora, označení kategorií
Výstava : vernisáž bude  17.11.2011 v Ekocentru Podorlicko v České Třebové.
Dotazy zodpovíme na adrese  e-mail : freoni@atlas.cz  nebo na tel č.  725734871
Přihláška – formulář ke stažení na http://www.csop-podorlicko.org/ 
jak to dělají jinde: Farmářské trhy budou probíhat do konce října  

(Zpráva z Litoměřic) Pravé čaje pocházející z Číny, kozí, ale i ovčí sýry, jogurty, kefíry, čerstvá vajíčka, právě ulovení pstruzi, kapři, sazenice různých druhů, výpěstky ovocnářů, ale i medovina, džusy, nebo mošty. Opravdu bohatým sortimentem produktů vyznačujících se vysokou kvalitou a hlavně čerstvostí se mohou pochlubit farmářské trhy, které probíhají každou druhou sobotu dopoledne na Kostelním náměstí. Organizátorem je společnost Výstavy, která navázala na tradici zemědělských trhů, jež se v centru města v minulosti konaly. „Pro návštěvníky jsou na pultech více než dvou desítek stánků k dostání produkty, které se vyznačují vysokou kvalitou, čerstvostí a přijatelnou cenou,“ informovala tisková mluvčí společnosti Výstavy Romana Šlechtová.
Prodejci přitom pocházejí z celých severních Čech. Zastoupeni bývají hlavně domácí producenti, mezi něž například patří ploskovičtí sadaři, liběchovské rybářství nebo litoměřický minipivovar Labuť, který zde prodává kvasnicový nefiltrovaný ležák. Nechybí ani regionální uzenářství. Sortiment se s postupujícím ročním obdobím bude dále rozšiřovat o sezónní ovoce a zeleninu.
Litoměřické farmářské trhy proběhnou i v následujících termínech: 28.5., 11. 6., 25. 6., 9. 7., 23. 7., 6. 8., 20. 8., 3. 9., 17. 9., 1. 10., 15. 10., 29. 10.
 
Folklorní festivaly v kraji 

Pardubice  – Náměstek hejtmana Roman Línek a radní Jana Pernicová se setkali v jednacím sále Rady Pardubického kraje s ředitelem Folklórního sdružení České republiky Zdeňkem Pšenicou a řediteli folklorních festivalů, které se v letošním roce konají na území Pardubického kraje. Občané se tak letos mohou těšit na tři významné folklorní akce. „Čermenské slavnosti či Adámkovy slavnosti, a v neposlední řadě putovní festival Tradice Evropy, který se koná v listopadu v šesti našich městech, chápu jako vlajkové lodě folklorního hnutí v celém Pardubickém kraji, “ řekl o blížících se festivalech náměstek Línek.  Pardubický kraj v rámci grantů odboru školství, kultury a tělovýchovy pravidelně folklorní akce finančně podporuje. „Finanční podpora těmto projektům je z naší strany samozřejmostí. Je třeba poděkovat nejenom představitelům těchto sdružení, ale i starostům obcí, které se podílejí na pořádání festivalů. Folklórní sdružení jsou totiž jedním z dalších článků výchovy naší mladé generace,“ dodala radní Pernicová. Pozitivní zprávou pro všechny nadšence do folkloru je nově vydaná mapa České republiky, která obsahuje rejstřík folklorních akcí a národopisných muzeí. „Vznik této mapy považuji za velmi dobrý nápad a jsem rád, že i Pardubický kraj má v mapě svá vyznačená místa,“ dodal Roman Línek. Harmonogram festivalů v Pardubickém kraji:
MFF Čermenské slavnosti (25. 6.)  Adámkovy slavnosti v Hlinsku (27 – 28. 8.)   DMFF Tradice Evropy (8 – 12. 11.)