Českotřebovský deník 135/2011 (25.6.)                                  
Pohár ČKA – muži – Lokomotiva je v semifinále 

Máme za sebou předposlední dějství Poháru ČKA v kategorii mužů Teď už zbývá jenom finálový turnaj nejlepších čtyř účastníků.
A kdo se do finálové čtveřice probojoval? Obhájce loňského prvenství KK PSJ Jihlava. Jihlava  cestě do finálového turnaje vyřadila v 1. kole nadstavby Vltavan Loučovice, v osmifinále poměrně těsně SKK Spartak Vrchlabí a ve čtvrtfinále zcela jednoznačně SKK Náchod. Jihlava je jediným družstvem z finálové čtveřice, které svou loňskou účast obhájilo. Soupeřem Jihlavy bude v semifinále KK Moravská Slavia Brno. Ta v 1. kole přehrála Zbrojovku Vsetín, v osmifinále zcela jednoznačně TJ Třebíč a ve čtvrtfinále po dramatickém boji, tím nejtěsnějším výsledkem, Sokol Kolín.
Ve druhé semifinálové dvojici se střetnou Jiskra Kovářská s Lokomotivou Česká Třebová. Kovářská prošla vyřazovacími boji jako nůž máslem s celkovým skóre 35:1! V 1. kole uštědřila kanára Lomnici, v osmifinále se stejným výsledkem vypořádala s Hvězdou Trnovany a ve čtvrtfinále vyřadila zcela jasně loňského semifinalistu a letošního mistra republiky, KK Slavoj Praha. Česká Třebová neměla cestu tak umetenou. V 1. kole, až po tuhém boji, vyřadila BOPO Třebíč. V osmifinále snadněji TJ Valašské Meziříčí a ve čtvrtfinále těsně KK SDS Sadskou, když doma doháněla ztrátu z prvního utkání.
Kdo bude letošním vítězem sledovat v sobotu 4. června a v neděli 5. června 2011.
 
 
Sportovní hry mateřských škol v České Třebové

Letošní, již 4. kolo, se uskuteční v pátek 27.5.2011 od 9 hodin ve sportovním areálu u gymnázia (v případě nepříznivého počasí v hale ZŠ Nádražní). Sportovního klání se zúčastní školky z České Třebové a z obcí Rybník, Třebovice a Semanín, celkem bude soutěžit 7 školek. Desetičlenná družstva změří své síly v disciplínách štafetový běh, pětiskok, skákání v pytlích, hod do dálky a překážková chůze. Vítězné družstvo postoupí do krajského finále v Pardubicích. V minulých letech se do finále probojovala MŠ U Koupaliště a získala jednou 1. a dvakrát 2. místo. 4. ročník sportovních her se uskuteční za finanční podpory Pardubického kraje a Města Česká Třebová. Hry pořádá odbor školství, kultury a tělovýchovy ve spolupráci s DDM Kamarád, ZŠ Habrmanova a Gymnáziem Česká Třebová.

 

Střelba u Gymnázia se vydařila 

Již tradičně v posledním květnovém týdnu přivítali strážníci českotřebovské městské policie žáky 6. a 7.ročníků  místních škol při soutěži ve střelbě ze vzduchovek. Úterý 24.05.2011 si pro všechny nachystalo krásné slunečné počasí, takže nic nebránilo tomu, aby po úvodním zahájení mohl na připravené střelnici za pozornosti diváků propuknout nelítostný boj. Součástí programu kromě ukázky výzbroje a výstroje městské policie bylo i předvedení výsledků sportovního výcviku psů, za což patří poděkování paní Najmanové ze ZKO Podhorka. Krátce po obědě pak byly vyhlášeny výsledky. Nejlepší mušku a pevnou ruku v obou kategoriích prokázali studenti Gymnázia. Zapomenout však nesmíme ani na sponzory, kteří nám umožnili rozdat dětem pěkné ceny – Město Česká Třebová a společnost Mika a.s. Podle ohlasu byly děti spokojeny, což byla pro nás jako organizátory nejlepší odměna.     
Petr Baláž – zástupce velitele MěP
 
Kraj sjednotil poskytování pohotovosti

Pardubice – Rozsah poskytované  péče Lékařské služby první pomoci (LSPP) v Pardubickém kraji se od 1. května sjednotil. Lékaři ve Svitavách, Chrudimi, Ústí nad Orlicí a Litomyšli slouží na pohotovosti jen o víkendu.   Pouze v Pardubicích, kde není rozdíl mezi počtem pacientů ve všední a sváteční  den,  zůstává ordinační doba  zachována v původním rozsahu, tedy po celý týden.  Změny vycházejí z dlouhodobé statistiky návštěvnosti a nijak nesnižují zajištění lékařské péče. Pacienti s akutními problémy budou ošetřeni v nemocnici,  ve všední dny by měli využívat služeb svého praktického lékaře a v případě ohrožení života  volat záchrannou službu.
„Zajištění Lékařské služby první pomoci pro dospělé představuje pro Pardubický kraj nemalou finanční zátěž. Proto jsme zpracovali přehledy, jak jsou jednotlivá pracoviště v kraji využívána,“ vysvětlila radní Tauberová, proč kraj sjednotil provozní dobu . „Docílíme tím větší efektivitu provozu LSPP. Z informací získaných od vedení nemocnic ve Svitavách a Chrudimi  jasně vyplynulo, že výrazně převažuje počet ošetřených pacientů od pátku do neděle, kdy LSPP navštíví přibližně tři čtvrtiny z celkového počtu ošetřených pacientů.“  Údaje o návštěvnosti potvrzují, že  víkendové uspořádání LSPP v Litomyšlské nemocnici a Orlickoústecké nemocnici, kde není zajišťován provoz ve všední dny,  se osvědčil.
 

Ordinační doby LSPP pro dospělé

 

pátek

sobota+neděle+svátky

umístění

poznámka

Pardubická krajská nemocnice, a.s.

14.00 - 22.00

10.00 - 22.00

Erno Košťála 1014, Pardubice

slouží se i ve všední dny, službu zajišťuje Pardubická lékařská pohotovost s.r.o.

Svitavská nemocnice, a.s.

18.00 - 21.00

9.00 - 17.00

LSPP sídlí v budově polikliniky naproti nemocnici. Adresa: Kollárova 2070/22, Svitavy

 

Chrudimská nemocnice, a.s.

16.00 - 20.00

8.00 - 17.00

v areálu nemocnice, v budově ředitelství

 

Litomyšlská nemocnice, a.s.

 

8.00 - 13.00

v areálu nemocnice, v budově ředitelství

v pátek se neslouží

Orlickoústecká nemocnice, a.s.

17.00 - 21.00

9.00 - 18. 00

v areálu nemocnice, v přízemí neurologického pavilónu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V Pardubicích se hovořilo o optimalizaci a integraci

Pardubice (25. 5. 2011) – V pracovně náměstka hejtmana Pardubického kraje zodpovědného za oblast dopravy, dopravní obslužnosti a investic Jana Tichého se dnes uskutečnilo jednání o optimalizaci veřejné dopravy na Pardubicku. Tady se změny dotknou Svítkova a obce Opočínek. Původní záměr, aby vlaky v těchto stanicích nezastavovaly, byl na základě předchozích jednání upraven a některé vlakové spoje tu i od nového jízdního řádu zastavovat budou.
Vlaky by ve Svítkově, který je jedním z pardubických městských obvodů, a v Opočínku měly zastavovat především v době dopravní špičky tak, aby zajistily dopravu dětí do škol a zaměstnanců do práce. Denně na těchto stanicích bude zastavovat osm párů spojů. Vlakové spoje, které by uvedenými zastávkami pouze projížděly, kraj chce nahradit autobusovou dopravou, kterou by objednal u pardubického dopravního podniku. „Samozřejmě, že lidé se budou ptát, proč to tak je, ale s tím, jak je to navrženo myslím nebude žádný problém,“ řekl starosta Svítkova Milan Hromádko.
Účastníky jednání dále zástupci krajského organizátora dopravy, kterým je společnost Oredo, seznámili se svým záměrem zahrnout do tarifu Iredo i pardubickou hromadnou dopravu, resp. domluvit se na uznávání jízdních dokladů. Uskutečnění tohoto záměru je ale závislé na rozhodnutí zastupitelů města, které je vlastníkem dopravního podniku. „Vyvoláme jednání s městem a dopravním podnikem, kde bychom tuto věc měli prodiskutovat. Myslím, že zahrnutí MHD do integrovaného dopravního systému by bylo dobré,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Tichý.

 

Zátěžové testy odolaly náporu protijaderných fanatiků 

Dohodnutá podoba zátěžových testů jaderných elektráren naštěstí zůstává v mezích zdravého rozumu. Evropští úředníci nemají patent na odhalování a vyhodnocování všech bezpečnostních rizik a není důvod, aby se jim státy v tomto ohledu bezmezně podřizovaly a vydávaly na milost. Státy a nikoliv EU odpovídají za jadernou bezpečnost a k tomu, aby ji dokázaly zajistit, musí mít maximální kontrolu nad zátěžovými testy. V případě zátěžových testů zaměřených na přírodní katastrofy je užitečná koordinace bezpečnostních opatření na evropské úrovni.  Snaha napasovat do zátěžových testů hrozby související s lidským faktorem je však zvrhlost. Komisař Oettinger by v tom případě neměl jíst příborem, protože i tím lze za určitých okolností zabít. Těžko se zbavit dojmu, že těm, co prosazují absurdně tvrdé podmínky zátěžových testů, nejde ve skutečnosti o nic jiného než o likvidaci jaderné energetiky.
Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781