ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 148/2011  (30.5.)                 
Pavel Jiroušek přispěl k bronzové medaili ČR v kuželkách družstev.

 Ač věkem junior, tak podával vynikající výkony a přispěl k úspěchu českých kuželkářů na MS v bosenském Sarajevu.  Pouhý jeden chybějící pomoc bod zabránil tomu, aby se po remíze 4:4 v utkání ČR - Srbsko dostali Češi do finále. Přesto podali vynikající výkony a můžeme být hrdi na to, že k nim přispěl v nejlepší českotřebovský kuželkář Pavel Jiroušek, letošní Mistr ČR v kuželkách juniorů.
 
Učitelky ZŠ z Agrate Brianza navštívili Českou Třebovou.

 Obvykle bývá každá návštěva z partnerského města avizována občanům vztyčením státní vlaky té které země, tentokrát na stožáru před radnicí italská vlajka chyběla. přesto před radnicí dnes v pondělí dopoledne zněla  zpěvná italština.  Skupina učitelek základních škol z partnerského města Agrate Brianza byla dnes dopoledne přijata na českotřebovské radnici přijata starostou města Jaroslavem Zedníkem. Skupina přijela do České Třebové v pátek a během víkendu měla možnost seznámit se se všemi školními budovami a pracovišti v rámci města. Společně s učiteli českotřebovských základních škol  připravovali budou tříletý plán dalších vzájemných návštěv skupin žáků tak aby se v obou městech vystřídaly postupně žáci několika ročníků a aby se jejich činnosti postupně střídaly a na sebe navazovaly.  Českotřebovští učitelé by měli návštěvu oplatit v podzimním období. zde by pak měl být dokument o spolupráci dokončen a konkretizován zase tak aby  možnosti poskytované v Agrate Brianza a okolí mohli zapracovat do svých plánů   učitelé  z našeho města.
Výstavba nového sběrného dvora na Semanínské ulici se rozbíhá.

 Dodavatel stavby již převzal staveniště a zahájil stavební činnost, Také na plotě budoucího  sběrného dvora se objevila nová reklamní tabule s nápisem M - silnice, označující dodavatele stavby.
 
Dostavba a rekonstrukce čp. 11 v Klácelově ulici pro Městské muzeum  bude brzo zahájena

Výběrové řízení již bylo ukončeno a vítězem byl vyhlášena firma první Litomyšlská stavební. Z výběrového řízení byl jeden z účastníků výběrového  řízení po konzultacích s Regionální rozvojovou agenturou vyřazen (nedodal povinné doklady, např. bankovní garance). Vzhledem k tomu, že to byl právě ten účastník, který dal nejnižší nabídku, tak  existovala teoretická možnost, že se  proti výsledku  výběrového řízení odvolá,. V sobotu 28. května uplynul termín pro odvolání a žádné podání nebylo registrováno. Existuje sice ještě další teoretická opravná možnost, ale lze předpokládat, že nebude využita, když nebyl  využit termín pro základního odvolání.  Uplynutím termínu pro odvolání tedy nabyly výsledky výběrového řízení oprávní moci a proto lze očekávat  brzké převzetí staveniště a zahájení stavebních prací. ještě v letošním roce by tak mohla být v proluce mezi čp. 9 a 11 dokončena hrubá stavba.
Fotbalisté FK Česká Třebová hrají v krajském finále Českého poháru "Ondášovka cup" 

Ve sportovním areálu TJ Jablonné nad Orlicí se ve středu 8. června 2011 uskuteční finálová utkání fotbalové pohárové sezony 2010/2011 v pořadí: 15.00 Pohár předsedy Pardubického KFS starších žáků   AFK CHRUDIM – SVITAVY
/Výsledky semifinále: FC Hlinsko – AFK Chrudim 1:5  Svitavy – SK Vysoké Mýto 3:0 kont./
17.00 Český pohár dospělých „Ondrášovka Cup“ Pohár předsedy PKFS dospělých   FK ČESKÁ TŘEBOVÁ – FC HLINSKO  /Výsledky semifinále: ŽSK Třemošnice – FK Česká Třebová 0:0, p. k. 1:3  FC Hlinsko – Sokol Živanice 3:0/ 
Program je součástí oslav 50. výročí založení fotbalového oddílu v Jablonném nad Orlicí.
Aktuálně z juda - VC Opavy                                                                                                               

Dne 28.5.2011 jsme se zúčastnili se 17 našimi judisty Velké ceny Opavy, které se účastnilo více jak 150 judistů. Naši svěřenci předvedli skvělé zápasy a přivezli celkem 12 medalilí. Výsledky z Opavy: 
Gregarová Zuzana 2.m.  Málek Ondra 3.m.  Adamský Filip 3.m.
Klimešová Magdaléna 3.m. Klimešová Kristýna 2.m. Horská Sára 2.m.
Provazník Dušan 3.m.  Škrkoň Vít 2.m. Vích David 3.m.
Gregar Karel 3.m.  Hordějčuk Lukáš 2.m.  Verner Tomáš 1.m.                                                                                Judu zdar. 
 

Přeplněné kontejnery na sídlišti Semanínská.

Nedávno bylo sídliště (i prostřednictvím dětí) uklizeno a nyní a se zde už tas kupí nepořádek.  Toto malebné zákoutí je u domů v těsné sousedství kotelny v horní části sídliště.  Když pojedete po Semanínské, nemůžete  jej přehlédnout. zajímavé je, že ostatní kontejnery, třeba nedaleko u zastávky ČSAD a v dolní části sídliště jsou poloprázdné nebo vyvezené. Dělá to dojem, jako by se na tyto kontejnery nějak zapomnělo. Je to zdroj nepořádku celého sídliště a v teplém počasí i možný zdroj nákazy. Všude kolem si hrají spousty dětí bez soustavného dohledu.
Lokomotiva Česká Třebová bude hrát o víkendu finále poháru České kuželkářské asociace
Máme za sebou předposlední dějství Poháru ČKA v kategorii mužů. Teď už zbývá jenom finálový turnaj čtyř účastníků. A kdo se do finálové čtveřice probojoval? Obhájce loňského prvenství KK PSJ Jihlava. Jihlava na cestě do finálového turnaje vyřadila v 1. kole nadstavby Vltavan Loučovice, v osmifinále poměrně těsně SKK Spartak Vrchlabí a ve čtvrtfinále zcela jednoznačně SKK Náchod. Jihlava je jediným družstvem z finálové čtveřice, které svou loňskou účast obhájilo. Soupeřem Jihlavy bude v semifinále KK Moravská Slavia Brno. Ta v 1. kole přehrála Zbrojovku Vsetín, v osmifinále zcela jednoznačně TJ Třebíč a ve čtvrtfinále po dramatickém boji, tím nejtěsnějším výsledkem, Sokol Kolín. Ve druhé semifinálové dvojici se střetnou Jiskra Kovářská s Lokomotivou Česká Třebová. Kovářská prošla vyřazovacími boji jako nůž máslem s celkovým skóre 35:1! V 1. kole uštědřila kanára Lomnici, v osmifinále se stejným výsledkem vypořádala s Hvězdou Trnovany a ve čtvrtfinále vyřadila zcela jasně loňského semifinalistu a letošního mistra republiky, KK Slavoj Praha. Česká Třebová neměla cestu tak umetenou. V 1. kole, až po tuhém boji, vyřadila BOPO Třebíč. V osmifinále snadněji TJ Valašské Meziříčí a ve čtvrtfinále těsně KK SDS Sadskou, když doma doháněla ztrátu z prvního utkání.
 
Turistická encyklopedie Pardubického kraje: úctyhodný  počin  

 Pardubice (30. 5. 2011) - V pardubickém knihkupectví Kanzelsberger minulý týden pokřtili moderátor Jan Rosák a krajský radní Miroslav Stejskal knihu Velká turistická encyklopedie – Pardubický kraj. Encyklopedie autorů Petra Davida a Vladimíra Soukupa, kterou vydal Knižní klub,  je již dvanáctou v pořadí.  V  červenci letošního roku vyjde třináctý svazek věnovaný  Plzeňskému kraji.  „Publikace obsahuje více než tisíc hesel a dosud nic podobného v této šíři nebylo vydáno,“ chválí radní Stejskal tvůrce nově vydané  encyklopedie za obšírné spektrum  informací o Pardubickém kraji. Dvanáctý svazek Velké turistické encyklopedie obsahuje nejen 1100 abecedně řazených hesel, 860 barevných fotografií, ale také 10 plánků měst s vyznačením pamětihodností, 24 půdorysů hradů a zřícenin, 30 historických reprodukcí a znaky obcí.  Speciální kapitoly se věnují rybniční soustavě na Pardubicku, Králické pevnostní oblasti, hlavním rekreačním oblastem, velkoplošným chráněným územím a naučným stezkám; v závěru knihy jsou shrnuty špičkové turistické cíle.  „Byl jsem překvapen, že zde jsou popsány i nové aktivity na Dolní Moravě, kde vzniká rozsáhlý moderní Ski areál.  Neschází zmínka o významných osobnostech, nebo popis kamenných křížů,“ dodává Miroslav Stejskal. Pardubický kraj je členitý, s pestrým krajinným reliéfem. Stále větší počet návštěvníků objevuje krásy skalního města v přírodní rezervaci Maštale, půvab lidové architektury ve skanzenu Vysočina, vznešenost koní v hřebčínech Kladruby nad Labem a Slatiňany či romantiku úzkokolejné železnice v Mladějově.

Koupím poštovní známky, pohledy, obálky, bankovky, tuzexové bony, losy, akcie, celé sbírky - větší množství - pozůstalost po sběrateli. Platím v hotovosti nejvyšší možné ceny.Info: tiskarna@komurka.cz nebo tel.: 724 22 92 92  

Na  úterý 31.5.  připravuje Pardubický kraj ve Svitavách  konferenci Sociální služby na hraně.  

O sociálních službách a jejich rizicích bude hovořit radní  zodpovědný za sociální péči Jiří Brýdl. Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby  a jejich financování představí   vedoucí odboru sociálních věcí Pardubického kraje Helena Zahálková. Protidrogovou politikou se bude zabývat   Jiřina Ludvíková z  koncepčního oddělení odboru sociálních věcí Pardubického kraje. Přednášku o transformaci systému péče o ohrožené děti si připravil  Miloslav Macela, ředitel odboru rodiny a dávkových systémů MPSV. Konference začíná v 9 hodin v multifunkčním centru Fabrika (Wolkerova alej 92/18, Svitavy).  

 

Z Vysokého Mýta do Chocně po nové silnici  

Choceň – Téměř osm kilometrů nové silnice mezi Chocní a Vysokým Mýtem uvedli dnes do provozu cestáři Pardubického kraje. Symbolickým přestřižením pásky jim to umožnil náměstek hejtmana Pardubického kraje zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý. Modernizovaný úsek v délce 7,8 kilometru leží na silnici II/357, která je ve vlastnictví Pardubického kraje. Ten do jejích oprav investoval za podpory Evropské unie celkovou částku 162 milionů korun. „Investice do této stavby byla náročná především do rozsahu a rozmanitosti prací. Neopravovali jsme pouze povrch, ale také stavěli křižovatku, renovovali most, budovali nové chodníky i sázeli nové stromy. Při podrobnějším pohledu je tak zcela zřejmé, že se nám podařilo naplnit rčení Za málo peněz hodně muziky," prohlásil náměstek hejtmana Jan Tichý s tím, že prostředky na tuto stavby byly účelně vynaložené a pro bezpečnost dopravy v kraji přínosné. Projekt totiž počítal také s rozšířením komunikace i se směrovou úpravou zatáčky a křižovatky „Na Vinici“ ve Vysokém Mýtě. „Konkrétně v kilometru 4,700 – 4,900 jsme provedli přeložku silnice a upravili zmiňovanou křižovatku. Byl to krok ke zvýšení bezpečnosti provozu,“ potvrdil ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Miroslav Němec a dodal: „Kromě těchto úprav jsme také rozšířili a sanovali konstrukční vrstvy komunikace, vyměnili jsme ložné a krytové vrstvy a rekonstruovali odvodnění. Další stavební práce proběhly i na doprovodných stavbách.“ Stavbaři vybudovali novou okružní křižovatku v Chocni, rekonstruovali most před obcí Dvořisko, vystavěli opěrnou zeď ve Vysokém Mýtě a modernizovali chodníky a osvětlení v ulicích Choceňská, Čelakovská a Pražská ve Vysokém Mýtě. V rámci stavby byl také nasvícen podchod pro pěší ve Dvořisku. Modernizace silnice s sebou také nesla potřebu přeložek vodovodu v Chocni a inženýrských sítí v Chocni a ve Vysokém Mýtě. Generálním dodavatelem stavby byla firma STRABAG, a. s., odštěpný závod Ostrava
 
Kraj podporuje Abilympiádu   

Pardubice – Národní přehlídka pracovních i volnočasových schopností a dovedností zdravotně postižených lidí – takzvaná Abilympidáda byla dnes zahájena v pardubické ČEZ aréně pod záštitou hetjmana Pardubického kraje Radko Martínka a primátorky Pardubic Štěpánky Fraňkové. Pardubický kraj Abilympiádu dlouhodobě podporuje a váží si jí a v letošním roce pro ni schválilo Zastupitelstvo grant ve výši 80 tisíc korun. „Přeji všem účastníkům a organizátorům hodně elánu a úspěchů a těším se na příští jubilejní ročník, kdy abilympiáda oslaví už dvacáté výročí,“ řekl v úvodu náměstek hejtmana Roman Línek. 19. ročník abilympiády bude mít v průběhu dvou dní na pořadu 21 disciplín, ve kterých se představí 120 soutěžících. Pořadatelem je Česká abilympijská asociace (CAA). Největší zájem je o keramiku, která má 15 přihlášek, dále o vyšívání a aranžování suchých květin (14), ve fotografii je přihlášeno 11 soutěžících. Pořadatelé opět počítají s vyhlášením Abilympionika roku. K tomu v současné době nemocný hejtman Pardubického kraje Radko Martinek účastníkům napsal: „Doufám, že pořadatelé budou mít co nejvíce práce s vyhlášením Abilympionika roku, neboť ocenění za váš optimistický přístup k životu si zasloužíte opravdu všichni.“ Letošní ročník abilympiády je spojen se VI. ročníkem Pardubických zdravotních dnů.