KULTURNÍ ALENKA PŘESÍDLILA
ZE TŘEBOVÉ DO LONDÝNA

Jak se daří českým umělcům v Londýně“, zeptal jsem se nedávno „KULTURNÍ ALENKY“ jak důvěrně nazývám ALENU DOSTÁLOVOU, českotřebovskou umělkyni žijící dlouhá léta v Londýně. „Po pravdě řečeno je to velmi těžké. Malíře živícího se stoprocentně jen svým kumštem znám pouze jednoho. HYNEK MARTINEC (1980) přišel do Londýna před čtyřmi lety. Pochází z Machova v Podkrkonoší. Dozvěděl se o soutěži o portrétech BP Portrait Awards a tuto ve své kategorii vyhrál. Portrétoval svoji partnerku ZUZANU  JUNGMANOVOU, zakladatelku české školy v Londýně. On  sám studoval Akademii výtvarných umění v Praze, dále pokračoval  v pařížském ateliéru. Pro cizince, který v Londýně nestuduje je velmi těžké se prosadit. Je třeba mít kolem sebe lidi, kteří se vzájemně podporují. Osobně se stýkám  s deseti až patnácti Čechy a Slováky, jsou to architekti, výtvarníci, zkrátka velcí nadšenci umění. Scházíme se vždy první čtvrtek v měsíci na východě Londýna: Vyner St. Angličané tomu říkají The First Thursday“, upřesňuje ALENA DOSTÁLOVÁ.
V České Třebové studovala angličtinu na střední pokročilé škole a pan učitel PAUL STANTON jí nabídl, že může  jet na prázdniny do Londýna. Jako oper zde poprvé pracovala  v létě 1999.  V letech 2002 až 2003 zde absolvovala diplomové studium moderního a současného umění a designu při  aukční hale Christiés. Následovalo bakalářské studium na Filozofické fakultě v Brně, obor dějiny umění, angličtina a literatura. Od roku 2005 žije v Londýně trvale. S rodiči v České Třebové tráví čas, tak dvakrát do roka, vždy zhruba po týdnu.
V Londýně prošla řadou prací v uměleckém trhu od  galerie s reprodukcemi, tisky i originály, po galerie moderního i současného umění. Dnes prodává moderní  skandinávský design, vedle toho se ještě věnuje kurátorování.
„Nedávno jsem v části Londýna Brixton najala na týden galerii, podařilo se dát dohromady jedenáct umělců, tématem výstavy s názvem ENCODED SYSTEMS (Zakódované Systémy), byly mechanismy, systémy a diagramové  přepisy mezi vědou a uměním. Dostali jsme se do několika internetových seznamů výstav. Zakódované Systémy měly obrovský ohlas, na výstavu přišlo hodně lidí“, usmívá  se spokojeně ALENKA. „Nikde na světě nedostanete nic zadarmo, natož potom v Londýně, o všechno se musíte neustále starat, o propagaci a plno dalších věcí. Zkrátka musíte být sám sobě manažérem. Ráda bych v životě skloubila umění  s designem jak po stránce obchodní, tak kreativní i filozofické. Dodělávám proto magisterské studium na BIRKBECK UNIVERSITY. Studuji dějiny umění s možnou vyhlídkou na doktorát A samozřejmě také tvořím Moje umělecké kousky, najdete   na osobních stránkách www.artesianart.net. Jsou tam i tak zvané blogy, kde píší recenze na výstavy v Londýně“. „Člověk se musí stále učit, vždyť přece dokud žije kultura, přežije národ“, říká KULTURNÍ ALENKA, ale to již se slovy: „Jak se můžeš v tom nepořádku vyznat“, se dává do úklidu pracovního stolu v taťkově Cykloservisu .  MR
KULTURNÍ ALENKA S MAMKOU    Foto: M. Richter