Ad: Javorecká selka                                                                 

Po zveřejnění  stejnojmenného článku na stránkách zpravodaje se o minulosti této oblíbené dětské atrakce  podařily zjistit další podrobnosti.
Jak již bylo ve zmíněném článku připomenuto, jedno z míst, kde selka dříve stávala, se nacházelo v blízkosti dnes již neexistujícího dolního pavilonu, který býval  v místě pozdější tabule vycházkového okruhu „Liščí stopou“. Své stanoviště mívala na boku tohoto pavilonu, při cestě vedoucí k rybářské líhni nad korytem potoka, který tudy tehdy protékal. Selka byla po obou stranách doplněna malými kolotoči, umístěnými rovněž ve skleněných skříňkách.
Díky vzpomínkám pana Rudolfa Fibigara se podařilo upřesnit, že ony kolotoče včetně pohybového mechanizmu byly dílem jeho děda, českotřebovského občana rolníka Františka Fibigara (* 1863), žijícího v domku čp. 773 v Jiráskově ulici, postaveném v roce 1902. Dlouhotřebovský rodák František Fibigar byl prvním ze sousedů, kteří se na počátku 20. století v této nově vznikající ulici usadili. Proto se jí před získáním oficielního pojmenování hovorově říkalo „Fibigarova ulice“, stejně jako navazující most nad železniční tratí byl znám jako „Fibigarův most.“ Jeho polnosti se rozkládaly na nyní zastavěné Jelenici.
František Fibigar  vyrobil i další  kolotoče s  panenkami, zhotovené z kovu a přebytečných  hodinových součástí, především per a koleček. Do pohybu se uváděly natahováním na klíček, tedy obdobně jako budíky. Tyto vlastní  výrobky měl vystaveny za okny svého stavení, kde jej mohli kolemjdoucí pravidelně obdivovat. František Fibigar zemřel v roce 1942.
Děkujeme panu Fibigarovi  za  cenné informace.                                                                                                     Martin Šebela