Unikátní projekt vás může dostat na zahraniční univerzitu

Dolní Dobrouč, 18. 5. 2011
Iniciátorem projektu „Pojďte dělat vědu s námi“ je holding Contipro, který jej pořádá ve spolupráci a za podpory gymnázií z regionu Orlickoústecka. Pro zájemce z řad studentů třetích a čtvrtých ročníků jsou připraveny jednou měsíčně bloky odborných seminářů na témata z biologie, fyziky a chemie. Studentům je dána příležitost k rozšíření vědomostí a udělají si představu o fungování špičkových výzkumných laboratoří. Na přístrojích za stovky milionů korun mohou vybraní nejlepší studenti pod odborným vedením provádět vlastní výzkum.
Semináře probíhají v tématicky odlišených blocích. Posluchači mají možnost za den stihnout tři různé přednášky z až šesti nabízených. Použity jsou moderní prezentační techniky a názorné ukázky. Cílem je představit vědu z praktického hlediska a její aplikace do praxe. Přednášky v prvním ročníku projektu byly například na témata: kmenové buňky, tkáňové inženýrství a regenerativní medicína, GMO organismy v laboratorní medicíně, nanočástice, nanovlákna a další.
Právě končící první ročník ukázal, že tato forma spolupráce vzdělávacích institucí a soukromé firmy má obrovský potenciál. Překvapivý byl už vysoký počet středoškoláků, ochotných vydat se jednou měsíčně v sobotu do sídla firmy v Dolní Dobrouči na cykly seminářů. Navíc šest studentů dostalo příležitost provádět vlastní výzkum v laboratořích. Z nich se tři rozhodli prezentovat své výsledky na soutěži vědeckých a technických projektů mládeže AMAVET a všichni postoupili až do národního kola. Aleš Stejskal navíc získal možnost účasti na mezinárodní soutěži v USA, kde zvítězil a získal stipendium na americké univerzitě. „Už během soutěže procházeli mezi vystavenými pracemi lidé z univerzit a vybírali si nejzajímavější projekty. Jejich autorům potom nabízeli individuální programy studia na vysokých školách, nebo stipendia“ vysvětlil Aleš Stejskal, který na mezinárodní soutěži I-SWEEPS vyhrál jednu ze čtyř hlavních cen v konkurenci 440 projektů ze 70 zemí světa.
Během června bude probíhat zjišťování zájmu studentů gymnázií o druhý ročník tohoto projektu. Přednášky budou probíhat od září do května a posluchači se musí přihlásit vždy zhruba týden před konáním přednášky. Vítáni jsou i pedagogové, kteří si chtějí udržet přehled a rozšířit vědomosti o nových metodách a objevech. Celý projekt je plně hrazen holdingem Contipro a pro účastníky je zdarma. Ambicí projektu „Pojďte dělat vědu s námi“ je zamezit odcházení chytrých hlav do velkých měst a nabídnout jim na Orlickoústecku uplatnění v perspektivních oborech.