Pro houby nemusí dnes Třebováci, zvláště ny jaře chodit daleko.  Stačí vystoupit z vlaku či autobusu a poohlédnout se kolem a uvidí pěkná hnízda smržů. Fotografie ze své houbařské výpravy uskutečněné na dopravním terminálu Jana Pernera v sobotu 30. dubna dopoledne poslal pan Alois Vyroubal. K fotografiím dodává, že  houby byly zdravé a také výtečné chuti.
V encyklopedii jsem našel, že smrž obecný roste (prý spíše nehojně) na jaře (březen – květen) v křovinách nebo lesích, na neobdělané půdě, na příkopech u cest a nepoužívaných železničních tratích. Pro šíření výtrusů této houby je velmi důležitý vítr, takže naleznete-li pěknou plodnici, jděte po převažujícím směru větru a pak můžete najít další plodnice. Je jedlý. Tuto houbu je prý nejlepší usušit. Nejsnazší je rozkrojit plodnici napůl, vypláchnout ji čistou vodou a pak sušit. Jeden z nejlepších způsobů úpravy čerstvých smržů je nadívat velké plodnice. Hodí se také k masitým jídlům a omáčkám. Sušením se zintenzivní jeho vůně, což prý zlepší většinu jídel....