- Pro houby nemusí dnes Třebováci, zvláště ny jaře chodit daleko.
Stačí vystoupit z vlaku či autobusu a poohlédnout se kolem a uvidí pěkná
hnízda smržů. Fotografie ze své houbařské výpravy uskutečněné na dopravním
terminálu Jana Pernera v sobotu 30. dubna dopoledne poslal pan Alois
Vyroubal. K fotografiím dodává, že houby byly zdravé a také výtečné
chuti.
- V encyklopedii jsem našel, že smrž obecný
roste (prý spíše nehojně) na jaře (březen – květen) v křovinách nebo
lesích, na neobdělané půdě, na příkopech u cest a nepoužívaných
železničních tratích. Pro šíření výtrusů této houby je velmi důležitý
vítr, takže naleznete-li pěknou plodnici, jděte po převažujícím směru
větru a pak můžete najít další plodnice. Je jedlý. Tuto houbu je prý
nejlepší usušit. Nejsnazší je rozkrojit plodnici napůl, vypláchnout ji
čistou vodou a pak sušit. Jeden z nejlepších způsobů úpravy čerstvých
smržů je nadívat velké plodnice. Hodí se také k masitým jídlům a omáčkám.
Sušením se zintenzivní jeho vůně, což prý zlepší většinu jídel....
-
-

-

-

-
|