3. ročník cyklomaratonu je za dveřmi                                   

Lepšího patrona si českotřebovský cyklomaraton nemohl vybrat.  Jeho dvojnásobný vítěz Jaroslav Kulhavý, který je úřadujícím mistrem Evropy a vicemistrem světa, měl impozantní vstup do letošní sezony. V prvních dvou závodech Světového poháru získal třetí a první místo.

Šestadvacetiletý biker, který žije a trénuje v sousedním Ústí nad Orlicí, potvrzuje, že v letošní sezoně může být ještě úspěšnější než v té loňské. Závodník americké profesionální stáje Specialized Factor Team by měl být hlavním favoritem teřtího ročníku Velké ceny České Třebové, která se pojede v sobotu 25. června ve sportovním areálu pod Peklákem.

Termín letošního cyklomaratonu se dvakrát změnil. Původně se měl uskutečnit 8. května, poté 12. června. Okolnosti vysvětluje pořadatel závodu Vladimír Vaněk: „Termínovka je tak nabitá, že člověk většinou vybírá menší zlo. Musel jsem brát do úvahy víc věcí. Nejen časový program Jardy Kulhavého, ale také českou termínovku, možnosti firmy, která zajišťuje měření čipovou technologií a další program a akce v ve sportovním areálu. Nikdy se nezavděčíte všem, uvidíme,“ říká muž, který prezentoval českotřebovský cyklomaraton na podobných závodech v Heřmanově Městci, Ústí nad Orlicí, Hradci Králové a Proseči, ale také na specializovaném serveru www.mtbs.cz

Letošní cyklomaraton se pojede na mírně upraveném okruhu, který měří 34,5 km. Odvážlivci přihlášení k hlavnímu závodu tedy absolvují úctyhodných 69 km. Bikery letos uvidí příznivci horských kol v Přívratu a Dlouhé Třebové. „Nemyslím si, že by se podobné závody měly jezdit  pouze v lesích. I cyklomaratony potřebují své diváky. V obou obcích jsme se bez problémů domluvili na spolupráci se starosty, obrovskou pomoc nám poskytnou místní dobrovolní hasiči. Totéž platí o Řetové,“ říká Vladimír Vaněk.

V době uzávěrky červnového čísla Zpravodaje (24.5.) bylo k cyklomaratonu přihlášeno 47 závodníků. Vloni i předloni přijely do České Třebové více než dvě stovky bikerů. Je podobné číslo reálné i letos? „Věřím, že ano. I když vím, že ve stejný den se ve Štítech koná populární Rampušák.“ Je jisté, že mezi startujícími bude Jaroslav Kulhavý, jehož cena ve světovém měřítku výrazně roste? „Víte dobře, že stát se může cokoliv. Jarda je hvězdou, má nového zaměstnavatele. Pravdou je, že vybral stávající termín a slíbil, že přijede. Věřím, že to tak bude.

Českotřebovský cyklomaraton má velmi slušnou finanční dotaci (28 000 Kč). Na odměny dosáhne nejlepších šest mužů a tři nejlepší ženy v závodě na 69 km, stejně jako první tři muži a tři ženy v závodě na 34,5 km. Nejrychlejší muž na dlouhé trati získá prémii ve výši osmi tisíc korun a broušený pohár věnovaný starostou města, nejrychlejší žena převezme tři tisíce korun a poprvé také broušený pohár. Oba poháry budou od letošního roku putovní, oba vítězové dostanou do trvalého užívání menší poháry.

„Není to jen o těch nejlepších. První tři závodníci v každé kategorii získají věcné ceny, totéž se týká nejstaršího a nejmladšího účastníka cyklomaratonu, tří nejlepších mužů a žen s trvalým bydlištěm v České Třebové a tři nejpočetnějších rodinných týmů,“ uzavírá organizátor cyklomaratonu Vladimír Vaněk.

Podrobné informace o závodě naleznete na webových stránkách: www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz                (mm)

 
Projížďka bude 29. května                                                      

Pondělí, 23. květen 2011:  Oficiální projížďka po trati mírně inovovaného okruhu Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu se uskuteční v neděli 29. května. Sraz bikerů v 9.45 hodin pod tribunou fotbalového stadionu, společný odjezd v 10.00 hodin. Vedoucím projížďky je Pepa Doleček.