Pardubický kraj podpořil oslavy aviatiky, přijel i ministr


Praha, Pardubice, Kunětice (14. 5. 2011) – Ředitel Národního technického muzea Karel Ksandr přivezl do Pardubic v rámci oslav 100 let od prvního dálkového letu historický vlak tažený parní lokomotivou. Pamětní jízdy se zúčastnil i ministr kultury Jiří Besser a další hosté. Na pardubickém druhém nástupišti přivítala vzácné hosty dixielandová kapela a představitelé kraje i města. Náměstek hejtmana Roman Línek pozdravil s kyticí v ruce také praneteř Ing.Jana Kašpara paní Evu Perrovou. Karel Ksandr mu na místě vřele poděkoval za podporu akce ze strany kraje.
Pardubický kraj zajistil kyvadlovou dopravu všem účastníkům jízdy historického vlaku do Kunětic, kde bylo pod majestátní siluetou Kunětické hory právě dnes otevřeno malé letecké muzeum. Divákům se tu představil jak letoun Jana Kašpara, který už na rozdíl od předchozí dne měl dobré podmínky pro létání, tak i další historické stroje včetně repliky Wrighta, která je v provozu jediná na světě. Bohatý program Aviatického dne Ing. Jana Kašpara doplnily i přelety grippenů a další letecké a veteránské zajímavosti. Zájemci se pak mohli vydat stezkou Jana Kašpara směrem k Perníkové chaloupce, odkud je autobusy odvezly zpátky na nádraží. Tam si bylo možné prohlédnout i salonní vůz Ferdinanda d‘ Este z roku 1909.

 

 
Přijela i praneteř letce Ing. Jana Kašpara MUDr. Eva Perrová - Ministr kultury Jiří Besser se zástupcem hejtmana Romanem Línkem
 
              Krajská radní M. Tauberová                                                                Senátor Petr Šilar
 
 
                                                  Vagón Ferdinanda d´ Este byl odstaven k prohlídce....