Českotřebovský deník 167/2011 (18.6.)                                  
Dny partnerství skromnější než jindy  

Na třetí  červnový víkend přijely do České Třebové autobusy s delegacemi  z partnerských měst Svit a Olawa, ve kterých jsou především mladí sportovci. Mladí fotbalisté  roč, 2000) sehrají turnaj se stejně starými Třebováky, který je zařazen také do sportovního pořadu Týdne sportu.  Přijeli také basketbalisté, kteří  sehrají exhibiční utkání a žáci ZUŠ ve Svitu vystoupí  na dopoledním koncertu pro českotřebovské školy. Dnů partnerství se letos nezúčastní delegace z Agrate Brianza. letos se již uskutečnil zájezd středoškoláků  lycea z Vimercate, kteří byli hosty  v rodinách studentů našeho gymnázia, na poradách při zájezdech skupiny učitelů a podnikatelů, které se letos uskutečnily i společně se zástupci agratské radnice  bylo konstatováno, že letos není pro takový zájezd dostatek finančních prostředků a tak se další akce skupin dětí sportovců či kulturních souboru plánují až na příští rok V rámci letošního pobytu naši hosté z Polska a Slovenska po skupinách podle zájmu a programu navštíví Stezku smyslového vnímání Údolím Skuhrovského potoka ZO ČSOP Podorlicko v Srnově s prof. Grundovou, v programu je také zařazena prohlídka kostela a rotundy sv. Kateřiny, návštěva sportovních areálů, výlet do Litomyšle, zúčastní se také programu Týdne sportu.
 
Smetanova Litomyšl v plném proudu je také výzvou pro Třebováky 

Bylo by škoda, kdyby tomu tak nebylo, Česká Třebová je totiž první nejbližší město, které má Litomyšl za humny a byla by velká škoda tuto blízkost nevyužít. Velkou šancí byla v letošním ročníku Smetanovy Litomyšle skutečnost, že  lístky na velkou řadu programů byly zlevněny  dokonce na polovinu. To byla velká výzva.. Pokud jsem získal informace, tak tuto možnost využila řada lidí a Třebováci nakoupili  téměř stovku lístků za stejných podmínek, jako měli i v Litomyšli.
 
PRODEJ MEDU OD VČELAŘE 
Jiří Kužílek U Javorky 125 Česká Třebová telefon 737 460 083, 465 535 845                                          

Pouťová mše svatá
v kapličce Panny Marie Zbraslavské v Kozlově bude sloužena
ve středu 6. července 2011 od 15:00 hodin.

Poděkování ze stacionáře  


Dne 8. června se uskutečnil výlet, který pro klienty A-Centra, stacionáře  již po sedmé organizovalo Krajské centrum osobní dopravy v Pardubicích a osobní stanice v České Třebové. Cesta do Western parku u Boskovic byla díky soupravě Regionova pro klienty maximálně pohodlná . Westernový park zaujal jak naše klienty, tak i klienty stacionáře v Litomyšli, které jsme na výlet pozvali. Počasí i program Westernového parku nikoho nezklamal, a tak všichni odjížděli domů plni dojmů a se suvenýry pro své blízké. Velice děkujeme touto cestou řediteli KCOD Pardubice panu Michalu Štěpánovi za podporu a organizaci výletu, dále panu Martinu Pecinovi, přednostovi osobní stanice v České Třebové a všem dalším železničářům, kteří se podíleli na bezproblémovém  a výjimečném dni všech dětí, které se výletu zúčastnily. 
Děkuji Plavecké škole v České Třebové za plavecký výcvik klientů stacionáře. Klienti, se kterými jsme do krytého bazénu docházeli, získali další zkušenosti a plavecké dovednosti, které přispěly k jejich psychické a fyzické pohodě. 
V pátek 3. června proběhl ve stacionáři a jeho okolí druhý ročník sportovně-dopravních soutěží. Akce se konala v rámci celoročně probíhajícího dopravního kurzu pro klienty. Soutěží se zúčastnil také tým složený z klientů a pracovníků stacionáře v Litomyšli. Na závěr byli všichni soutěžící odměněni cenami, na které přispěla českotřebovská firma LDM, spol. s.r.o. a oblastní pobočka České spořitelny, a.s. v Pardubicích, kterým velice děkujeme. Děkujeme také místním dobrovolným hasičům ze Lhotky za vstřícnost s jakou se i letos zúčastnili naší akce. Klienti si mohli prohlédnout a  vyzkoušet součásti výzbroje hasičů a prostřednictvím výkladu pana Radka Jasanského se dověděli, jak se správně chovat v případě zjištění požáru.                                                          Eva Ostruzsková

Deváťáci na raftech  

Již podruhé se ve dnech 15.-22.května 2011 vydali žáci devátých ročníků ZŠ Habrmanova na kurz vodní turistiky. Atraktivního sjíždění řeky Ohře ze Šabiny do Vojkovic se letos zúčastnilo 22 vodychtivých nadšenců, kteří kromě nezbytné výuky dovedností při ovládání raftu, sjíždění peřejí a menších jezů také rozšířili své zkušenosti o táboření v přírodě, přípravu jídla na ohni a poznávání krás naší vlasti. Hluboký dojem v nás například zanechala návštěva města i hradu Loket s expozicí historického vězení a také celodenní toulání po Karlových Varech, kde řada z nás marně hledala mezi minerálními prameny ten nejslavnější – třináctý. K celkovému úspěšnému hodnocení celé akce přispělo i počasí, které si protentokrát své vrtochy odpustilo. A tak se již všichni osmáci mohou těšit na další pokračování v příštím školním roce.
Vzpomínáme na Mojmíra Stránského  

a potažmo na oba bratry Mojmíra a Františka,  jejichž osud je spojen s osudem  tříkolky Velorex, která  svým způsobem udělala "díru do světa" a proslavil také Českou Třebovou. Uvědomili jsme si to třeba v srpnu 2004, při velkém srazu majitelů velorexů v České třebové a také při posledním rozloučení, které bylo také v režii tříkolky Velorex a klubu jejich majitelů.  Mojmír Stránský s ebohužel nedočkal otevření expozice městského muzea, která bude z části také věnována památce  tříkolky Velorex a jejímu spojení s Českou Třebovou.  možná že se nepřipomnělo, že Mojmír Stránský byl aktivní člověk, který  měl na paměti také rozvoj města Česká Třebová, ve svých projektech pamatoval na využití zdejších průmyslových areálů a kandidoval do městského zastupitelstva již v prvních svobodných volbách v roce 1990 a naposledy ještě v roce 2006. Aktivně využíval své stranické příslušnosti v KDU-ČSL k tomu, aby v kontaktu  s odpovědnými osobami a třeba i ministrem životního prostředí ovlivnil technologii zpracování plastového odpadu.  Vývoj Velorexu jej zavedl do oboru plastů, který sledoval i ve vysokém věku a snažil se  realizovat technologické zařízení, umožňující  efektivní využití odpadových plastů pro kvalitní vlákna. Chtěl sám osobně pomoci vyřešit i sociální problémy ve městě, snažil se opět najít zašlou slávu tzv. velkého domu na Parníku, v jehož blízkosti se narodil. Ne všechno se mu již podařilo dovést do úspěšného konce, ale nutné podotknout, že si na sebe naložil úkoly, které  se nedaří zvládta ani velkým kolektivů státem financovaných úřadů...  na fotografii Mojmír Stránský s kandidáty KDU-ČSL v roce 2006: 
 

Firma IMS-Drašnar s.r.o. přijme do hlavního pracovního poměru zaměstnance na posici:
Vedoucí údržby strojů a správy budov
Směnnost: Jednosměnný provoz
Pracovní úvazek: Plný
Pracovněprávní vztah: Pracovní poměr
Minimální stupeň vzdělání: ÚSO s maturitou (bez vyučení)
Nástup: Okamžitě
Mzdové rozpětí: od 18 000 Kč do 25 000 Kč 
Nabízené výhody: Podnikové stravování
Požadujeme:
Organizační a administrativní schopnosti. Pokročilá schopnost práce s PC! Nutné osvědčení dle §6 vyhl. 50/78 Sb. Znalost údržby nástrojařských strojů a vstřikových lisů. Znalost problematiky běžné údržby budov a areálu firmy. Znalost problematiky nakládání s odpady. Zkušenosti s řízením dle ISO 9001 a ISO 14001 (ISO/TS 16949 výhodou). Svářečský průkaz na obal. elektrodu výhodou.
Požadované dovednosti:
Činnost dle §6 vyhl. 50/78 Sb.   Práce s PC   Řidičský průkaz - řízení osobních automobilů - skupina B.
 

Pozvánka do Žamberka 

Dovolujeme si Vás pozvat na XI. ročník Svátků dřeva – DŘEVO A ZBRANĚ, na kterou půjčujete Vaši výstavu Dary lesa – viz pozvánka. Svátky dřeva se uskuteční ve dnech 24. - 26. června 2011 v areálu žamberského zámku.
Součástí Svátků dřeva bude 25. června 2011 ŘEMESLNÝ JARMARK, areál u Solné jeskyně v Žamberku.
V Městském muzeu můžete navštívit do 26. června výstavu malovaných dřevěných hraček „O HRAČKÁCH A HRANÍ“.
Více informací naleznete na webových stránkách www.zamberk.cz/svatkydreva