Českotřebovský deník 172/2011 (23.6.)                                 
Ke kritice výběru kulturních pořadů na Týden sportu

Kritika vznesená na jednání ZM je podle mého názoru zcela legitimní. Minimálně proto, že to je právě rada města, která objednává (a platí) vybrané pořady a měla by je tedy sama obhájit  Proč je výběr takový, který byl  proveden a také způsob, kterým byly pořady objednány.  Zatímco pro v jiných případech je  vyhlášeno výběrové řízení, tak v tomto případě pořady téměř za 300 tisíc korun rada objednává každý rok pořady u stejné agentury M. Kosové z Liberce (zajišťující  také společnice na podnikové večírky nebo tanečnice do striptýzových barů).  Tato skutečnost je zřejmě způsobena dvojkolejností organizace projektu Týdne sportu. Pořadatelem akce Týdne sportu firma AMS a město stojí povzdálí v roli pořadatele - nepořadatele. Je velkým pokrokem, že vzájemné vztahy jsou již řešeny smlouvou o spolupráci. Je-li však problém (jako loni), odnesla to firma AMS, je-li úspěch, je Týden sportu ukázkou úspěšnosti města. Je ale přece legitimní zeptat se na jednání zastupitelů, proč rada města nevyužije pro výběr kulturních pořadů svůj poradní orgán, tedy  kulturní komisi, alespoň tak, aby posoudila, případně revidovala výběr, který dostala rada města ke schválení. Pokud ovšem již nebyly radě města  smlouvy "předpřipraveny" zmíněnou libereckou agenturou. Zrovna tak přece mohla rada města využít Kulturní centrum jako vlastní příspěvkovou organizaci.
Je  možná jiná varianta řešení?  Další možností by bylo schválit pro pořadatele Týdne sportu dotaci se stanovenými kontrolovatelnými podmínkami, kterou by  firma AMS vyúčtovala jako každý jiný příjemce dotace, tak, jak to dělá např. o.s. Triarius. Potom by již výběr pořadů nebyl v gesci rady města, ale pořadatele akce. Podobně fungoval třeba dříve pořádaný Jazzrockový festival, jehož pět ročníků se cca před 10 lety konalo na fotbalovém stadionu Pod Jelenicí. Pořadatelé dostali tehdy dotaci 100 tis. Kč a do výběru programu jim nikdo nemluvil a smlouvy i interprety neschvaloval. Pokud však jako nyní bude schvalovat výběr a způsob objednání pořadů rada města, účastní se Město přímo tohoto projektu. Pak  mohou se občané či zastupitelé oprávněně ptát, jak byl tento výběr pořízen, jde přece o peníze z městského rozpočtu.  
Na pozvané interprety skutečně může být různý názor, tři lidi mohou mít tři různé názory. Výběr jistě ovlivňují i finanční možnosti. Jde i o to, zda by nebylo vhodné udělat nějakou anketu a pokusit se jejímu výsledku v příštím výběru přizpůsobit.  Jde o kulturu zadarmo a proto by mohl být její výběr více méně pro všechny, upravený podle možností objednatele. Uspořádat takovou anketu je jistě možné, do příštího týdne sportu je spousta času.   (mm)
Audity ukázaly cestu, jak zlepšit hospodaření nemocnic

Pardubice – Pardubický kraj zadal na začátku letošního roku dva audity. Jeden analyzuje situaci v Pardubické krajské nemocnici, druhý se zabývá vykazováním zdravotní péče krajských zdravotnických zařízení vůči pojišťovnám.
V Pardubické krajské nemocnici se auditoři zaměřili na hospodaření, procesy řízení a personální oblast. „Audit odhalil závažné nedostatky především v procesním řízení a ukázal velké možnosti úspor například při nákupu léčiv a spotřebního zdravotnického materiálu,“ řekla radní Markéta Tauberová. Výsledkem auditu je soubor opatření, která zrealizuje vedení krajské nemocnice. „Vedení nemocnice vidí v auditu velký přínos, neboť přinesl reálný obraz stavu nemocnice. Některá navržená opatření jsou již průběžně prováděna. Týká se to například zřízení oddělení centrálního nákupu, kde je předpokládaná úspora pět až deset procent, což při ročním obratu 375 milionů korun za léčiva a spotřební materiál činí významnou částku,“ dodal ředitel PKN Tomáš Gottvald.
Druhý audit byl zaměřený na vykazování zdravotní péče pěti krajských nemocnic ve vztahu ke zdravotním pojišťovnám. Jak uvedla radní Tauberová, výnos od zdravotních pojišťoven tvoří rozhodující část příjmu nemocnic, které jsou dány úhradovými vyhláškami: „Snažíme se tlačit na ministra zdravotnictví, aby dodržel svůj slib, že za stejnou péči budou dostávat nemocnice stejně“. Podle zástupce auditorské firmy SW Lab Petra Slámy by avizovaná změna vyhlášky přinesla nemocnicím Pardubického kraje ročně až 120 milionů.
Výstupy auditu neměly účel pouze hodnotit úroveň vykazování zdravotní péče, ale zejména dát doporučení krajským nemocnicím, jak se mají chovat již v letošním roce,  a to jak v oblasti výnosů, tak i nákladů.
 
S projektem inovačního fondu se seznámili členové Regionální rozvojové agentury 

Pardubice – Jednání valné hromady Regionální rozvojové agentury Pardubického kraje dnes za předsednictví náměstka hejtmana Romana Línka řešilo hospodaření a směřování agentury v příštích letech. Línek informoval zástupce jedenácti měst s rozšířenou působností o projektu Regionálního inovačního fondu, který nastartoval Pardubický kraj spolu s městem Pardubice a do kterého by se mohla další města zapojit. Regionální inovační fond  podpořila nedávno Rada Pardubického kraje, která pro něj odsouhlasila milion korun. Také Město Pardubice odsouhlasilo příspěvek 5 korun na jednoho obyvatele města, pokud se zúčastní i ostatní obce s rozšířenou působností. „Schopnost vytvářet a využívat inovace je v současné době jedním ze základních rozvojových aspektů každého regionu. Inovační fondy jsou přitom v zahraničí běžně užívané nástroje pro podporu zřízení inovační infrastruktury, například mezi výzkumnými subjekty a firmami nebo  při poskytování poradenských služeb pro podnikatelské subjekty,” řekl náměstek Línek.
Regionální rozvojová agentura Pardubického kraje je zájmové sdružení právnických osob, které nyní již 11. rokem podporuje rozvoj Pardubického kraje. Své aktivity zaměřuje zejména na oblast rozvoje lidských zdrojů a vzdělávání, dopravní infrastruktury, životního prostředí, cestovního ruchu a obnovy kulturních památek.
 
Nejtvrdší hasič kraje i Evropy převzal na hejtmanství šek

Pardubice - Profesionální hasič z Ústí nad Orlicí Lukáš Novák obhájil  v německém Mönchengladbachu počtvrté titul  mistra Evropy v královské hasičské disciplíně Toughest Firefighter Alive.  Nejtvrdšího hasiče Pardubického kraje i Evropy dnes přivítal na hejtmanství náměstek Roman Línek a předal Lukáši Novákovi šek na deset tisíc korun jako příspěvek na cestu na letní světové hry v New Yorku.  „Ukázal, že se nebojí těžkého tréninku ani konkurence a že dokáže zdolávat překážky v extrémních podmínkách. Splňuje tak heslo soutěže, že přežívá jen nejtvrdší hasič,“ ocenil náměstek hejtmana Línek sportovní výkon profesionála. „Disciplína, v níž už čtyři roky nenašel přemožitele, vyžaduje tvrdý trénink s kombinací rychlosti, síly a vytrvalosti a zaslouží si naši úctu,“ vyzdvihl náměstek jeho všestrannost. Kraj zvolil jako ocenění finanční příspěvek, protože Lukáše Nováka čeká koncem srpna cesta za oceán. V USA bude reprezentovat české hasiče na letních světových hrách. Na podzim se pak představí spolu s dalšími kolegy z Ústí nad Orlicí na mistrovství republiky v Praze. Blahopřejný dopis zaslal Lukáši Novákovi i hejtman Pardubického kraje Radko Martínek: „Věřím, že vaše špičkové, profesionální výkony budou inspirací zejména pro hasičskou omladinu, pro kterou jste již dnes uznávaným a zářným vzorem.“
 
Semanín se zachránil v I.B třídě remízou v Rychnově   Rychnov – Semanín 3:3 (2:1)

Domácí tým vletěl na soupeře zostra a hned v 9. minutě ho Švanda poslal křížnou střelou do vedení. Jenže vzápětí přišla první a zdaleka ne poslední individuální chyba, protože pod vyrovnání Švihálka se podepsal Strnad – 1:1. Rychnov se ale vzchopil k dalšímu náporu a po parádním gólu z kopačky Černušáka vedl 2:1. Všechno vypadalo pro domácí nadějně, tím spíše, že přicházely další šance, jenže nevyužité. Po přestávce pak domácí potopily chyby, které jsou v takovém zápase neodpustitelné. V 64. minutě lacino srovnal Dvořák a stejně snadno přišel Šimek ke třetímu zásahu jinak neškodných hostů – 2:3. Rychnovu nezbylo než vrhnout vše do útoku. V 83. minutě skvěle bojující Marek po individuální akci vyrovnal na 3:3, ale přes veškeré úsilí domácí nic dalšího nestihli a po letech mizí z krajské scény. Fakta – branky: Černušák, Švanda, Marek – Dvořák, Švihálek, Šimek. Rozhodčí: Jeřábek (Zaječice) – Mrázek, Neubauer. ŽK: 0. Diváci: 250, podle serveru www.fotbal.cz jen 130..
TABULKA I.B třídy
Rk. Tým Záp + 0 - Skóre Body (Prav)
1. Březová n. S. 26 22 1 3 90: 21 67 ( 28)
2. Ústí n. O. B 26 16 4 6 56: 29 52 ( 13)
3. Králíky-Č. Voda 26 14 6 6 54: 39 48 ( 9)
4. Verměřovice 26 12 6 8 44: 30 42 ( 3)
5. Pomezí 26 12 4 10 49: 46 40 ( 1)
6. Lanškroun B 26 9 10 7 32: 39 37 ( -2)
7. Svitavy B 26 11 3 12 43: 47 36 ( -3)
8. Sebranice 26 10 5 11 38: 40 35 ( -4)
9. Č. Třebová B 26 10 4 12 36: 45 34 ( -5)
10. Polička B 26 8 8 10 45: 39 32 ( -7)
11. V. Mýto B 26 8 3 15 43: 59 27 (-12)
12. Semanín 26 8 2 16 29: 54 26 (-13)
13. Rychnov n. M. 26 7 3 16 35: 61 24 (-15)
14. Sloupnice 26 3 5 18 17: 62 14 (-25)

V pondělí se na Stadionu Pod Jelenicí  koná vyhodnocení fotbalové sezóny mládeže od 17 hodin. V úterý 28.6. se koná valná hromada FK Česká Třebová. 

FLORA OLOMOUC, LÉTO 2011: RAJSKÝ DVŮR plný květin a  bylinek

Ve dnech 18. – 21.srpna se brány Výstaviště Flora Olomouc otevřou letní etapě mezinárodní zahradnické výstavy a veletrhu FLORA OLOMOUC.  A co letošní ročník nabídne?
Pavilon A: Hlavní expozice v pavilonu A letos ponese název „RAJSKÝ DVŮR aneb bylinkové
a voňavé zahrady
“. Velká přehlídka, kterou připravuje sdružení  pěstitelů a zpracovatelů léčivých, aromatických a kořeninových rostlin PELERO CZ ve spolupráci s výstavištěm Flora zaujme návštěvníky vůní bylinek, léčivek a květin vrcholného léta. Kouzelná zákoutí plná bazalek, levandule, echinaceí, lnu, kmínu i konopí provoní celý výstavní pavilon. Součástí expozice bude přednáškový a poradenský program připravený ve spolupráci s Mendelovou univerzitou v Brně. Relaxaci a odpočinku poslouží čajovna, v níž si budou moci návštěvníci posedět a vychutnat bylinky nejen čichem, ale i chutí. Nabídka biokoření, bylinných čajů a tinktur a prodej čajů určitě potěší každého, kdo do pavilonu zavítá. 
Galerie pavilonu A bude patřit floristům, účastníkům soutěže v aranžování květin, letos na téma „Letní kytice“. Velkou přehlídkou unikátních chlupatých a pichlavých exponátů, ale i odborným poradenstvím, přednáškami, prodejem rostlin a literatury se na letní Floře představí kaktusáři. Přehlídky na galerii doplní stylizovaná expozice „Hawaii“ s výstavou fotografií přírodních i jiných zajímavostí překrásného tichomořského souostroví a meditativní přehlídka starého japonského umění aranžování kamenů „Suiseki“.
Pestrou krásu letních květin orámuje zelená expozice okrasných dřevin Svazu školkařů ČR
v pavilonu E a letní výstavní nabídku uzavře přehlídka výpěstků členů Českého zahrádkářského svazu v pavilonu H s paletou letních květin - gladiol, růží, lilií, jiřin - a letos také letního ovoce. Návštěvníky potěší dobré rady v tradiční zahrádkářské poradně i vinařský sklípek s letošním prvním burčákem.
Pavilon G a volné plochy: Na své si na letní Floře přijdou také zahrádkáři, zahradníci a kutilové, na něž čeká bohatá nabídka LETNÍCH ZAHRADNICKÝCH TRHŮ s prodejem květin, rostlinného materiálu, zahradnickými pomůckami a hobby potřebami.
Pro návštěvníky budou zdarma otevřeny sbírkové skleníky výstaviště s exotickými zajímavostmi z celého světa, botanická zahrada a rozárium v Bezručových  sadech s více než 500 odrůdami růží, a také botanická zahrada Univerzity Palackého. Je připraven i bohatý doprovodný program se spoustou dobré muziky.
Otevírací doba: denně od 9 do 18 hodin. Vstupné: Plné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) -  80 Kč, děti od 6 do 15 let - 40 Kč, 210 Kč - rodinné vstupné (dva dospělí  + 1 až 4 děti). Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P.
 
Reforma Společné zemědělské politiky EU po hlasování v EP: Na české zemědělství se valí pohroma, může přijít až o 13 miliard korun dotací ročně   

 Ze zprávy o nové zemědělské politice EU po roce 2013, kterou dnes schválil EP, se nepodařilo odstranit záměr zastropovat přímé platby zemědělcům. Dodatečný pozměňovací návrh českých europoslanců, k nimž se připojili i někteří kolegové z jiných států, tak bohužel nezískal většinovou podporu.
Zastropování dotací v praxi znamená, že bude stanoven limit na přímé dotace v závislosti na velikosti zemědělského podniku. ČR má s průměrnou výměrou farmy 85 ha (evropský průměr je cca 15 ha) největší zemědělské podniky v EU, takže na zastropování přímých plateb by tvrdě doplatila.
„Návrh na zastropování přímých plateb bohužel prošel před pár týdny v zemědělském výboru EP. Společně s dalšími českými europoslanci jsme se před závěrečným hlasováním na plénu pokusili zatáhnout za záchrannou brzdu, ale rozjetý vlak se bohužel nepodařilo zastavit,“ litují Březina s Roithovou. „Zastropování přímých plateb by bylo pro české zemědělství pohromou. Naši zemědělci by v případě nejčernějšího scénáře přišli až o 13 miliard korun, což by mělo za následek oslabení jejich konkurenční pozice na trhu,“ obávají se europoslanci Březina a Roithová. Výsledek dnešního hlasování podle nich nahrává zemědělcům ze starých členských států, pro něž jsou typické spíše menší farmy. „Zastropování přímých plateb by bylo neoddiskutovatelnou diskriminací velkých farem. Vedlo by k tomu, že velké zemědělské podniky se budou i za cenu nárůstu byrokratické zátěže uměle štěpit, aby minimalizovaly finanční ztráty. Na umělé a vynucené drobení farem by pak v konečném důsledku doplatilo evropské zemědělství jako celek,“ uzavírají lidovečtí europoslanci.  
Pro více informací: Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781