Kynologické centrum JAVORKA Česká Třebová

 

JUNIOR OPEN PKO  -  12.června 2011

1.Východočeské Mistrovství mládeže & MČR mládeže Obedience  

Zcela novým projektem naší ZKO je Východočeské mistrovství mládeže v kynologii – ojedinělé i spojením více disciplín dohromady a dále  MČR mládeže v Obedienci. Vůbec poprvé v Evropě bylo uskutečněno mistrovství v OB, která je jednou z nejnáročnějších i pro velmi zkušené psovody. Přesto nakonec v této třídě startovalo hned 5 děvčat, z toho jeden tým ze Slovenska.
VČ MM proběhlo v kategoriích Všestrannost, dále v Agility a v Baby třídě. Věkové kategorie byly stanoveny pro děti do 14 let, mládež do 18 let a juniory do 21 let. Zajímavá pro účastníky byla rovněž možnost souběžného startu v různých kategoriích.
Celá akce proběhla díky ochotě FK Česká Třebová ve velmi kvalitním areálu na obou stadiónových hřištích.
Celkem se závodu zúčastnil skvělý počet 42 závodníků, posuzovali ho celkem 4 rozhodčí (p. Plíštilová, Skalická, Nekvapil a stew. Pasler), práci figuranta zvládl tradičně Pavel Hylák. Hlavní hřiště patřilo celý den všestrannosti v kategoriích IPO1, IPO2, ZVV1, ZPS1 a ZZO. Rovněž zde probíhalo závěrečné vyhlašování vítězů. Na horním hřišti byl pak parkur pro agility, Baby třídu i obedienci.
V Agility – Děti zvítězila Šimková Monika s Adélou závodící za Fitmin Helvíkovice, třídu Junioři S vyhrála Erika Keprtová s Vilibaldem ze Žamberka. Ve třídě Junioři L se velice dařilo domácí Evě Jindrové s Banji Star, která v součtech Agility +Jumping zvítězila.  Eva s Banji jsou loňští mistři v MČR Agility L – Družstva.
Tento tým rovněž startoval v MČR mládeže Obedienci a získal 3. místo. Nejlepšího celkového výsledku v OB dosáhla zahraniční závodnice Sabina Strapcová s Avahi z Bratislavy, titul Mladý mistr ČR získala Iva Maralíková s Amikou, juniorský titul Mistr ČR pak zkušená závodnice Kristýna Vojkovská s Neverem.
Baby třídu opět s přehledem vyhrál domácí tým – 1.místo Radka Rybková s bíglem Bety, 2.místo Petr Janota s Estou a 3.místo Natálka Špičáková s Roxou.
Ve všestrannosti byly k vidění také velice pěkné výkony – především v základní  kategorii ZZO, kterou vyhrála nejmladší závodnice celého mistrovství – sedmiletá Anička Součková s Miky z Hronova, 2.místo obsadila Sabina Jirmanová s Calem z Náchoda a 3.místo opět Petr Janota s Estou z ČT Javorka.  Kategorii Mládež vyhrála loňská mistryně ČR mládeže Míša Šolcová s Megii z Lanškrouna, juniorskou třídu pak Magda Foglová s Orsem z Letohradu. Orso je loňským mistrem ČR ZVV3, ovšem s jiným psovodem.
Českotřebovské veřejnosti se tak předvedly jak začínající mladí psovodi tak mládežníci s výbornými zkušenostmi z celorepublikových vrcholových akcích.
Během akce bylo možno zakoupit  i kvalitní výcvikové oděvy a pomůcky firem HST a Gappay. Občerstvení zajistil pan Petr Tupec – Hospoda u Malinů, Ústí nad Orlicí
Organizačně a finančně velice náročná akce by nemohla proběhnout bez našich sponzorů – ceny v hodnotě mnoha desítek tisíc (krmiva, výcvikové pomůcky, výcvikové oděvy, kupony na přepravní boxy, veterinární preparáty) věnovaly především generální sponzor Dibaq a.s. Helvíkovice – výrobce značky Fitmin, hlavní sponzoři Lucie Kováčová D4M Petrovice a Vétoquinol Nymburk a dále firmy Kubík Litomyšl, Gufero Lanškroun, Proplast Ústí n.Orlicí, Libuše Hrušková – daňový poradce Česká Třebová, Lékárna Arnika Č.Třebová a Chovatelská stanice NO NIOX CS. Dále děkujeme panu Janu Kmínkovi z Litomyšle a Radimu Voráčovi z Moravské Třebové. Rovněž poděkování patří fi Avena D.Třebová za zapůjčení plochy pro pachové práce.
Rovněž velké poděkování patří panu Ivanu Vrkočovi ze Žamberka, který se svými kolegy pomohl připravit především kategorii Agility a Baby třídu a celkově se na akci podílel od prvopočátku.
Vzhledem k velkému ohlasu bude Junior Open PKO příští rok pokračovat a určitě i s dalšími novinkami!   Výbor ZKO ČT Javorka