Rendez–vous pro záchranku                           

 
Pardubice (22. 6. 2011) – Pardubický kraj pokračuje v obnově vozového parku Záchranné zdravotnické služby (ZZS) Pardubického kraje. Tento týden předával kraj do provozu dva nové  rendez–vous vozy pro pracoviště ZZS na Chrudimsku a Ústeckoorlicku, stály tři miliony korun.
 
 „Jeden tento vůz již fungoval od počátku roku v Pardubicích a velmi se nám osvědčil. Cílem nákupu těchto vozů bylo zefektivnění práce a navýšení přepravné kapacity,“  uvedla důvody nákupu radní pro zdravotnictví Markéta Tauberová. Toto menší sanitní vozidlo funguje s velkými sanitkami na principu slova rendez–vous znamenající ve francouzštině setkávání či rande. „Osmdesát procent zásahů záchranky jsou charakteru, kde není třeba lékaře, ale stačí výjezd sanitky se záchranářem. Malý vůz umožňuje větší mobilitu lékařům záchranky při řešení závažných případů a s vyšším počtem zraněných. V těchto případech se setká velký sanitní vůz s malým vozem na jednom místě, od toho vznikl název rendez - vous,“ objasnila principy fungování nových vozů radní Tauberová.
prostředky
Uvedení nových vozů do provozu si pochvaloval ředitel ZZS Pavel Svoboda, který představil vybavení nových vozů: „Obě auta mají náhon 4x4, disponují velmi dobrými jízdními vlastnostmi a jsou vyjma lůžka plně vybaveny, nechybí například defibrilátor. Fungování těchto vozů je inspirací i pro kolegy z  ostatních krajů, kteří se k nám jezdí dívat.“
Popis fota: Nový vůz pro Ústekoorlickou záchranku vyzkoušel také poradce hejtmana a krajský zastupitel Martin Netolický, který si pochvaloval jízdní vlastnosti.