Jubilejní patnácté mistrovství ČR, turnaj Rieter Cup, v Ústí nad Orlicí   

Čtrnáctkrát v řadě za sebou se hrálo tenisové mistrovství České republiky mužů a žen v Ústí nad Orlicí. Letošní šampionát se uskuteční ve dnech od 4. do 8. července a pořadatelé oblíbeného Rieter Cupu navléknou na šňůru jubilejní patnáctý korálek.

První ročník se hrál o roce povodní, finále bylo až v září  
Poprvé se hrálo o tituly v patnáctitisícovém východočeském městě v roce 1997, v tradičním termínu na začátku letních prázdnin. Tehdy se ve mužské finále dvouhry střetli zkušený Jaroslav Bulant s mladíkem Radkem Štěpánkem. První šampionát poznamenaly obrovské povodně, kvůli kterým se finálový zápas mohl odehrát až v září!! V podzimní dohrávce měl navrch Bulant, který porazil Štěpánka 6:3, 1:6, 6:3. Mezi ženami kralovala při mistrovské premiéře v Ústí nad Orlicí Milena Nekvapilová.
V průběhu let se na kurtech orlickoústeckého tenisového klubu vystřídalo mnoho zajímavých jmen. Vedle Radka Štěpánka to byli později další daviscupoví reprezentanti, Lukáš Dlouhý s Janem Hájkem, dále například Petr Pála, Bohdan Ulihrach. Nejvíce mistrovských titulů vybojoval při Rieter Cupu Pavel Šnobel, který se ve dvouhře radoval celkem třikrát. Ještě úspěšnější bilanci má Iveta Gerlová, která získala čtyři mistrovské tituly. Divákům v Ústí nad Orlicí se před několika málo lety představily české reprezentantky Lucie Hradecká a Petra Kvitová.

Štědré dotace
Při Rieter Cupu 1997 si mezi sebou tenisté a tenistky rozdělili 341 000 korun. V dalších letech se dotace neustále zvyšovaly a svého maxima dosáhly v roce 2006, kdy se hrálo o celkem 658 000 korun. Poměrně vysoko nastavenou laťku se pořadatelům dařilo držet do roku 2008, tehdy finanční ceny činily 650 tisíc korun. Zvrat přinesla ekonomická krize. V letech 2009 a 2010 bylo mezi nejlepší na domácím šampionátu rozděleno 410 000 Kč a 324 000 Kč.
„Realita je taková, jaká je. Museli jsme dotaci snížit, přesto se na domácím mistrovství stále hraje o slušné peníze. Vítěz mužské dvouhry letos převezme šek na 80 tisíc, vítězka dvouhry žen získá 60 tisíc korun. Netvrdím, že jde o astronomické částky, ale co by za ně dali mistři České republiky v jiných sportech. Stačí se zeptat například atletů, cyklistů nebo judistů, kteří soutěží v první řadě za medaile, diplomy a poháry,“ říká dlouholetý ředitel a manažer tenisového Rieter Cupu Mgr. Vladimír Vaněk.
7 094 000 Kč, tolik peněz bylo mezi nejlepší na výhrách rozděleno během čtrnácti ročníků mistrovského Rieter Cupu.

Letošní šampionát
Odstartuje v pondělí 4. a vyvrcholí v pátek 8. července. Hrát se bude, stejně jako vloni, o výhry ve výši 324 tisíc korun. „Alfou a omegou jsou pochopitelně peníze, zajištění rozpočtu turnaje,“ připomíná generální ředitel společnosti Rieter CZ Ústí nad Orlicí ing. Jan Lustyk. „Podstatné je, že tenisový šampionát podporuje také nové vedení města, které vzešlo z loňských komunálních voleb. Důležité jsou nejen finanční prostředky, ale také kvalitní spolupráce všech zainteresovaných stran. Českého tenisového svazu, společnosti Rieter CZ, města Ústí nad Orlicí, společnosti RC Sport a ústeckého tenisového klubu,“ míní Lustyk, který turnaj v roce 1995 zakládal. Na vysvětlenou: v prvních dvou letech (1995 a 1996) se Rieter Cup hrál pouze jako turnaj kategorie A.
„Tenisový klub má zájem na tom, aby se Rieter Cup hrál v Ústí nad Orlicí i v příštích letech. Snažíme se vylepšovat zázemí, menší stavební úpravy probíhají v areálu již od loňského podzimu. Máme vypracovanou studii na generální přestavbu, všechno bude odvislé od toho, jestli se nám podaří zajistit finanční prostředky,“ říká jednatelka ústeckého tenisového klubu ing. Růžena Urbánková.

Doprovodný program
Rieter Cup, to není jen turnaj, na kterém se hraje o slušné peníze a krásné broušené poháry. Řada tenistů a tenistek se do Ústí nad Orlicí každoročně vrací kvůli příjemné atsmoféře, kvalitnímu zázemí a doprovodnému programu. V minulých letech zavítala na turnaj řada zvučných jmen, na kurtech se představili například hokejisté Pardubic Tomáš Rolínek a David Havíř. Přítomni byli rovněž herci, zpěváci a sportovci z Amfory.
„Je to pravda. Velmi oblíbená je zahradní party s diskotékou v restaurantu Bohemia v sousední České Třebové. Všem hráčům a hráčkám poskytujeme zdarma kvalitní stravování ve sportovním centru Radava. Vloni měl velký úspěch nově otevřený Sport hotel Orlice, ležící v těsné blízkosti tenisových kurtů. K tradičním akcím patří na závěr turnaje přijetí účastníků na ústecké radnici,“ vypočítává Vladimír Vaněk.

Co bude dál?
Pořadatel domácího šampionátu si s Českým tenisovým svazem domluvil spolupráci na rok 2011. Co bude dál? „Uvidíme, za pár měsíců budeme chytřejší. Jak jsem řekl, důležité je zajistit dostatek peněz a uspořádat letošní turnaj tak, aby byly spokojeny všechny strany. Naše společnost podporuje turnaje dlouhodobě. Je mi jasné, že případné přerušení jeho pořádání by s největší pravděpodobností znamenalo definitivní konec,“ diplomaticky odpovídá generální ředitel Rieter CZ ing. Jan Lustyk.

(www.rieter.cz)