Českotřebovský deník 177/2011 ( 1.7.)                                   

26. června se na fotbalovém stadionu v České Třebové konal druhý ročník fotbalového memoriálu Daniela Nováka. Turnaje pro hráče narozené od roku 1998  se zůčastnilo šest týmů. Celkovým vítězem byl tým Moravské Třebové. Další umístění bylo 2. Havlíčkův Brod, 3. Polička, 4. Česká Třebová, 5. Úpa- Trutnov, 6. Vamberk. Na turnaji zatančily mažoretky z České Třebové a své umění ukázal také sedminásobný světový šampión ve footbagu a žonglér s fotbalovým míčem Václav Klouda.   D.V.
 
 

Setkání přátel komorní hudby a interpretační kurzy Litomyšl 2011

Koncerty 5. 7. a 6. 7. se konají v kostele Povýšení sv. Kříže.
Ostatní koncerty se konají v Kongresovém sále na zámku. Začátek vždy v 19.30h
 
Úterý 5. 7 . - KOMORNÍ ORCHESTR J. KOCIANA
Dirigent: Bohuslav Mimra  Sólista: Leoš Čepický   Vivaldi, Dvořák 
 
Středa 6.7 . - Flétnový soubor MAGISTRI  vedoucí – Magdalena Tůmová – flétna
Debussy, Rejcha, Bach, Hook, Haydn, Telemann, Borkovec, Castérédé
 
Čtvrtek 7.7. – Leoš Čepický – housle, Hana Forsterová – klavír   J. Brahms
 
Pátek 8.7. - Čeněk Pavlík – housle, Miroslav Sekera – klavír 
Corelli, Beethoven, Schumann, Ševčík, Čajkovskij 
 
Sobota 9.7. - Ivan a Michaela Štrausovi – housle, Mir. Sekera – klavír
Jiří Holeňa – klavír, Leoš Čepický – housle  Evžen Rattay - violoncello 
Chausson, Fišer, Šostakovič , Dvořák
 
Pondělí 11.7. – Petr Ries – kontrabas, Martin Fila – klavír
Leoš Čepický - housle  Kusevickij, Míšek, Bottesini
 
Úterý 12.7. - Evžen a Andrea Rattayovi – violoncello,
L. Čermáková – klavír, Tomáš Strašil – violoncello
Tomáš Lom - kontrabas  Couperin, Haydn, Bach, Popper, Wagenseil
 
Středa 13. 7. - Závěrečný koncert účastníků
 
Čtvrtek 14. 7. - Hu - Hu večer (Humor v hudbě)

Litomyšl je tvůrčí dílnou komorní hudby přivítá amatérské komorní soubory i jednotlivce z celé ČR. V Litomyšli se toto setkání koná již pošesté. Pořadatele okouzlilo krásné město s velkou hudební tradicí, koncerty v úžasném zámeckém prostředí a především  báječní lidé, kteří  pomohli v rozhodování zda akci vůbec pořádat, přízeň sponzorů je menší než jindy. . A navíc je to kousek do hezkých míst – např. do Poličky k Bohuslavu Martinů.... Na setkání vystoupí hned na zahajovacím koncertu také českotřebovský komorní orchestr Jaroslava Kociana řízený MgA. Bohuslavem Mimrou, podobně jako v jiných letech nasadí laťku určitě velmi vysoko. Do programu zařadil Serenádu pro smyčce E dur od Antonína Dvořáka a Vivaldiho Čtvero ročních období, které vzbudilo velkou pozornost při nedávném vystoupení na mezinárodním hudebním festivalu v Letohradě. Využijte tuto možnost a zajeďte si na vystoupení do krásného prostředí kostela Povýšení sv. Kříže  blízké Litomyšle!                                                                                                           (mm)

Regiony Unie krátit nebude

Brusel (1. 7. 2011) - Z dvoudenního jednání předsednictva a plenárního zasedání Výboru regionů Evropské unie telefonoval náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek dobrou zprávu: z návrhu nového rozpočtu pro období po roce 2013 vyplývá, že prostředky pro regiony se v příštích letech krátit nebudou. V rámci dvaceti projednávaných bodů na Výboru regionů  to potvrdili i místopředsedkyně rozpočtového výboru Evropského parlamentu Jutta Haug a komisař pro dopravu Siim Kallas.  Jednání dominovala debata o tento týden zveřejněném návrhu rozpočtu EU pro příští období 2014 - 2020. Považuji za dobré, že na politiku soudržnosti, z které dnes naše kraje čerpají rozhodující evropské peníze, je navrženo dokonce mírné zvýšení. Uvidíme ale, jak se v tom projeví nově navržený fond velké infrastruktury, který by měl financovat  energetickou, dopravní a informační infrastrukturu mezi členskými státy. Návrh rozpočtu bude projednáván  následující rok a půl. Potom se definitivně uzavře a bude jasné, na co a za kolik bude možné po roce 2013 čerpat dotace z evropských fondů,“ komentoval jednání výboru Roman Línek. 
Ten se stal také jediným českým zástupcem v nově vytvořené pracovní skupině CORLEAP pro otázky tzv. východního partnerství, tedy pro aktivní vztahy Evropské unie s východoevropskými sousedy jako je Ukrajina, Bělorusko, Moldávie , Arménie a další. „Východní partnerství má pro Českou republiku a její kraje velký význam hospodářský, bezpečností i celospolečenský,“ hodnotí svoji novou roli Línek. Náměstek hejtmana také společně s dalšími představiteli českých krajů jednal s velvyslankyní při Evropské unii Milenou Vicenovou a prohlédl si možnosti nového umístění Zastoupení Pardubického kraje v Bruselu v souvislosti s ukončením činnosti Českého domu. „V jednání je nyní reálná varianta umístění našeho Zastoupení ve spolupráci s několika dalšími českými subjekty v domě, který společně pořizuje Plzeň s Plzeňským krajem v atraktivní bruselské lokalitě. Projednání podmínek a uzavření nájemní smlouvy očekávám během několika měsíců,“ uzavřel Línek

Zkraje týdne bude před svátky v pondělí  

Televizní magazín Zkraje týdne, který se vysílá pravidelně každé úterý v 17. 45 na Primě, se kvůli svátkům přesune výjimečně na pondělí 4. července. Pořad, který od prosince loňského roku nabídl divákům  30 desetiminutových dílů, je ke zhlédnutí také ve videoarchivu na webu Pardubického kraje. Magazín Zkraje týdne uvádějí od března letošního roku herečky Východočeského divadla v Pardubicích Petra Janečková a Martina Sikorová. Zpravodajství připravuje Regionální televizní agentura  Východní Čechy a kromě zpráv a zásadních témat je v každém dílu také příběh konkrétních lidí nebo obcí z Pardubického kraje. Aktuální televizní tipy na výlet mají inspirovat diváky k návštěvě zajímavých míst a jsou umístěny také na facebooku Destinační společnosti Východní Čechy a na facebooku Zkraje týdne.  Druhá část pořadu je interaktivní – v rubrice Na rovinu se mohou ptát občané a také starostové obcí na to, co je zajímá. Každý týden také jeden z diváků, který nejrychleji odpoví na soutěžní otázku, vyhrává zajímavé ceny.  Pořad se bude vysílat i v letních měsících, kromě svátků  vždy v úterý  od 17.45 v regionálním bloku na TV Prima a nebude chybět ani na webu kraje.

Zastupitelé v Hradci Králové chtějí vrátit Ulrichovu sochu 

Socha Františka Ulricha, legendárního hradeckého starosty, která od loňského podzimu stojí na hradeckém náměstí Svobody, má být vrácena autorovi, sochaři Stanislavu Hanzíkovi. V úterý o tom rozhodli zastupitelé města.  Pro návrh Adama Záruby (Změna pro Hradec) hlasovalo 21 z 36 přítomných. „Zastáváme názor, že pokud panuje poměrně široká společenská shoda, že umělecká i řemeslná kvalita pomníku je slabá a nereprezentuje důstojně osobnost doktora Ulricha, je na místě přistoupit k jednání o jeho vrácení autorovi, popřípadě o jeho umístění do lapidária a také k řešení finančních škod, které vznikly realizací a následným odstraněním díla,“ vysvětlil Záruba stanovisko svého zastupitelského klubu. Zastupitelé tak nepodpořili rozhodnutí rady města přemístit sochu na Ulrichovo náměstí. Neprošel ani návrh primátora Zdeňka Finka (HDK), který chtěl, aby město přizvalo soudního znalce, jenž by kvalitu díla posoudil, nebo návrh Vladimíry Šilhánkové (bezp. za VPM), která vyslovila myšlenku, aby byl pomník přesunut do depozitáře. Do depozitáře nebo na jiné nefrekventované místo by sochu Ulricha schovala i Martina Vítková z hradecké Galerie moderního umění. „Jsme čistě proti špatné soše. Není ničím víc než kusem znehodnoceného kamene. I sluneční hodiny jsou hloupým přílepkem,“ vyjádřila mínění části odborné veřejnosti Vítková. Jak Právu uvedl Josef Krofta (bezp. za VPM), náměstek primátora zodpovědný za oblast kultury, město nyní čeká jednání se sochařem. „Nebude to tak jednoduché. Bude nutné ověřit všechny okolnosti smlouvy s autorem s právníky. Například, zda není dílo vázané na konkrétní místo. My jako majitelé můžeme s tou sochou dělat, co chceme, pouze musíme ctít autorské právo. Tedy musíme autorovi umožnit sochu vystavit,“ uvedl Krofta a prozradil, že autora zřejmě osloví písemně. Hradec Králové zaplatil za sochu 2,5 miliónu korun, další peníze bude stát odstranění díla z dosavadního místa.  „Transport, předpokládám, už nebude tak drahý. Myslím ale, že vymáhat tyto peníze nebude možné,“ dodal Krofta, který se domnívá, že vrácení sochy je nejlepším řešením složité situace. „Pokud by zde zůstala socha, ať jakkoliv nepovedená, pak by nešlo usilovat o realizaci vhodnější pocty Ulrichovi. Nový pomník by už nikdo nezaplatil,“ řekl náměstek primátora. O postavení sochy Ulrichovi začal magistrát usilovat v roce 2002, v soutěži tehdy vyhrál kontroverzní projekt sochaře Pavla Doskočila, jenž umístil Ulricha sedícího za psacím stolem do výše na sloup. Dílo by lidé sledovali z trojice dalekohledů. Toto umělecké řešení odmítli památkáři, podle kterých by takto pojatý pomník narušil architektonicky ucelený prostor náměstí.

Zastupitelé v Hradci Králové jsou radikálnější než v České Třebové.

  Rozdíl tu však přece jen je. Jan Perner byl přidělen Jaromíru Gargulákovi  přece jen na základě výtvarné soutěže, i když o ní ČKA prohlásila, že ne vyhlášeno nesprávně a vyzvala autory, aby se ze soutěže odhlásili.  Ne všichni poslechli, 4 z 16 zůstali a výsledek  soutěže byl vyhlášen. Odpůrci sochy Jana Pernera mezi občany ve městě nakonec zůstali v menšině, nedokázali svůj nesouhlas s dílem prosadit. Vznikla sice petice, ale měla relativně málo podpisů, rozhodně nevyjadřovala  masový nesouhlas občanů, většina zaujala spíše pozici neutrální, nevyjádřili se, možná hrála svou roli i otázka, že investované dva miliony nám už nikdo stejně nevrátí. Rada města měla pak při odpovědi na petici  poměrně snadnou pozici.  Radniční koalice ve městě se nezměnila a tak nebylo ani možné očekávat, že by zrušila své rozhodnutí o utracení 2 milionů korun za pořízení sochy Jana Pernera. To by musela popřít sama sebe. To jsou důvody, které hovoří pro to, aby Jan Perner v dosavadním provedení na svém místě zůstal. To, co si může dovolit Hradec Králové, si nemůže dovolit Česká Třebová.   

Na Králicku o optimalizaci, tarifech a jízdních řádech  

Králíky (1. 7. 2011) - Na radnici v Králíkách se dnes dopoledne sešli starostové obcí, které patří pod správní obvod horského města. Přišli na jednání, jehož cílem bylo seznámení se společností Oredo, která pro Pardubický kraj organizuje regionální dopravu a se zásadami optimalizace dopravy. Součástí jednání byla i částečná informace o navržených jízdních řádech, které začnou platit od poloviny prosince letošního roku.
Představitelé obcí regionu se prostřednictvím prezentace seznámili s hlavními principy optimalizace veřejné dopravy v Pardubickém kraji a se změnami, které optimalizace v její organizaci přinese. Součástí prezentace byly i informace o tarifních změnách spočívajících v zavedení nového zónově relačního tarifu. „Jak konkrétně se změní ceny?“ ptal se v rámci diskuze o tomto tématu starosta Červené Vody Miloš Harnych. „Není pro nás až tak důležité, kolik bude stát cestování mezi zónami, jde nám především o ceny jízdného uvnitř jednotlivých zón, v rámci kterých lidé jezdí za prací nebo do školy.“ Technolog Oreda Tomáš Jurček vysvětlil, že v rámci jedné tarifní zóny se bude jezdit za nejmenší cenu, která se bude pohybovat kolem deseti korun. Konkrétní tarifní mapy s přesnými cenami by podle něj měli občané najít od začátku letošního září na webových stránkách společnosti Oredo.
Tomáš Záruba ze společnosti Oredo ve druhé části setkání představil starostům návrh trasování autobusových linek, které budou od nového jízdního řádu obsluhovat region Králicka. V tomto případě se zmínil o problému s některými menšími obcemi, do kterých se vzhledem k prakticky nulovému počtu cestujících, nevyplácí vůbec jezdit a trasovat sem autobusovou linku. „Proto bych vás chtěl požádat o pomoc při hledání drobného dopravce, který by závazek veřejné dopravy plnil například s dodávkou, což by mu proplácel Pardubický kraj,“ uvedl Záruba. Řešení navrhla starostka Králík Jana Ponocná. „Přemýšlím nyní nahlas, ale jako ideální řešení bych viděla to, že lidé, kteří tam žijí a mají větší auta, by například dopravu dětí do školy mohli zajistit, pokud by jim na to kraj přispíval,“ řekla starostka.
Záruba také starostům promítl návrh autobusových jízdních řádů, které jsou konstruovány jako taktové, tedy tak, že spoje odjíždějí v různých hodinách vždy ve stejnou minutu. Jsou tedy pro cestující snadno zapamatovatelné. „S jízdním řádem a počtem linek jsem spokojený, byť určitě budeme řešit nějaké korekce, ale návrh jako celek je dobrý,“ řekl starosta Dolní Moravy Ladislav Janočko.
K neshodě došlo v případě Mladkova, jehož starosta Teodor Šmok odmítl, že by nejezdila autobusová linka ve směru na Jablonné nad Orlicí. Tady byl prozatím tento autobusový spoj z návrhu vyškrtnut kvůli souběhu se železnicí, na jejíž zachování okolní obce trvaly. „Jednoznačně trvám na zachování tohoto autobusového spojení vzhledem k tomu, že zmíněnou linkou jezdí nemocní k lékaři a do zaměstnání do Těchonína a Ústí nad Orlicí a vlak je pro ně zcela nevyhovující,“ uvedl Šmok. Podle zástupců Oreda bude tento problém ještě předmětem řešení a připomínkování, nicméně kritizovaný stav je důsledkem snahy některých samospráv zachovat i nerentabilní vlakové spoje. „Myslím, že ještě jsme ve fázi, kdy se tato situace dá řešit,“ řekl Tomáš Záruba z Oreda.

Vedení policie cupuje Langrovu reformu a chce ji zrušit  

Nejsou to ještě ani tři roky, kdy prošla struktura a ekonomika policie doslova revolucí, a vedení sboru už podle zjištění Práva mluví o tom, že se reforma prosazená bývalým ministrem vnitra Ivanem Langrem (ODS) nepovedla a že by se mělo vše vrátit do původního stavu. Změna přitom byla zásadní, z jedné centrálně řízené policie se totiž začátkem roku 2009 stalo čtrnáct samostatných krajských ředitelství se svým vlastním rozpočtem, hospodařením a odpovědností. Podle vedení policejního prezidia se ale tento systém v praxi neosvědčil. „Byla provedena analýza současného stavu a při ní bylo zjištěno, že nedostatky převažují nad pozitivy. Proto jsme předložili ministerstvu vnitra návrh na organizační změnu, která počítá s návratem k původnímu stavu,“ řekla k tomu Právu mluvčí prezidia Pavla Kopecká. Mezi důvody přitom zmínila zejména ekonomické úspory, konkrétnější ale být nechtěla. „Jde teprve o návrh a v současné době probíhá odborná diskuse mezi policejním prezidiem a ministerstvem vnitra. Zatím nebylo nic rozhodnuto,“ poznamenala mluvčí policejního prezidenta Petra Lessyho. Ten se svým kritickým pohledem na „Langrovu“ reformu netajil už při svém nástupu do čela policie začátkem letošního roku.  Ostatně první náměstek, který se musel z jeho zděděného týmu poroučet, byl Ivan Bílek, tedy muž s realizací reformy a Langrem samotným často spojovaný. 
Ostré kritice čelila radikální reforma spočívající mj. právě v zavedení 14 organizačních složek státu v podobě jednotlivých krajských ředitelství už za Langrova nástupce v čele resortu za ČSSD Martiny Peciny. Zda se skutečně provedené změny škrtnou, ale zatím není jasné. Současný ministr vnitra Jan Kubice totiž takovému návrhu podle všeho příliš nakloněný není. Jeho úřad návrh vedení policie analyzuje. „Jedná se o podnět policejního prezidia, zatím je vše ve fázi příprav podkladů. Měla by vzniknout pracovní skupina, která návrhy prezidia posoudí,“ řekl Kubiceho mluvčí Vladimír Řepka. Uvedl, že podle názoru ministerstva by šlo o velký zásah do stávající ekonomické a legislativní koncepce policie.  „Vyčkáme výsledků jednání pracovní skupiny a případných analýz. V tuto chvíli nejsou daná časová vymezení, dokdy by mělo dojít k rozhodnutí,“ dodal Řepka.  Langer úvahy policejního prezidia o možném návratu do stavu před reformou ostře kritizuje. „Policii to nepřinese ani korunu navíc, z krajských ředitelů budou panáci bez pravomocí. Povede to k rozmělnění odpovědnosti za výkon služby a policie se dostane do ještě větší křeče, než je nyní po devastující misi Radka Johna,“ uvedl exministr.  Naopak stínový šéf bezpečnostního resortu za ČSSD Jeroným Tejc by zrušení čtrnácti samostatných složek státu uvítal. Poukázal na některé absurdní situace, kdy např. jede eskorta z Prahy do Ostravy a oba kraje se dohadují, kdo to zaplatí. „Máme jednu policii a je nesmyslné, aby byla takto rozdělena,“ řekl.                                                      Jakub Troníček, Právo