Českotřebovský deník 178/2011 (2.7.)                                    
CZ LOKO představila v Ostravě  vedle lokomotiv i speciální kolejová vozidla                                     

Akciová společnost CZ LOKO na mezinárodním veletrhu drážní techniky a kolejové dopravy CZECH RAILDAYS 2011 představuje široké veřejnosti modernizovanou lokomotivu 750.707-2 a dvě modernizace speciálních kolejových vozidel MUV 74.001 a SVP-60.2001. 
Modernizovaná lokomotiva řady 750 je příkladem velmi úspěšného podnikatelského záměru, jehož základní filozofií je železničním dopravcům poskytnout novou dieselelektrickou lokomotivu s velmi dobrými provozními parametry za přijatelnou cenu. Prověřené know how, za nímž jsou už desítky nových lokomotiv, vychází z generální opravy původního podvozku a rámu, na němž je pak systémem modulových prvků postavena zcela nová lokomotiva, odpovídající svými provozními vlastnostmi potřebám třetího tisíciletí. Právě vystavovaná lokomotiva řady 750, patřící do série 19 motorových lokomotiv modernizovaných do poloviny příštího roku pro České dráhy, je konkrétním příkladem tohoto projektu. Tímto způsobem bylo například nedávno dodáno 30 dieselových lokomotiv řady 753 společnosti ČD Cargo. Projekt se úspěšně prosazuje i v zahraničí - více než 30 lokomotiv typu ČME-3.M bylo takto vyrobeno pro litevské státní železnice Lietuvos Geležinkeliai. Pro Běloruské státní železnice se nyní realizuje 49 kusová série modernizací lokomotiv ČME3 na typy TME-1 a TME-2 rozložená do let 2011 až 2014.
Modernizace speciálních kolejových vozidel pak představuje nový rozvojový projekt, díky němuž se chce společnost CZ LOKO stát jejich největšího domácím výrobcem. Motorový univerzální vozík MUV 74 s hydrostatickým přenosem završuje ucelenou řadu modernizací, do níž patří ještě speciální železniční vozidlo na údržbu tratí MUV 71 s mechanickým přenosem a MUV 73 s elektrickým přenosem. Právě představovaný MUV 74 je vlajkovou lodí těchto vozidel určených pro traťové hospodářství. „V řadě směrů je v našich podmínkách výjimečný a řeší všechny problematické uzly starého vozidla. Došli jsme totiž k závěru, že i sebelépe zvládnutá modernizace koncepčně zastaralého vozidla nás dál neposune. Podobně jako v případě lokomotiv ČME3 jsme proto přišli se zcela novým výrobkem,“ vysvětluje Josef Bárta, generální ředitel CZ LOKO. Modernizace speciálního drážního vozidla SVP 60 zase proměnila někdejší speciální vytahovák pražců v moderní vozidlo s klimatizovanou kabinou a rychlostí až 60 kilometrů za hodinu, které díky nástavbám umí čistit příkopy, síct meze nebo zametat perony. Pro prakticky jednoúčelová vozidla, která by jinak těžko našla uplatnění, se tak touto modernizací našlo další využití.
V areálu mohli návštěvníci vidět i další produkty společnosti CZ LOKO, například se jednalo o lokomotivy 742.701-6 a 742.262-9 (tato v provedení se sníženým zadním představkem), obě v barvách ČD Cargo, či traťovou nákladní lokomotivu 753.706-1 v barvách společnosti Advanced World Transport (AWT).  Pozornost na sebe soustředila i premiéra lokomotivy 714.010-6 v provedení s alternativním pohonem na stlačený zemní plyn (CNG) s určením pro střední posun a vedení osobních vlaků Českých drah. Tu představila společnost Vítkovice Doprava, která k tomuto projektu přizvala vedle některých dalších firem i CZ LOKO.

Memoriál Vlastimila Voleského
Již potřetí se v českotřebovské lokalitě Lhotka konal žákovský fotbalový turnaj nesoucí název „Memoriál Vlastimila Voleského“. Pořadatelem turnaje byl lhotecký osadní výbor společně se Sokolem Lhotka. Turnaj je určen pro fotbalové žáky ročníku narození 2000 a mladší. Přihlásilo se pět celků a jejich nástupem toto fotbalové klání začalo. Hrálo se systémem každý s každým, když hrací doba jednoho utkání byla 2x15 minut. Celkovým vítězem Memoriálu Vlastimila Voleského se stali mladí fotbalisté Baníku Vamberk. Na druhém místě skončil Sokol Libchavy, třetí byl Fotbalový klub Lanškroun. Jako čtvrtý se umístil českotřebovský Fotbalový klub a tabulku uzavřel na pátém místě Sokol Rybník. Nejlepším střelcem turnaje se stal s pěti góly Rostan Novák z Baníku Vamberk.
 
V Ústí n.O. můžete parkovat v areálu Perly. 

Nová parkovací místa jsou od pondělí 20. června k dispozici v Ústí nad Orlicí. Zřízeny byly na dvoře areálu bývalé Perly tak, jak to obyvatelům místní radnice začátkem roku slíbila. Parkování je bezplatné. Areál Perly nabízí hned tři druhy parkování. Celkem 21 obyvatel nebo návštěvníků města může využít veřejných stání na dvoře objektu. Dalších sedm vyhrazených míst si mohou pronajmout firmy, které v objektu působí. Vznikla oddělená stání pro služební vozidla městského úřadu a pro zaměstnance města. 
Jubilejní XV. Rieter Cup bude hrát 85. hráč světa  

Hlavním favoritem mužské dvouhry na letošním domácím mistrovství, které se bude hrát od pondělí 4. července v Ústí nad Orlicí, bude 85. hráč světového žebříčku ATP Lukáš Rosol. Tenista, který populární Rieter Cup vyhrál již v roce 2007.
„Dohodli jsme se během deseti minut. Lukáš projevil zájem a vstřícnost, v žádném případě neměl přehnané požadavky, naopak,“ říká ředitel šampionátu Vladimír Vaněk, který má ze startu v současnosti třetího nejlepšího českého tenisty velkou radost. „Pochopitelně. Snad alespoň na chvíli zalepíme ústa nejrůznějším odborníkům, kteří se na Rieter Cup dívají poněkud pokřivenou optikou a turnaj kvůli tomu, že na něm nehrají nejlepší čeští tenisté a tenistky,nesmyslně kritizují,“ připomíná Vaněk, který stojí v čele českého tenisového šampionátu plných patnáct let. „Naše filosofie je od začátku stejná. Nikdy jsme netvrdili, že na Rieter Cupu budou hrát aktuálně ti nejlepší. Turnaj vždy byl a je v první řadě šancí pro mladou tenisovou generaci. V Ústí nad Orlicí se představila řada později známých tváří, například Radek Štěpánek, Petr Pála, Jan Hájek nebo Petra Kvitová,“ připomíná ředitel domácího mistrovství.
Také letošní Rieter Cup bude nejen sportovní, ale také společenskou událostí. Slavnostní zahájení proběhne v neděli 3. července v Hernychově vile pro sponzory. Pro hráče a hráčky připravují organizátoři zahradní party (6.7.), doprovodný program vyvrcholí v pátek 8. července na orlickoústecké radnici.
Oblíbené Pátky jsou v Litomyšli i o letošních prázdninách   
Třinácté výročí Toulovcových prázdninových pátků se v Litomyšli rozhodli oslavit rozšířenou nabídkou hned první prázdninový pátek. Kromě obvyklé pohádky pro děti a koncertu si přišli  na své i za poměrně chladného počasí i milovníci „dospěláckého“ divadla. Především pro ně bude divadelní parta Komedianti hrát hru Romeo a Julie. 
To však má být jedinou dramaturgickou změnou v rámci letošního celoprázdninového maratónu pohádek, koncertů a dobré nálady. Těšit se tedy jako každý rok můžete kromě pohádek a koncertů na Velkou Toulovcovu prázdninovou tombolu, chybět nebude ani vaše oblíbené žluté kuřátko a pro tatínky bude opět nachystáno dobré pivo či voňavé klobásky. Zkrátka rádi bychom, aby naše Pátky byly pohodovým místem setkávání s přáteli, místem, ze kterého si odneseme krásné zážitky a dobrou náladu.  
Toulovcovy prázdninové pátky jsou festivalem „na ulici“, proto jsme také na zahájení třináctého ročníku pozvali zaručeně autentický pouliční šramblband, který reprodukuje s nebývalým nasazením kdykoli a kdekoli letité evergreeny, písně lidové či zlidovělé. 
Druhý pátek bude ve znamení Vodnické pohádky a muziky brněnské skupiny Kumbalu. Žánrově se přesuneme od českých lidovek k pestrému tanečnímu etnobeatu, který čerpá inspiraci z africké, arabské či balkánsko-židovské hudby. 
Tak tedy nezapomeňte – každý pátek o prázdninách, od 18.00 pohádka, od 19.30 koncert – vše na Toulovcově náměstí. V případě nepříznivého počasí se akce koná v Music Clubu Kotelna. 
 
Zámecké návrší v Litomyšli: začíná rekonstrukce  
V úterý 5. července ve 14 hodin dojde k symbolickému předání klíčů od jedenácti objektů na zámeckém návrší, které čeká rekonstrukce v rámci projektu Revitalizace zámeckého návrší. Akce začne na prvním zámeckém nádvoří a pokračovat bude na celém návrší. Připravena bude velká odpolední hra nejen pro děti.  Dětští návštěvníci budou plnit řadu úkolů a dospělí Litomyšlané i návštěvníci našeho města budou mít poslední možnost prohlédnout si současný stav objektů, které již za pár dní čeká rekonstrukce. Na závěr prohlídky se bude v prostoru budoucí cafeterie podávat káva a koláčky. Děti se mohou těšit na drobné dárečky. Ukončení akce je plánováno na 17 hodinu. Na rekonstrukci se připravují tyto objekty: I. nádvoří, zámecký pivovar, konírna, jízdárna, horní nádvoří, kočárovna, stáj, park, piaristická kolej, piaristický kostel a předzámčí. Nejvýhodnější nabídku podala v rámci výběrového řízení na zhotovitele stavby společnost HOCHTIEF CZ a. s. z Prahy. Firma zvítězila s nejnižší nabídkovou cenou 187.869.123 Kč bez DPH.
 
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU:
Název projektu: Revitalizace zámeckého návrší v Litomyšli
Nositel projektu: Město Litomyšl
Partneři projektu: Národní památkový ústav, Univerzita Pardubice, Regionální muzeum, Řád piaristů, Biskupství královéhradecké, Zámecké návrší (příspěvková organizace bude zřízena)
Spolupracující subjekty: Evropské školicí centrum, Smetanova Litomyšl, Městská galerie, Státní okresní archív se sídlem v Litomyšli, budoucí provozovatel cafeterie a pořadatelé krátkodobých akcí
Celkové způsobilé výdaje: 398 969 000 Kč (85 % z EU, 15 % ze SR)
Celkové předpokládané výdaje: 405 005 000 Kč (Integrovaný operační program)
Prioritní osa: Národní podpora územního rozvoje – Cíl Konvergence, oblast podpory: Národní podpora využití potenciálu kulturního dědictví. Datum podepsání rozhodnutí: 10. února 2010. Předpokládané ukončení realizace: listopad 2013
Programy funkčního využití: Jedinečné programy: Škola na zámku, Centrum pro restaurování, Dětský program, Andělé na návrší – diecézní muzeum. Důležité však i další využití: návštěvnický program a expozice, profesní a další vzdělávání, program a expozice muzea, univerzitní vzdělávání, výstavní program, hudební program, festival Smetanova Litomyšl, dramatický program, společenský program, archivy a knihovny, ubytování, stravování a občerstvení, informace, procházky, toulky a pobývání, parkování, zázemí a správa. Obnova objektů: Zámecký pivovar, jízdárna, kočárovna, stáj, konírna, piaristická kolej, piaristický kostel, park, první a horní nádvoří, předzámčí

V Dolní Moravě otevřeli  největší adrenalinový park v Česku


V Dolní Moravě vyrostl nový netradiční areál letních a adrenalinových atrakcí. Návštěvníci zde najdou na jednom místě například více než kilometr dlouhou bobovou dráhu, lanové centrum, patnáct metrů vysokou lezeckou věž, obří houpačku nebo mohou absolvovat třináctimetrový volný pád na jistícím laně. Autoři rozlehlého letního parku chtějí přilákat především rodiny s dětmi. I proto vsadili na kombinaci adrenalinových atrakcí, do které však začlenili například i dětskou pohádkovou stezku, k jejímuž začátku se dá vyjet lanovkou. Nová bobová dráha v Dolní Moravě je dlouhá 1,2 kilometru
V areálu vybudovali také hřiště na takzvaný Disc golf, tedy hru, která zatím v Česku není rozšířená. Hráči se při ní snaží na co nejméně pokusů dostat "frisbee" do speciálních košů rozmístěných v terénu.
Areál byl otevřen 1. července jako akce společnosti Relax a sport resort, která adrenalinový park vybudovala.  Na svahu mezi sjezdovkami autoři navrhli a postavili bobovou dráhu, která měří celkem 1,2 kilometru. Je to jedna z nejdelších a nejbezpečnějších tratí tohoto moderního typu, je na ní spousta zatáček, terénní zlomy a třistašedesátistupňové otočky až ve výšce šest metrů. Nedaleko bobové dráhy mohou lidé otestovat svoji odvahu na 15 metrů vysoké "dobrodružné" věži s lezeckou stěnou nebo vyzkoušet obratnost v lanovém centru, které autoři označují za největší v Česku. Kuriozitou je také obří tandemová houpačka ve třináctimetrové výšce nebo adrenalinový volný pád ze stejné výšky, při kterém "skokana" zastaví jistící lano až těsně nad zemí.
Pro osoby kteří upřednostňují klidnější turistiku či výlety na kolech  je k dispozici čtyřsedačková lanovka, která umí přepravit i cyklisty s koly a rodiny s kočárky. Horní stanice u chaty Slaměnka je totiž ideální výchozí místo k výletům a túrám nejen na vrchol Králického Sněžníku nebo prameni Moravy. Vede odsud několik značených tras a okruhů jak pro pěší, tak horská kola. Stavba letního areálu je už několikátou investicí, kterou majitelé střediska za poslední dva roky v Dolní Moravě připravili. Před minulou zimní sezonou například otevřeli novou sjezdovku a sáňkařskou dráhu, staví několik horských chat a příští rok na jaře otevřou také čtyřhvězdičkový wellness hotel Vista. (podle webu idnes.cz)