Českotřebovský deník 180/2011  (4.7.)                                  


Letošní 53. ročník Smetanovy Litomyšle přinesl opět do našeho regionu   mimořádná vystoupení a vynikající výkony špičkových orchestrů i sólistů. Litomyšl máme za humny a tak se tento festival každoročně týká i nás, není představení, na kterém bychom nenašli Třebováky.. Připomeňme ještě loňský ročník a jeho závěr, který se odehrával právě v České Třebové v kostele sv. Jakuba.   Závěrečný  loňský koncert byl věnován památce nadějného dirigenta Františka Preislera jun. a také program koncertu byl ve vztahu k jeho osobě neboť zazněla také Cyrilometodějská mše pro sóla, smíšený sbor a orchestr M. Haydba v arranžmá Fr. Preislera).  Loňský externí koncert v České Třebové si připomeňme ZDE
Digitalizace nastoupila - Třebováci v některých lokalitách nemají televizní signál!

K 1. červenci došlo ke změnám v pokrytí České Třebové televizním  signálem, analog je vypnutý, k dispozici je jen digitální vysílání ze vzdálených vysílačů, místní dokrývače jsou vypnuty.   S vypnutím analogu přichází první stížnosti občanů  z některých míst města, kde chybí digitální signál a s ním i požadavek na to, aby se město zasadilo o instalaci nějaké formy dokrytí, podobně jak to zajistili ve Svitavách.   Poměrně úzkého a hlubokého údolí Třebovky.   V první řadě je třeba někde shromáždit poznatky o pokrytá katastru města digitálním signálem terestického vysílání, tedy poznatky lidí  o tom. kde opravdu nechytí některé základní televizní stanice, které dosud měli bez problémů k dispozici. Je jistě problém platit koncesionářské poplatky a přitom nemoci přijímat např. signál ČT2 apod.  Obracím se proto k veřejnosti s výzvou: napište o lokalitách, kde nelze  přijímat digitální signál základních TV stanic, které byly dosud k dispozici. V první řadě by bylo třeba provést objektivní měření Správou radiokomunikací zaměřené právě na problémové lokality a podle jeho výsledku pak požadovat nápravu situace.  Informace tohoto typu budu shromažďovat a informovat o problémech s příjmem signálu na mapě města. První problémy mám hlášeny z lokality Pazouška.

 

Nová fotbalová sezóna před námi.  Krajský přebor - losovací čísla nové sezóny                                


L č

Přesný název oddílu - klubu

Den

Čas

Poznámka (hřiště)

1

FK Česká Třebová

SO

UZ

 

2

SK Masokombinát Polička

SO

UZ

 

3

ŽSK Třemošnice

HL

 

 

4

FK Agria Choceň

SO

UZ

 

5

FC Hlinsko

NE

UZ

 

6

SK Vysoké Mýto         

SO

UZ

 

7

FK Jiskra Heřmanův Městec

NE

UZ

 

8

1. FC Žamberk

SO

UZ

 

9

Slavoj Cerekvice nad Loučnou

SO

UZ

 

10

Lanškroun, fotbalový oddíl

NE

UZ

 

11

Sokol Dobříkov

SO

UZ

 

12

Svitavy

NE

UZ

 

13

MFK Chrudim B

HL

 

SK (U Vodojemu)

14

SK Holice

NE

UZ

 

15

SKP Slovan Moravská Třebová

NE

UZ

 

16

Jiskra Litomyšl

SO

UZ

 

Soutěže začínají v sobotu 13.8. FK Česká Třebová by měl hrát doma s týmem Litomyšle a končí 13. listopadu 14. kolem, když 15. hrací kolo je vloženo do termínového přehledu na středu 28. září od 16 hodin (státní svátek)Stejné č. 1 při losování mají také B tým, dorost v krajském přeboru a starší i mladší žáci. Tím je zajištěno, že program v areálu FK bude naplněn vždy o stejném víkendu.
 
Živanice  budou hrát I.A třídu! 
Jejich mužstvo nepostoupilo do divize, jelikož odmítlo zaplatit pokutu 195 tisíc za zápas s Letohradem. Celá záležitost jde k arbitráži a pokutu po nich požadují i pro případ setrvání v krajském přeboru, kde skončily na 2. místě  proto jsou začazeny při losování do krajské I.A třídy.
 
Pohár předsedy Pardubického krajského fotbalového svazu 2011/12

odstartuje již o prázdninách.  Společně hrají týmy z okresů UO + SY. FK má v prvním kole za soupeře Kamennou horku, hraje se 30. 7. na hřišti soupeře od 17 hodin. Když vyhrajeme, postoupíme do 2. kola, kde se utkáme o týden později 7.8. s vítězem utkání SKP Moravská Třebová -  1.FC Žamberk
 
FK AS Pardubice z divize do 1.A třídy

FK AS Pardubice odhlásil v březnu  mužstvo dospělých z divizní soutěže skupiny „C“. Výsledky utkání z podzimní části soutěže byly  anulovány V souladu se stanoviskem LPO ČMFS (legislativně právní oddělení) ze dne 13. 5. 2011, je oddíl-klub FK AS PARDUBICE v duchu ustanovení SŘ, čl. 5, odst. 5, považován za sestupujícího z divize dospělých „C“. V soutěžním ročníku 2011/12 má pak právo startovat v nižší soutěži (KFS, OFS) v závislosti na stavu uhrazení stanovené mimořádné pokuty od Řídící komise fotbalu pro Čechy (ŘKFČ). Nově je zařazen v I.A třídě jako FK Pardubice C
 
Změna organizace dorosteneckých soutěží

Na základě rozhodnutí VV PKFS a doporučení Komise mládeže PKFS, budou dorostenecké soutěže v soutěžním ročníku 2011/12 organizovány následovně :
- společný „Oblastní přebor U-19“ za účasti 16-ti klubů  (8x PCE, 8x HK)
- Krajský přebor U-19 dle počtu přihlášených (minimálně 12)
- samostatný Krajský přebor U-17 – pouze v případě přihlášení se minimálního počtu 8 účastníků
- 1.třídy U-19 – regionální skupiny (UO,SY + PCE,CR) při minimálním počtu 10-ti účastníků
STK PKFS na základě výše uvedeného ruší stanovený sestupový klíč mezi současnými soutěžemi PKFS, včetně případného sestupu do soutěží jednotlivých OFS.  Obsazení jednotlivých dorosteneckých soutěží pro ročník 2011/12 bude provedeno na základě došlých Přihlášek a vyjádření zájmu jednotlivých oddílů-klubů o účast v konkrétní z výše uvedených soutěží (mimo „Oblastního přeboru U-19“).
 
Problémy TJ Jiskra v Ustí n.O. Rozpadne se?

Napovídá to rozhovor Jana Pokorného s předsedou TJ Jiskra. problémem je kritická finanční situace jednoty a zájem odtrhnout se od celku u většiny oddílů. Došlo to tak daleko, že zájem zůstat mají vlastně jen fotbalisté a atleti,  kteří využívají rozlehlý sportovní areál.  Oušťáci si stěžují, že dotace, která na takto rozsáhlý areál přichází z městské pokladny, je přibližně až 3x menší než ve srovnatelných V Ústí n.O. postupně zraje situace, kdy se Jiskra rozpadne na samostatné oddíly. Každý si své problémy bude muset vyřešit sám.  Existuje snaha předat (bezplatně) centrální sportoviště do majetku města. sportovci se dnes nechtějí starat, chtějí pouze sportovat. a mít k tomu dobré podmínky.  Zatím to je tak, že příjem z reklam  apod. se převádí na údržbu. Přesto má Jiskra jako celek ročně čtvrtmilionovou ztrátu. 
 
Podobným způsobem ale prošly některé tělovýchovné jednoty i v jiných městech, i v České Třebové.

Příkladem je situace v českotřebovské, T.J. Sokol odkud postupně odešly oddíly basketbalu, volejbal - chlapecká složka, oddíl sportovní gymnastiky a naposled také oddíl juda. Rozpad Sokola má ale trpkou příchuť. Oddíly odešly, ale (zbytkový) T.J. Sokol má ještě dalších deset let splácet půjčku, Za půjčených 300 tis.Kč kterou Sokol dokončil rozestavěnou stavbu, ze které  stavební firma Cervin utekla, když utratila všechny peníze na stavbu  dle uzavřené smlouvy. Město dnes přispívá  na sportování mládeže všem oddílům stejně, malí sokolové však dostávají méně,  z částky si město strhne splátku na umoření dluhu. Jak k tomu sportující mládež přijde? Mládež v oddílech, které se od T.J. Sokol odtrhly žádné splátky neplatí. Myslím, že toto by se mělo dále ošetřit, dluh odpustit, neboť peníze byly vloženy do sportovní infrastruktury, která dále slouží sportovcům z celého města...  
Otázka korupce je aktuální i malých městech                      

Zkoumání  neunikne ani Česká Třebová

Platforma neziskových společností a podnikatelů chce posoudit asi 100 městských úřadův pěti ukazatelích a dvou fázích. Pokud úřad ukazatele splní, iniciativa mu udělí hvězdičku, pokud nesplní, bude mít buď nulu nebo minusové bodování.
 
1) Informační otevřenost -  posoudí, jaké informace a v jaké kvalitě radnice zveřejňují na svých webech. Bude ji mít na starosti nadace Otevřená společnost, která už několik let sestavuje vlastní žebříček.
 
2) Transparentnost veřejných zakázek - posoudí, jaké informace o veřejných zakázkách a jakou formou zveřejňují města na svých webech. Autory této kapitoly bude sdružení Oživení.
 
3) Etické kodexy - zhodnotí to, zda města a kraje mají etické kodexy, jakou mají úroveň a nakolik jsou v zastupitelstvech funkční, i tuto kapitolu zaštítí Oživení.
 
4) Finanční majetek - bude hodnotit způsob, jakým města nakládají s volnými penězi
 
5) Průzkum veřejného mínění -  informace z regionu budou získány od podnikatelů nebo z médií, budou veřejně vyhodnoceny .

Krajské a městské úřady budou opatřeny hvězdičkami jako hotely  z výsledků bude  sestaven žebříček. U prvních zhruba deseti úřadů bude následovat hloubkový audit. Z něj následně vzejde české protikorupční město roku. S nápadem přišel elitní klub podnikatelů, který sdružuje na dvě stovky firem.Výsledky budou ještě letos. Cílem projektu je představit komplexní ukazatel toho, jak úřady nakládají s veřejnými prostředky, jak jsou transparentní a informačně otevřené.  Vyhlášení protikorupčního města roku se předpokládá v lednu 2012.