Českotřebovský deník 186/2011 (11.7.)                                 

Dětský den ve Svinné 

V sobotu 25. června se konal dětský den ve Svinné. Den začal umžouraným ránem. Všichni organizátoři doufali, že špatné počasí neodradí malé soutěžící (a hlavně jejich doprovod) od účasti. Odpoledne se hřiště zaplnilo stovkou dětí s rodiči. Na děti čekalo 12 stanoviš s úkoly jako siloměr, chození na chůdách, skákání v pytli, lovení rybiček, stříkání vodou, střelba.   Nechyběli klauni, kteří obsluhovali box se zmrzlinou. Letošní rok si místní hasiči pro děti připravili novinku – řetízkový kolotoč, který měl u dětí velký úspěch. Nemalému zájmu se těšil i poník, na kterém se děti mohli povozit.  Na závěr soutěží si děti mohly vlastnoručně nabarvit sádrovou figurku, kterou si odnesly na památku. Proběhlo také odměňování. Každé dítě vyhrálo drobnou cenu a dárek, který pro ně zhotovily „místní matky“ Dětský den mohli rodiče s dětmi zakončit poslechem harmonik v krásně opravené budově bývalé školy.  Poděkování za přípravu krásné akce nejen pro děti patří sponzorům a místním organizátorům, kteří vše precizně připravili. I přes nepřízeň počasí se dětský den ve Svinné vydařil.  Milada Bartoníčková
 
Reakce na článek o mateřských školách  

V internetové verzi zpravodaje dne 17.6. a pak i v tištěné podobě v červencovém čísle jsem našla článek o mateřských školách "Mateřské školy naplněny na 100%, všechny požadavky rodičů akceptovány".
Uvádíte zde doslova: "Akceptovány byly žádosti rodičů dětí, které dovrší 3 roky do konce roku 2011."
V době, kdy článek vyšel, jsem měla v ruce záporné rozhodnutí - můj syn, který již má 4 roky, nebyl přijat do MŠ U stadionu. Odvolala jsem se a čekala na vyřízení odvolání. U Vašeho článku mě napadlo, že asi tedy bude vyřízeno kladně. Dnes přišla záporná odpověď. (A nejsem sama, moje sousedka s tříletým synem taky obdržela zamítnutí odvolání.)
Takže by mě zajímalo, kdo Vám podal informace, které se v článku objevily. Tyto informace jsou prostě lživé. Možná byste měl víc prověřovat své zdroje. Předpokládám, že informace o MŠ pocházejí z MěÚ a ani Vás nenapadlo, že taková instituce si dovolí lhát. Jak vidíte, dovolí.  Vím, že na přijetí dítěte do školky není právní nárok, na druhou stranu nechápu, proč Město lže a nepřizná, že není schopno zajistit dostatečnou kapacitu pro pokrytí zájmu o vzdělávání v MŠ.  
S pozdravem   Ing. Jana Babková, Česká Třebová

Poznámka: Informace  k článku podal MěÚ Česká Třebová (odbor školství) a článek byl autorizován.

Boj za zastavování vlaků vyšší kvality ve Třebové v programu České televize    

K problému je uveden samostatný článek včetně přehledu zastávek vlaků v současném a budoucím grafikonu najdete zde  Je zde vlastně již v předstihu jízdní řád rychlíků zastavujících a projíždějících Českou Třebovou a provedeno srovnání  s grafikonem současným.  Článek najdete ZDE
 
Podchod u červeňáku bude plný veselých zvířátek - aneb -
tak rychle, jak si sami sprejeři představovali, to zase nejde  (vernisហbude mít zpoždění)                      

Plocha sten je obrovská a byly opravdu ve špatném stavu. Sami autoři budoucí výzdoby se zde tedy docela nadřou. Ručně musí povrch očistit, kartáčovat, umýt, penetrovat a teprve potom mohou vznikat nejprve tužkové předlohy a následně i veselé obrázky. Parta mladých lidí kolem Michala Andrta vypadá sympaticky, museli se smířit s tím, že postup prací bude přece jen pomalejší. Dali se ale na vojnu, tak musí bojovat....  Fotografie zachycují stav podchodu v neděli, část je penetrována, část pouze očištěna. také si můžete přečíst původní plán a vzkazy, které zde podobně jako na facebooku píší "na zeď, tady ovšem zeď skutečnou.....
 
 
 
 
Pozvánka na vernisហnových letních výstav v Ústí nad Orlicí 

Srdečně Vás zveme na vernisហnových výstav, která se uskuteční ve čtvrtek 14.7. od 18:00 hod.  Na vernisáži vystoupí klavíristka Barbora Krištofová.  A co jsme pro vás na prázdniny připravili? Pro velký ohlas jsme prodloužili výstavu Křídla motýlí…. představující entomologickou sbírku motýlů a brouků z celého světa doplněnou krásnými fotografiemi. Autorem je pan Radko Krejčí. V přízemních sálech se můžete potěšit obrazy Orlických hor od Hany Slukové a akvarely polského tvůrce Jósefa Obacze. Oušáci se mohou těšit na již tradiční výstavu osobností, tentokrát Vám představíme Jana Mazánka a Matěje Josefa Sychru.
Jste srdečně zváni!
 

Hrajte s Pardubickým krajem a vyhrajte perník 

Letohrad (9. 7. 2011) –  Skvělé. V Pardubickém kraji jste jako doma. Takové bylo nejčastější hodnocení účastníků hry, v níž testovali vědomosti o tom, jak dobře se vyznají v kraji. Ověřit své znalosti mohli na Řemeslnické sobotě v Letohradě. Právě sem o víkendu zamířila prezentační kampaň Pardubického kraje připravená společně s Destinační společností Východní Čechy. Postavená je na bannerech a počítačové hře nazvané Jak znáte Pardubický kraj.   
Lidé dobře znají mapu České republiky. O poznání hůře se podle radního zodpovědného za cestovní ruch Miroslava Stejskala orientují na území našeho kraje.  „Onačit na slepé mapě pomocí myši vybrané místo, není úplně jednoduché. Spíše se trefuji, ale dá se to,“ potvrzuje po absolvování zábavného testu Martin Čihák z Pardubic. Zájem o hru, která posiluje sounáležitost regionů s Pardubickým krajem,  byl značný. K obrazovce notebooku  usedly desítky zájemců různého věku z Pardubic, Loun, Vamberku, ale i z blízkého okolí.  Deset otázek ve třech znalostních úrovních čeká na turisty opět poslední červencovou sobotu v Nasavrkách, kde již tradičně slaví Lughnasad.  

 

 

Český a Prázdninový pohár v in-line hokeji do Chocně!  

 Na místním zimním stadionu v Ústí n.O. se za velmi krásného a až nadměrně teplého počasí uskutečnil v sobotu 9. července 2011 již 7. ročník mezinárodního Prázdninového turnaje v in-line hokeji za účasti čtyř družstev, který se letos hrál zároveň i jako Český pohár v in-line hokeji. Tato skutečnost přilákala hned sedmičku družstev, z toho dva celky přicestovaly z Bratislavy. K zajímavosti turnaje přispěl i fakt, že zde startovali i mistři světa, a to čerstvý hokejbalový mistr světa z Bratislavy Martin Krůček, dále loňský mistr světa z veteránského MS Miroslav Resler a juniorský vicemistr světa a mistr Evropy v hokejbale David Baier. Ve slovenských celcích dále startovali i reprezentanti Slovenska z letošního veteránského i seniorského MS v in-line hokeji. V celém turnaji se odehrálo dvacet zápasů, jeden skončil bez boje. Ve vyrovnaném klání se nakonec z výhry radoval celek Slavoje Choceň, který ve složení: Michal Jeřábek – Radim Voříšek, Radek Martinek, Filip Luňák, Jan Krejza, Michal Studnička, Pavel Držmíšek, Aleš Vích, Jiří Půhoný a Bořek Jetmar získal Český pohár pro rok 2011 a zároveň se stal také vítězem 7. ročníku Prázdninového turnaje. Druhou příčku obsadila slovenský celek Fevra Čierny team Bratislava, bronzový stupínek pak Krajánci Ústí nad Orlicí. Obhájce loňského prvenství v Českém poháru Hammers Bratislava byl čtvrtý před pátým Hello Kitty Letohrad, šestým IHC Warriors Praha a sedmými Kapry z Dlouhoňovic.  MICHAEL RESLER

Český pohár 2011

1

Slavoj Choceň

6

5 0 1

21:11

10 bodů

2

Fevra Čierny team Bratislava

6

5 0 1

25:13

10 bodů

3

Krajánci Ústí nad Orlicí

6

4 0 2

22:14

 8 bodů

4

Hammers Bratislava

6

3 0 3

20:14

 6 bodů

5

Hello Kitty Letohrad

6

2 0 4

 8:13

 4 body

6

IHC Warriors Praha

6

2 0 4

18:26

 4 body

Dlouhoňovice – znak7

Kapři Dlouhoňovice

6

0 0 6

 7:30

 

 0 bodů