Českotřebovský deník  188/2011 (13.7.)                                
Senior doprava má nové vozidlo Renault Kango  


V úterý dopoledne  se v prostoru před domem s pečovatelskou službou v Masarykově ulici uskutečnilo představení nového osobního vozu Renault Kango, který je určen pro zajištěné Seniordopravy v České Třebové a okolí.   Nové vozidlo v hodnotě 300 tis. Kč představil všem přítomným předseda OS ČČK Jiří Preclík. Nahradilo v provozu předchozí vozidlo zn. peugeot, které bylo pro senior dopravu zakoupeno již jako ojeté a které nyní po několika letech dosloužilo. Ročně najedou vozidla senior dopravy, která jsou zatím v České Třebové,  Lanškrouně a v Ústí nad Orlicí každé asi 25 tisíc kilometrů dle požadavků zejména starších spoluobčanů, kteří již sami neřídí osobní vozy a nemají vždy možnost se nechat odvézt třeba rodinnými příslušníky.  Nové vozidlo bylo pořízeno se stotisícovým příspěvkem Města Česká Třebová.  OS ČČK  požádal o sponzorský příspěvek na pořízení vozidla celkem 54 firem z našeho regionu a 14 z nich odpovědělo kladně.  Jejich názvy a loga si můžeme přečíst na karosérii vozidla. Je zajímavé že z rozhodující většíny jde o firmy, které nemají sídlo v České Třebové. Díky sponzorům se podařilo získat dalších 86 tisíc korun a zbytek do pořizovací částky vozidla je financován pomocí úvěru. Slavnostního uvedení nového vozu do provozu se zúčastnil jediný zástupce sponzorů, zástupce obchodního družstva Konzum. Ten také společně se starostovi města Jaroslavem Zedníkem a předsedou OS ČČK Jiřím Preclíkem  přestřihl pásku a uvedl nové vozidlo senior dopravy v České Třebové do provozu.  Posádku nového vozidla budou tvořit ženy z pečovatel. Mají dostatečné zkušenosti jako řidičky a navíc mají lepší vztah ke starším občanům než muži.  Vozidlo  dnešní m dnem opět slouží, je dostatečně prostorné, má dostatek prostoru i pro převážení objemných zavazadel a stupínek pro snadnější přístup do vozidla. Není určeno pro vozíčkáře, pro tento účel je upraveno obdobné vozidlo v Ústí nad Orlicí a je-li potřeba, je na požádání předisponováno (výměnou) do České Třebové. Bylo by zbytečné takto upravovat oba automobily. Slavnostní předávání vozu je zachyceno na fotografiích. (mm)
 

Krátce z České Třebové  

l Rada města souhlasila s poskytnutím dotace na digitalizaci kina a vyhlásila výběrové řízení na dodavatele akce. Poskytovatelem dotace je Státní fond České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie, Maltézské náměstí 471/1, Praha 1 - Malá Strana, dotace ve výši 400 tis. Kč se poskytuje v rámci mimořádného grantu na technický rozvoj a modernizaci české kinematografie - IV. vlna digitalizace kin, pod č. projektu 3158 s názvem „Digitalizace kina v Kulturním Centru Česká Třebová“.
 
l Veřejná zakázka malého rozsahu na stavební práce „Stavební úpravy podél silnice I/14 pro zvýšení bezpečnosti dopravy v České Třebové“ byla schválena  radou města. Akce bude financována  s využitím dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 3,5 mil. Kč.

l Soutěž v požárním útoku „O pohár starosty města Česká Třebová“se bude konat na Novém náměstí dne 23.07.2011 v době od 11:00 hodin.


Začátek prázdnin v NZDM patřil ping pongu 

Mimo obvyklého programu jsme v NZDM v červenci uspořádali pro děti ze sídliště Borek turnaj ve stolním tenise. Soutěže se zúčastnilo 14 dětí, které se ve dvou skupinách nejprve utkaly každé s každým. Dále se již hrálo vyřazovacím způsobem. Nejlepší výkony a zasloužené první místo získal Radek Turták, který ve finále porazil Romana Borka. Ceny byly připraveny nejen pro nejlepší, ale malou cenu získal každý účastník této akce.                                                                                                    Jan Holub
 
25. Přívratské vinobraní bude 17. - 18 září 

Program:
Pátek 17. 9. od 19 hodin
         koncert skupiny Volant, Dukla vozovna  + taneční zábava Prorock
 
Sobota 18.9. od 13 hodin
         kulturní odpoledne na návsi
           Karolínka (country), Věra Martinová Famal Fatale, Travesti, O R Drums (mladí bubeníci)
           večer Harlej + zábava Archon 
           večer bál v sále U Coufalů, hraje F-band
Po oba dny bílé i červené víno, burčák, křapáče
           a tak dále, a tak dále.  Pro děti kolotoč, houpačky, střelnice.  Na shledanou se těší přívratští hasiči!
 
Bazar dětského a kojeneckého oblečení 

DDM Kamarád Česká Třebová připravuje bazar dětského a kojeneckého oblečení, oblečení pro „teenagery“, autosedaček, hraček, postýlek a dalších věcí pro děti.
Příjem zboží:     pondělí 19.9.2011               9:00-11:00            13:00-17:00
Prodej zboží:     úterý   20.9.2011                9:00-11:00            15:00-17:00
Výdej zboží:      středa 21.9.2011                                             15:00-16:00
Nutné vyzvednout 21.9.2011 v určeném čase. V případě nevyzvednutí propadají věci charitě!!!
 
Výhodnost převodu nemovitostí nemusí být jen finanční

Vý,měnu nemovitostí už schválila obě zastupitelstva a za stát ministerstvo spravedlnosti. Podle této dohody Pardubický kraj převezme od města Pardubice budovu potravinářské průmyslovky, stát dostane od kraje budovu chemické průmyslovky a město získá od státu pozemky pod sportovní halou v Tyršových sadech. Veškeré převodní smlouvy znovu podléhají schválení obou samospráv a také vlády České republiky.
 „Vydělat by na tom měli všichni, i když finanční vyjádření není úplně stejné,“ říká náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. „Je to dohoda, která řeší dlouhodobé palčivé problémy, se kterými mnoho let nešlo hnout. Kraj díky ní může investovat do potravinářské školy, kde budou od září i obory služeb. Stát bude investovat do rekonstrukce dožilého objektu chemické průmyslovky pro účely Krajského soudu. I když by si později Krajský soud vybojoval vlastní sídlo, zbude tady opravená budova, ve které budou moci být soustředěny ostatní justiční, okresní či krajské, orgány. A město může konečně rozlousknout problém se sportovní halou, který se nedařilo vyřešit posledních dvacet let. To jsou hodnoty, které se ne vždy dají vyjádřit objemem peněz,“ dodává Línek.
Pardubický kraj jedná o bezúplatných převodech budov, ve kterých jsou umístěny střední školy nebo další příspěvkové organizace kraje. „Zrovna tak kraj bezúplatně převádí městům pozemky pod chodníky, místními komunikacemi, cyklostezkami a podobně. Ve veřejné správě mezi samosprávnými celky nemůžeme hledat výhodnost finanční a pohlížet na zisk z uskutečněné transakce,“ poznamenává vedoucí Odboru majetkového a stavebního řádu Pardubického kraje Michal Votřel. Pokud se jedná o cenu 64 miliónů za budovu Střední průmyslové školy chemické Pardubice (v majetku Pardubického kraje), o které hovořil v médiích pardubický zastupitel Jiří Lejhanec, jedná se o hodnotu nemovitosti bez opotřebení, ta skutečná je poloviční. Vkládaný majetek města a kraje je tedy přibližně stejný, majetek státu má hodnotu nižší.
 
Případ Landtová: Bouře ve sklenici vody   

Mediální informace o hrozbě masového vyrovnávání slovenských důchodů z českého rozpočtu považuji za přehnané strašení hraničící s šířením poplašné zprávy.  Předně je třeba uvést, že rozsudek Soudního dvora nemá sám o sobě žádný finanční dopad. Z českého státního rozpočtu nepůjde slovenským důchodcům ani koruna. Soudní dvůr pouze vzkázal našemu Nejvyššímu správnímu soudu, že přiznání vyrovnávacího příspěvku k důchodu nesmí být podmíněno českým občanstvím a bydlištěm na území ČR. Vzhledem k tomu, že paní Landtová je českou občankou s bydlištěm na území ČR, nebude mít rozhodnutí Soudního dvora na její případ žádný vliv.
O případném dopadu rozsudku Soudního dvora na státní rozpočet lze pouze spekulovat do té doby, než o vyrovnávací příspěvek začnou žádat občané Slovenska s bydlištěm na Slovensku. To se zatím neděje. A troufám si tvrdit, že se to v nějakém větším měřítku ani dít nebude. Minimálně proto, že se jednotlivcům ze Slovenska jednoduše nevyplatí absolvovat zdlouhavé a nákladné správní řízení u České správy sociálního zabezpečení následované s vysokou pravděpodobností přezkumným  řízením u českých soudů.
Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781

Podchod u Červeňáku se mění k lepšímu

Skupina kolem dvacetiletého Michala Andrta  pracuje od minulého pátku  na úpravách frekventovaného dosud ale ponurého nevábného až hrůzostrašného podchodu spojujícího u Červeňáku čvrť Pod Jelenicí s Masarykovou ulicí. Je to nejkratší a velmi frekventovaní trasa z Jelenice dolů do města. V pátek se přišlo podvečer na akci spontánně až třicet lidí, mnozí se jen přišli podívat, zjistili, že jakákoliv změna k lepšímu bude především znamenat mnoho práce. Z party zůstal daleko menší počet pět - sedm lidí a  mají se co otáčet. Museli odstranit některé uvolněné části omítky a kameny, provést základní penetraci navlhlých stěn tak, aby držely následný nátěr. Právě na něj v průběhu tohoto příštích dnů přijdou obrázky,  některé náměty již byly představeny radě města. Ovšem konkrétní návrhy většinou vznikají až n a místě. Nejjistější je centrální motiv na čele podchodu.  Konkrétně bude mezi náměty pravěká jeskyně, egyptská poušť a také moře. A pak volný styl umělců, kteří nekreslí nic konkrétního. Podchod je veliký proto budou práce trvat minimálně ještě týden. Většina dobrovolníků má prázdniny... Na akci dostali 25 tisíc korun, hodnotí to jako poměrně málo a neví, zda za to dokážou všechno potřebné zajistit. Říkají: "Uděláme, co bude možné, možná časem zkusíme ještě nějakou další dotaci získat, třeba na další akce. Snahu máme a chceme, aby byl i nějaký výsledek."