Českotřebovský deník 192/2011 (17.7.)                                 
Hledá se malý papoušek Agapornis
žlutozelené barvy s oranžovou hlavou,
ozvěte se  na telefon 725030406. 
Přikládám i fotku
Vánoční pozdrav z červencové Austrálie posílá Josef Tomáš 

Českotřebovský rodák Josef Tomáš, žijící více než půl století v Austrálii se pravidelně hlásí a čas od času navštěvuje své rodné město, přesto, že se věk hlásí a má svých 8 křížků a mnoho kamarádů zde už nemá. byl to spolužák bývalého starosty Ing. Zdeňka Langa. Chuť cestovat ho neopouští.  V česku vydal několik publikací, také v České Třebové svou sbírku básní, pod názvem Hříva. Dnes přišly z Austrálie dvě "vánoční" fotografie.  Na jižní polokouli není léto, ale naopak, brzké jaro se hlásí v podobě bledulí jarních,  některé restaurace nebo čajovny slaví "Vánoce v červenci", kdy je v Austrálii zima  jak bývá na Vánoce u nás v Evropě. Rampouchy zde ovšem mají njen jako dekoraci a to i v jejich zimě....

Podchod u Červeňáku se začíná líbit                                    

Skupina mladých výtvarníků kolem Michala Andrta odvádí dobrou práci. Na tom se shodují i náhodné chodci, procházející nyní již vyčištěným a prvními obrázky ozdobeným podchodem. Zdá se, že to byl dobrý nápad, teď jej ještě dovést do konce.  Fotografie z tohoto víkendu:


Dopravní nehoda na I/14  

Ve čtvrtek 14.7. odpoledne se dopravní policisté zabývali na silnici I/14 na výjezdu z Ústí nad Orlicí do České Třebové dopravní nehodou osobního automobilu a čtyřkolky.  Zřejmě oba řidiči přispěli svým dílem viny na vzniklém střetu. Třicetiletý muž za volantem vozidla zn. Ford Focus se zřejmě rozhodl předjet nákladní auto, aniž by měl dostatečný přehled o situaci před ním. Před náklaďákem jela totiž ještě čtyřkolka a další osobní automobil. Osmnáctiletý muž na čtyřkolce se ale bohužel pravděpodobně rozhodl odbočovat vlevo v tentýž okamžik, kdy byl předjížděn, a zřejmě si jedoucího auta nevšiml, a došlo ke střetu. Mladík byl se zraněním ošetřen v nemocnici a poté propuštěn do domácího léčení. Provedenou dechovou zkouškou policisté ani u jednoho z řidičů nezjistili žádný alkohol. Škody byly předběžně vyčísleny na sto tisíc korun.
SVITAVY: Zajištěna kompletní varna na výrobu pervitinu 

PRIM, takto jedním slovem by se dal vyjádřit další úspěch svitavského toxi týmu. Přestože kriminalisté intenzivně pracují na případech z počátku července, kdy z nelegální distribuce pervitinu obvinili mladou ženu a mladého muže, drogové podsvětí opět krvácí. Několik měsíců zpátky se policisté připravovali na akci s pracovním názvem „PRIM“. No a ve středu byla akce úspěšně spuštěna. Policisté v uniformách v časných ranních hodinách doma překvapili ospalého muže. Byl zadržen a předveden k výslechu. Téměř čtyřicetiletý muž skončil v poutech a po obvinění ze zvlášť závažného zločinu „nedovolená výroba a jiné nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy“ a provedení dalších procesních úkonů nakonec skončil obviněný v policejní cele. Obviněný sám je dle dostupných informací dlouholetý uživatel pervitinu a marihuany.
Kriminalisté muže dobře znají. Policejní komisař jej již před nedávnem z nelegální výroby a distribuce drog obvinil a případ skončil u soudu. Ukázalo se, že se z trestu nepoučil a ve svém protiprávním jednání pokračoval. Ačkoli svoji trestnou činnost bagatelizuje, byla v místě jeho bydliště kriminalisty zajištěna kompletní „mobilní varna“ a to včetně věcí a chemikálií, potřebných pro výrobu drogy. 
Pravděpodobně od září 2010 do současné doby měl na okrese Svitavy neoprávněně vyrobit pervitin a tuto drogu pak měl dál distribuovat dalším osobám. Navíc je muž obviněný i z toho, že měl poskytnout a předat i látky potřebné k výrobě pervitinu. Kriminalisté nyní prověřují právě okruh odběratelů a zjišťují, na kterých místech a v kolika případech byla droga vyráběna. Léky potřebné k výrobě pervitinu muž kupoval v zahraničí, přesněji v Polské republice. Kriminalisté se také intenzivně zabývají tím, zda muži v jeho nelegálním jednání někdo pomáhal a na páchání trestné činnosti se spolu s obviněným podílel. Policejní komisař SKPV Svitavy státnímu zástupci podal návrh na vzetí obviněného do vazby. Soudce v nejbližších hodinách rozhodne, zda bude muž vyšetřován na svobodě, či stíhán vazebně. Bude-li mu prokázána vina, hrozí mu za nelegální výrobu a distribuci drog až 10 leté vězení.
 
Požáry od blesků 

Požáry od blesků jsou stále aktuální věcí a letní období, kdy je nejvíce bouřek nám dává za pravdu, že je nutné se ochranou před blesky zabývat.   Dříve nebylo provedení ochrany proti bleskům na mnoha stavbách povinné, ale doba se mění a nově stavěné objekty i rodinných domů se již hromosvody vybavují.
Hasiči v rámci České republiky evidují ročně průměrně 67 požárů od blesků. Ve statistice je evidence rozdělena na tři kategorie:
  • A         Požár objektu s hromosvodem
  • B         Požár objektu bez hromosvodu
  • C         Požár mimo objekt způsobený bleskem
 
Česká republika
ROK
2005
2006
2007
2008
2009
2010
 
Počet
Škoda
Počet
Škoda
Počet
Škoda
Počet
Škoda
Počet
Škoda
Počet
Škoda
A
13
1,9
15
3,9
13
3,5
9
1,3
12
2
13
3,0
B
35
6,4
25
6,9
36
9,5
32
10,5
29
14
24
7,0
C
18
1,5
24
1,1
46
2,5
22
0,6
20
0,8
17
0,8
 
Z tabulky je docela zřejmé, že ochrana proti bleskům se vyplácí, svědčí o tom podstatně menší počet požárů objektů chráněných hromosvody oproti objektům bez hromosvodů. I škody jsou podstatně vyšší u požárů objektů bez hromosvodů. Pokud vezmeme jen skupinu požárů objektů, které byly osazeny hromosvody, pak lidé namítají proč hromosvod? Vždyť nás stejně neuchrání. Pravda je ale jinde. Většina požárů objektů chráněných hromosvodem byla způsobena jednak nekvalitním hromosvodem nebo poškozeným,“ uvádí plk. Mgr. Pavel Nejtek, ředitel odboru prevence HZS Pardubického kraje. Příkladem může být požár usedlosti, kdy svod hromosvodu byl volně položen na plechovém úžlabí. Jak to tedy mohlo dopadnout? Blesk našel jímač, ale byl sveden přímo do střechy. Znamená to, že je důležité hromosvod instalovat, ale také průběžně kontrolovat a udržovat, jinak nebude funkční a v některých případech bude situaci ještě zhoršovat.
 
Hasiči v Rybníku slavili 130 let od založení sboru

Program začal v sobotu 16.7. mší v rybnickém kostele, při které si hasiči připomněli  ty, kteří byli dříve aktivními členy hasičského sboru a již odešli do hasičského nebe. Odpoledne  bylo odpolední námětové cvičení na objektu firmy Solea, při kterém se prováděla záchrana osob z vyšších podlaží objektu. Další program se odehrával v hasičském areálu v Rybníku za účastí dalších sboru našeho okrsku. Bylo zde dost času na přátelské popovídání, děti zde nalezly  zase  svou vlastní realizaci (houpačky, kolotoč, trampolína...)   Akce byla dvoudenní, hasičský areál byl otevřen pro veřejnost také v neděli odpoledne. O okolnostech založení sboru v Rybníku  roku 1881 se toho mnoho neví. V obecní kronice je o založení jen zmínka, informace v kronice jsou až z po roce 1945 kdy do vesnice přišli noví obyvatelé, v Rybníku ale byla i česká menšina dříve. Nechyběla také výstava historické hasičské techniky, vděčným cílem fotografů byla známá českotřebovská laurinka z roku 1925. Rybničtí hasiči patří přes  málo početný sbor mezi nejaktivnější v okolí, můžeme je vidět i na sportovních akcích soutěžit v požárním útoku. Ve vzorném pořádku mají nejen hasičskou zbrojnici (i když ji v zimě naboural nesvědomitý řidič octávie - vše je již opraveno), tak i areál na horním konci obce. Hasiči mají pro svou činnost velkou podporu Obce Rybník, mají dobré vybavení i podmínky, ovšem počet členů sboru má trvale klesající tendenci, noví členové nepřichází, daleko více láká sport. .