Českotřebovský deník 194/2011 (19.7.)                                 

V jiných srovnatelných městech se staly farmářské trhy pravidelnou součástí života, u nás v České Třebové se tak stalo 19. 7. poprvé. Zájem kupujících byl velký, navíc byla letní sezóna v plném proudu a tak si ani prodejci nemohli stěžovat. K mání byly uzeniny, ovoce a zelenina, frgále, čaje a koření a další přírodní výrobky, také tradiční výrobky ze dřeva, také tašky. Obecně platí, že prodejců pro farmářské trhy není dostatek, další konkurence by nevadila. Věřme, že nezůstane při jedné akci, že se bude lépe pravidelně opakovat. V Ústí n.O. jsou takové trhy v sousedství Kociánky každý druhý čtvrtek, zájem o nákupy tam je podstatně menší a prodejců  málo. Další takové trhy jsou v Ústí ještě každý druhý pátek na parkovišti u věžáku "Elitexu". Že by se tedy u nás neuživily takové trhy alespoň jednou měsíčně?

Druhé číslo letošního magazínu Pardubický kraj ve schránkách

Pardubice   – Od tohoto týdne mohou všichni obyvatelé Pardubického kraje nalézt ve svých schránkách letošní druhé číslo magazínu Pardubický kraj, který přináší aktuální informace a články z regionu.
Letní vydání se zaměřilo na optimalizaci veřejné dopravy v kraji, nově vzniklé aviatické muzeum v Kuněticích či finance putující do zdravotnických zařízení. Radní Jana Pernicová se ve svém názoru komentuje přijímací zkoušky na střední školy a společně s dalšími zastupiteli a obyvateli kraje pak doporučuje v anketě svůj tip na výlet. Kdo chce vyhrát elektroniku či zájezd do Belgie, toho jistě zaujmou texty o Mlsu Pardubického kraje, respektive soutěži Pozvi kámoše na pardubický zámek.
Milovníci hudby jistě uvítají rozhovor s rodačkou z Chrudimska Dagmar Peckovou, fanoušci výtvarného umění si mohou přečíst o Václavu Boštíkovi a pro příznivce sportu je připraveno interview s basketbalovým talentem Martinem Peterkou. Magazín se před létem vydal také do zajímavé obce Jaroměřice u Jevíčka, aby přiblížil, jak se zde žije. Nechybí samozřejmě tradiční aktuality z kraje, sudoku nebo chystané kulturní, společenské a sportovní akce. Vychutnejte si i v létě to nejzajímavější z kraje.
 
Kvalifikace na MS v běhu do vrchu  bude 6. 8. na Pekláku

Mistrovství světa v běhu do vrchu (letos stylem nahoru-dolů) se uskuteční 11. září v Albánské Tiraně. Uspořádáním kvalifikačního závodu pro nominaci českých reprezentantů v kategoriích mužů, žen, juniorů a juniorek byl pověřen Českotřebovský běžecký klub ISCAREX. Kvalifikační závod se poběží ve sportovním areálu Peklák 6. srpna 2011. Tratě byly vybrány tak, aby se svojí délkou, profilem a obtížností co nejvíce podobaly tratím na mistrovství světa. Délka jednoho okruhu ve SKI areálu Peklák bude 3300 m, převýšení na jednom okruhu 180 m. Muži poběží 4 okruhy, ženy společně s juniory 3 okruhy a juniorky 2 okruhy. Závod je veřejný a přístupný všem závodníkům bez omezení.  Jsou vypsány i další věkové veteránské kategorie. I diváci si přijdou na své, budou mít možnost vidět nejlepší české závodníky a české reprezentanty v běhu do vrchu na atraktivní a velmi náročné okruhové trati. Akce bude mít i doprovodný kulturní program, vystoupí např. českotřebovská rocková skupina NIL. Více ZDE

 
První solární elektrárna je tam!
Kde? Přeci v Registru solárních elektráren, který pomáhá chránit solární panely před zloději

Když majitel solární elektrárny vloží své sériové čísla do Registru solárních elektráren, nalepí samolepku na objekt a dá tak vědět všem, co jsou kolem, že jeho solární elektrárnu nemá cenu vykrást,pak začne případným zlodějům být pořádně horko.
O Registru solárních elektráren již byli informovány úřady, policie, soudy a vyšetřovatelé. Nyní se informace šíří dále až k majitelům. Znáte někoho? Dejte mu vědět. Ochrana velkých solárních parků i malých solárních elektráren na střechu je nyní na startu. Začali jsme 1.7.2011.  Tou první registrovanou solární elektrárnou je elektrárna v Kuřimi.  Její panely jsou již evidovány on-line.