ČESKOTŘEBOVSKÝ DENÍK 195/2011  (20.7.)                
Městské muzeum Česká Třebová Vás zve do
Chaloupky Maxe Švabinského v Kozlově

Otevřeno červen - srpen: denně mimo pondělí 9 - 17 hodin
září a říjen: soboty, neděle a svátky 12 - 16 hodin.
 
Dále bude v době letních prázdnin  zpřístupněna rotunda sv. Kateřiny.
Otevřeno  červenec - srpen: denně mimo pondělí  9 - 12 a 13 – 17 hodin.
Objednávky větších skupin a další informace na adrese www.mmct.cz nebo na tel. 465534516.

Pronajmu nově zrekonstruované nebytové prostory 1+1 v centru města(Staré náměstí), vhodné na kancelář nebo provozovnu.   Info. na tel.č. 777757300

Upozornění pro podnikatele: Finanční arbitr rozšiřuje pravomoc 

Vážení podnikatelé,
dne 1.7.2011 nabyl účinnosti zákon č. 180/2011 Sb., kterým se mění zákon č. 229/2002 Sb., o finančním arbitrovi, ve znění pozdějších předpisů, a další související zákony. Touto novou právní úpravou dochází k rozšíření působnosti finančního arbitra, který je specifickým státním orgánem určeným pro řešení vymezeného okruhu sporů mezi zákonem uvedenými osobami, i na oblast spotřebitelského úvěrování. Okruh povinných osob, na které se zmíněný zákon vztahuje, byl doplněn o zprostředkovatele při nabízení, poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru. Tyto osoby („instituce“) jsou v souladu s ustanovením § 19 citované novely zákona o finančním arbitrovi povinny arbitrovi nejpozději ke dni, od něhož jsou oprávněny vykonávat svou činnost, poskytnout své zákonem dané identifikační údaje (jako je např. obchodní firma, název nebo jméno a příjmení, sídlo, místo podnikání aj.).  
Tuto informační povinnost mohou „instituce“ splnit i na formuláři vydaném arbitrem, který je zveřejněn na internetových stránkách www.finarbitr.cz. Jak vyplývá z přechodných ustanovení k citované novele zákona o finančním arbitrovi, instituce, které dosud nebyly povinny splnit informační povinnost uvedenou v § 19 zákona, ji musí splnit nejpozději do 3 měsíců ode dne nabytí účinnosti novely zákona, tedy do 01.10.2011. 
Informační povinnost vůči finančnímu arbitrovi se tedy vztahuje jak na stávající podnikatele vykonávající činnost nabízení, poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru na základě živnostenského oprávnění pro živnost vázanou s předmětem podnikání „Poskytování nebo zprostředkování spotřebitelského úvěru“, tak i na podnikatele podnikající dosud na základě živnostenského oprávnění pro ohlašovací živnost volnou s předmětem podnikání „Výroba, obchod a služby neuvedené v přílohách 1 až 3 živnostenského zákona“ v rámci oboru činnosti č. 47. „Zprostředkování obchodu a služeb“ nebo v rámci oboru činnosti č. 70. „Služby v oblasti administrativní správy a služby organizačně hospodářské povahy“. Uvedené podnikatelské subjekty jsou povinny předmětnou informační povinnost splnit nejpozději do 1.10.2011 a po tomto termínu vždy nejpozději ke dni vzniku svého živnostenského oprávnění pro shora citovanou vázanou živnost. Za nesplnění informační povinnosti může být dle ustanovení § 23 zákona o finančním arbitrovi uložena pokuta až do výše 1.000.000,- Kč, přičemž řízení o uložení pokuty lze zahájit do jednoho roku ode dne nesplnění povinnosti.                                              Ing. Václava Hermanová, vedoucí odboru obecní živnostenský úřad 

Pronajmu, nebo prodám byt 1 + 3 Pod Jelenicí, telefon 603379648, e-mail: tj.loko@seznam.cz

Pardubický kraj lákal turisty v Praze 

Praha – Turistická destinace Východní Čechy se prezentovala v minulém týdnu v prostorách informačního centra Tourist point v budově Hlavního nádraží v Praze. Ve spolupráci Pardubického kraje, Magistrátu města Pardubice a Destinační společnosti Východní Čechy nabízeli organizátoři turistům malý vědomostní kviz a ochutnávku perníku. Vylosovaný účastník, který v kvízu obstál,  obdrží voucher na víkendový pobyt pro dvě osoby v Litomyšli v hotelu Zlatá hvězda. Cílem prezentace bylo oslovit turisty a představit jim nabídku turistických cílů formou podpory propagace turistického portálu www.vychodnicechy.info a formou tištěných propagačních materiálů ze všech 5 turistických oblastí – Pardubicka, Českomoravského pomezí, Chrudimska-Hlinecka, Králického Sněžníku a Orlických hor a Podorlicka. „Těšme se, že alespoň s některými z návštěvníků Tourist pointu se potkáme v destinaci Východní Čechy“, řekl radní zodpovědný za oblast cestovního ruchu Miroslav Stejskal.
 
Prodám nebo pronajmu byt 3+1 (71 m2 ) v OV na sídlišti Trávník, Česká Třebová.
Dům je po celkové revitalizaci, byt v 6. patře ze 7. – krásný výhled do 3 světových stran.
Vyzděné jádro, nová koupelna, WC, kuchyňská linka se spotřebiči, zasklená lodžie, sklep, možnost využít společných prostorů v domě. ( kočárkárna, sušárna, madl, dílna ) Volný od 1.10.2011. Cena: dohodou.  Kontakt: Zdeněk Švub, tel. 775 073 438, E-mail: zdenekct@email.cz     
 
GAME CON ČESKÁ TŘEBOVÁ 2011 začíná - Poslední volné aktivity  

Čtyři dny plné zábavy a napětí nad hrami všeho druhu

Ve dnech 21.-24.7.2011 se v České Třebové na internátě na Skalce uskuteční již 17. ročník herního setkání GameCon. Je to příležitost pro všechny hráče a fanoušky nepočítačových her z České republiky a Slovenska setkat se s ostatními, zahrát si hry, vyměnit zkušenosti a pobavit se. Co vás během čtyř dnů na GameConu čeká?
Deskové hry (Osadníci z Katanu, Carcassonne a mnohé další)
Velké množství her na hraní rolí neboli RPG. Můžete si vyzkoušet i herní systémy, které doma ani nemáte.
Hry naživo neboli LARP, kdy prožitky své postavy vyzkoušíte na vlastní kůži.
Mistrovství v Dračím doupěti, letos pro změnu z pozice obyčejných obyvatel Císařství.
A spousta dalších aktivit, jako třeba bitva miniaturních armád ve Wargamingu, nebo poutavé přednášky.
Sobotní party
Že neznáte žádnou z těchto her? Nevadí. Pravidla vám rádi vysvětlíme na místě a poradíme i s výběrem her nebo naplánováním programu. Neváhejte tedy a přijeďte. Slibujeme vám spoustu her, zábavy a přátelské atmosféry. Nemáte volné celé čtyři dny? Nevadí! GameCon má co nabídnout každý den.
Gamecon začne už jen za pár desítek hodin, přesto však stále máte zejména po druhé vlně otevření možnost zapsat si další aktivity! Neváhejte si proto ještě jednou projít svůj rozvrh a porovnat ho s volnými místy tam, kde jste si ještě nic nenaplánovali!
Výběr je stále z několika (převážně nově otevřených) RPG, včetně jednoho dalšího hraní DrDII, stále jsou volná místa na několika turnajích a venkovních hrách a na webu také naleznete konečně dokončený rozpis přednášek. Pokud stále ještě nevíte, jak budete mít čas, tak nezapomeňte, že na aktivity se lze hlásit i v průběhu celého GC - na infopultu vždy přehledně naleznete informace o tom, které jsou ještě volné a které už nikoliv.
Zároveň vás bohužel musíme informovat o jedné drobné změně učiněné na poslední chvíli - přednáška Jak mocně vyhrát DrD se přesouvá na 17:20, tedy PŘED Úvod do mistrovství v DrD a přednáška o Přípravě hry a hráčských invencích se posouvá na 21:00. Za změnu se omlouváme, ale bohužel jsme ji nedokázali zabránit.  Těšíme se na setkání s vámi na letošním Gameconu
Nabízíme byt 4+ 1 (100 m2) k pronájmu ve středu města. Volný od 1.9. 2011 !!!!                                  

Textové pole:
kuchyň                              17,5 m2
obývací pokoj 1                 28    m2
obývací pokoj 2                 11,3 m2
obývací pokoj 3                 25,2 m2
obývací pokoj 4                 22,7  m2 
 
K dispozici samozřejmě koupelna, WC a zimní zahrada, půda, sklep,spíž, zahrada,
místo na parkování !!! Cena k jednání 6000 Kč/měs. + energie.
Kontakt: Tomáš Starý ( 721 937 483, mail: tomstary@mybox.cz). Prohlídka možná !!!
Starostové Pardubicka se seznámili s optimalizací

 Pardubice - V jednacím sále Zastupitelstva Pardubického kraje se v pondělí uskutečnila další schůzka se starosty správního obvodu obce s rozšířenou působností Pardubice. Představitelé obcí, kteří nepřišli na předchozí jednání, byli zástupci společnosti Oredo seznámeni s optimalizací veřejné dopravy v Pardubickém kraji. Ta se cestujících v regionu dotkne od nového jízdního řádu, který vejde v platnost 11. prosince letošního roku.
 Jednatel společnosti Oredo, která patří z jedné poloviny Pardubickému kraji a z druhé poloviny Královéhradeckému kraji a specializuje se na organizaci regionální dopravy, Vladimír Záleský představil starostům koncepci optimalizace a její hlavní zásady. Zároveň je seznámil se změnami, které na cestující v Pardubickém kraji od poloviny prosince čekají.
Následné diskuze využil starosta Kostěnic Václav Pulkrábek, který kritizoval snížení počtu v obci zastavujících vlaků. „Jsem s novým návrhem vlakového jízdního řádu velmi nespokojený, jak mám lidem vysvětlit, že tam ze třiadvaceti vlaků zastaví jedenáct?“ K němu se připojil kolega z Čeperky Jaroslav Bačina. Jednatel Oreda starostům přislíbil, že se tímto problémem bude společnost zabývat a řešit ho. „Rozhodně není všem dnům konec a korekce jízdních řádů jsou ještě možné,“ řekl Záleský.
Zda budou v krajském systému integrované dopravy zahrnuty i městské hromadné dopravy, to zajímalo místostarostku Srnojed Elišku Vlašičovou. „V budoucnu se s tím počítá, zatím je problém s kompatibilitou odbavovacích strojků, ale určitě k tomu dojde,“ uvedl Záleský.
 
EU přestane být rájem dlužníků, věřitelé si na ně budou moci snadněji a  rychleji vyšlápnout 

Evropská komise by dnes měla představit návrh nařízení o vytvoření Evropského příkazu ke zmrazení účtu usnadňující přeshraniční vymáhání dluhů v občanských a obchodních věcech.
"Dlužníci se už nebudou moci schovávat před věřiteli tak snadno jako dosud. Důležitost nových a účinnějších pravidel vymáhání dluhů je ještě umocněna hospodářskou krizí, v níž se velká část Evropy nyní nachází. Na finančních trzích panuje nedůvěra živená vzrůstajícími pochybnostmi o schopnosti dlužníků splácet své závazky. Zvlášť tvrdou ránu vztahu důvěry mezi věřiteli a dlužníky zasazují současné úvahy o povinném zapojení soukromých věřitelů do restrukturalizace řeckého dluhu, což by v praxi znamenalo odepsání části jejich pohledávek. Klesající ochota věřitelů půjčovat jak státům, tak jednotlivcům následně uvrhá Evropu do bludného kruhu dluhové krize a hospodářské stagnace", podtrhuje europoslanec Březina význam nového unijního předpisu.
"Zavádí se samostatný právní postup umožňující věřiteli formou předběžného opatření hladce, jednoduše a hlavně rychle zajistit finanční prostředky na bankovním účtu dlužníka v rámci EU", uvádí k tomu Březina. "Dnes je postup vymáhání přeshraničních pohledávek značně komplikovaný  a zdlouhavý. Dlužník, který se chce vyhnout své platební povinnosti,  tak mnohdy bez problémů stihne převést finanční prostředky  ze svého účtu někam "do bezpečí", stačí mu k tomu vlastně několik kliknutí myší na klávesnici. Klíčová je proto v takových případech rychlost věřitelova zásahu, aby měl dlužník co nejmenší prostor k vychytralému manévrování", srovnává dnešní situaci s novými pravidly Březina. "Jedná se o ochranné opatření usnadňující věřiteli účinné vynucení jeho finančního nároku vůči dlužníkovi z jiného členského státu", shrnuje závěrem podstatu nového předpisu Březina.
                                                                                                                                   Jan Březina, europoslanec, tel. 606 650781