Českotřebovský deník 200/2011 (27.7.)                                  
Ad mateřské školy v České Třebové

Reaguji na článek paní Hartmanové zveřejněný 27.7. 

Jsme v naprosto stejné situaci jako popisuje přispěvatelka. Našemu synovi budou tři roky bohužel až na konci února 2012. Z čehož plyne, že nemá nárok se ve školním roce 2011/2012 na přijetí do MŠ. Podle kritérií které zvolil školský odbor našeho MěÚ je vlastně vše v pořádku… Jen nejsem přesvědčen, že má školský odbor nezkreslené informace o skutečném zájmu o přijetí dětí na MŠ. Praxe kterou zvolili řiditelky MŠ (jmenovitě Na vinohradech a Habrmanova) mi přijde trochu „podivná“. Když jsem se tam s manželkou informovali na možnosti přijetí syna, dostali jsme informaci, že nemá šanci na přijetí proto nám ani nedají patřičné formuláře pro žádost o přijetí. Jediná školka, která „rozdávala“ žádosti všem je MŠ U stadionu, takže náš syn tímto de facto nevypadl z registru zájemců, ovšem pokud takto nepostupovali i další rodiče, je možné, že takto jsou podklady pro rozhodování komise značně zkreslené. Nevím co vedlo odpovědné pracovnice k takovému postupu (vím pouze z doslechu, takže to nebudu prezentovat), možný by měli úředníci radnice narovnat pravidla tak aby byla naprosto transparentní a shodná, jinak nebude situace nikdy vyjasněná a řekněme si na rovinu i vyhovující městu z hlediska potřeb rozvoje a investic v této oblasti… Jen na závěr podotýkám, že manželka měla mateřskou dovolenou na dva roky, tak jak to umožňuje dnešní právní systém, takže už musela před delší dobou nastoupit zpět do zaměstnání. Sám sem podobné „povzdechy“ slyšel od několika maminek se kterými sem se v průběhu přijímacích řízení setkal.    Michal Ježek
 
PRODÁME  CHATU

Prodáme zděnou, podsklepenou chatu s obytným podkrovím Na Serpentýnách u České Třebové.
Voda a elektřina v chatě, oplocený pozemek 1300m2, ihned k používání.  Info na tel.603524291

Krajská policejní statistika I. pololetí 

Policisté v Pardubickém kraji zaevidovali za první pololetí roku 2011 celkem 4799 případů
spodezření z trestných činů. Jedno z nejvyšších čísel objasněnosti má, jako tradičně násilná trestná činnost. Mezi tu patří vraždy a pokusy vražd, loupeže, nebezpečné vyhrožování, vydírání nebo například porušování domovní svobody. Nápad této trestné činnosti byl celkem 322 událostí z čehož je 211 objasněno, tj. 65,5%. Případy vražd nebo jejich pokusů, jsme za první pololetí roku 2011 evidovali celkem tři. K prvnímu případu pokusu vraždy došlo na Českotřebovsku začátkem února 2011, kde pachatel v noci zapálil rodinný dům, ve kterém spaly osoby. Druhý případ pokusu vraždy se odehrál na Orlickoústecku, kde při sourozeneckých neshodách jeden z bratrů druhého zranil tak, že nebýt včasného lékařského zákroku muž by způsobená zranění agresivního bratra nepřežil. V obou uvedených případech byli podezřelí dopadeni a obviněni. Třetí případ se stal na Svitavsku koncem března 2011, kdy dosud neznámý pachatel měl nastražit pod osobní motorové vozidlo v Bystrém výbušninu. V tomto případě kriminalisté i nadále po pachateli intenzivně pátrají.   
Další kategorii celkové kriminality tvoří mravnostní trestná činnost, jako například znásilnění, pohlavní zneužívání nebo šíření pornografie. Tato trestná činnost byla muži zákona zaznamenána v 52 případech a v 34 případech byla objasněna.
Značný počet trestných činů policisté evidují v kategorii majetkové trestné činnosti, mezi které patří například krádeže vloupáním do bytů (24), víkendových chat (84) a rodinných domků (81). Z celkového počtu 828 případů krádeží spáchaných vloupáním bylo objasněno 198 případů. Největší nápad trestné činnosti z oblasti majetkové trestné činnosti jsou krádeže prosté, a to 1371 událostí. Jde především o krádeže kapesní (118), věcí z automobilů (203) a jízdních kol (153). Pachatelé byli zjištěni ve 415 případech.
ostatní trestné činnosti můžeme zmínit například 88 případů podezření z výtržnictví (59 objasněno), 39 případů sprejerství (8 objasněno), 32 případů ohrožování výchovy mládeže (28 objasněno), 44 případů nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy (37 objasněno), 250 případů maření výkonu úředního rozhodnutí (221 objasněno) a 181 případů ohrožení pod vlivem návykové látky (169 objasněno).
Poslední z celého výčtu trestné činnosti jsou trestné činy na úseku hospodářské kriminality v celkovém počtu 634, z toho ze strany policistů v 282 případech byly objasněny. Nejvíce případů a to 157 bylo podezření z trestného činu neoprávněného držení platební karty. Podezření z úvěrového podvodu šetří policisté v 37 případech.
Dopravní nehodovost
Samostatnou statistiku mají dopravní nehody, jejíž rozbor ukázal, že v Pardubickém kraji se v roce 2011 bouralo více než v daném období v roce loňském. Letošní pololetí v číslech dopravních nehod, které se staly v celém kraji je následující. Celkem došlo k 1652 dopravním nehodám a i přes zvýšený počet dopravních nehod nejsou naštěstí následky, tak tragické jako v loňském roce. Za letošní půlrok na silnicích zemřelo 18 osob, což je o 7 mrtvých méně než v roce loňském. Těžké zranění utrpělo 81 osob což je o 6 méně než vloni. Z celkového počtu bylo 139 dopravních nehod zaviněno pod vlivem alkoholu.
nprap. Lenka Vilímková tisková mluvčí
Musel zasahovat vrtulník  

Řidič vozidla skončil 26. Července na hlavní silnici I/14 svou jízdu nárazem do stromu. Při příjezdu hasičů byla již mimo automobil. Hasiči zraněné osobě nasadili ihned krční límec a poskytli první předlékařskou pomoc. Na místo byl přivolán vrtulník letecké záchranné služby, kterým byla zraněná osoba  transportována do nemocnice.
 
Sprejoval na vrata a dům 

Poslední dubnový den roku 2011 se v té době neznámý pachatel bavil tím, že na elektrická garážová vrata nasprejoval červenou barvou nečitelný nápis. Toto mu zřejmě nestačilo a ve svém výtvarném umění pokračoval ještě na fasádě jednoho domu v České Třebové. Touto "zábavou" majitelům vrat a fasády způsobil škodu. Ti, si celou věc nenechali líbit, a s prosbou o pomoc se obrátil na policisty příslušného obvodní oddělení.      Muži zákona po pachateli intenzivně pátrali, až spadla klec. V současné době kriminalisté z výše uvedeného jednání podezřívají osobu mladší 18ti let. Jednání sice vykazuje podle trestního zákoníku znaky přečinu, ale vzhledem k malé společenské škodlivosti byla věc odevzdána příslušnému správnímu orgánu k projednání. Pokud správní orgán mladému „malíři“ vinu prokáže, hrozí mu za přestupek proti majetku peněžitý trest.
nprap. Lenka Vilímková tisková mluvčí    
 
Keltský festival Lughnasad v Nasavrkách

Nasavrky – Již za pár dní, v sobotu 30. července 2011, proběhne v Nasavrkách jubilejní 5. ročník festivalu keltské kultury Lughnasad, který tradičně pořádá občanské sdružení Boii. „Letošní ročník se ponese v duchu setkání tří národů - Keltů, Germánů a Římanů a tomu bude uzpůsoben i festivalový program. Můžete se těšit na tematické přednášky, módní přehlídku i ukázky tradičních řemesel, které budou probíhat od půl desáté až do večera,“ říká ředitel festivalu, Jiří Antoš.  Slavnostní zahájení akce proběhne tradičně ve 14 hodin, v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na gladiátorské zápasy. Kromě toho bude letošní ročník obohacen o koncert v průběhu dne, který připravila skupina mladých lidí za podpory projektu Dreamcatcher. První kapela tak zazní již v dopoledních hodinách, odpoledne pak zahraje skupina Městská.   Celodenní festivalový program vyvrcholí ve večerních hodinách koncertem – zahrají skupiny Jauvajs, Roc´hann (zahraniční host ze Slovenska) a Dick O´ Brass.   Pro návštěvníky je připravena festivalová doprava z Pardubic a možnost přespání v prostorech stanového městečka.Vstupné je během dne dobrovolné a na večerní koncert je možno zakoupit vstupenky v předprodeji za 115 Kč, na místě budou k dostání za 140 Kč.  Festival Lughnasad je nezisková akce, kterou pořádá občanské sdružení Boii společně s dobrovolníky, za podpory Pardubického kraje a města Nasavrky a ve spolupráci s dalšími subjekty.      Více informací naleznete také na webových stránkách: http://www.lughnasad.cz/ Petra Saidlová
 
Pardubický kraj lákal turisty v Praze

Praha – Turistická destinace Východní Čechy se prezentovala v minulém týdnu v prostorách informačního centra Tourist point v budově Hlavního nádraží v Praze. Ve spolupráci Pardubického kraje, Magistrátu města Pardubice a Destinační společnosti Východní Čechy nabízeli organizátoři turistům malý vědomostní kviz a ochutnávku perníku. Vylosovaný účastník, který v kvízu obstál,  obdrží voucher na víkendový pobyt pro dvě osoby v Litomyšli v hotelu Zlatá hvězda. Cílem prezentace bylo oslovit turisty a představit jim nabídku turistických cílů formou podpory propagace turistického portálu www.vychodnicechy.info a formou tištěných propagačních materiálů ze všech 5 turistických oblastí – Pardubicka, Českomoravského pomezí, Chrudimska-Hlinecka, Králického Sněžníku a Orlických hor a Podorlicka.  „Těšme se, že alespoň s některými z návštěvníků Tourist pointu se potkáme v destinaci Východní Čechy“, řekl radní zodpovědný za oblast cestovního ruchu Miroslav Stejskal
 
FARMÁŘSKÉ TRHY V ÚSTÍ 

Ve čtvrtek 12. května se v části veřejného prostranství podél Smetanovy ulice konaly první farmářské trhy. Trhy veřejnosti nabízí široký sortiment zboží jako jsou například květiny, zelenina, ovoce, výrobky z ovoce a zelenin, šťávy, alkoholické a nealkoholické nápoje, cukrářské výrobky, koření, masné výrobky apod. Trhy se budou konat ve čtvrtek jednou za 14 dní od rána do odpoledních hodin. Plán trhů: 4.8., 18.8., 1.9., 15.9., 29.9., 13.10. a 27.10. 2011.
 
NKÚ kontroloval Program podpory úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití

Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a použití peněžních prostředků státního rozpočtu určených na Program podpory úprav bývalých vojenských areálů k obecnímu využití (dále jen „PROGRAM“).
U Ministerstva pro místní rozvoj (dále jen „MMR“) byla kontrolována úroveň zajištění a čerpání zdrojů financování a systémů administrativního a finančního řízení, vyhodnocování realizace a finanční kontroly PROGRAMU. U vybraných příjemců dotace bylo kontrolováno dodržení právních předpisů a pravidel stanovených MMR pro čerpání, použití a finanční vypořádání poskytnuté dotace a pro závěrečné vyhodnocení akce.
PROGRAM charakterizoval výrazný převis poptávky nad nabídkou z pohledu objemu požadovaných dotací vůči disponibilním zdrojům vyčleněným na jeho financování v rozpočtu kapitoly MMR. Vyčleněné zdroje postačovaly v roce 2009 na cca 30 % a v roce 2010 na cca 42 % objemu požadovaných dotací. MMR si pro hodnocení a schvalování žádostí o poskytnutí dotace stanovilo kritérium nad rámec zásad pro poskytnutí dotace. Podle zásad mohla výše poskytnuté dotace činit až 75 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů akce v daném roce. Podle interního kritéria MMR, stanoveného v průběhu přijímání žádostí, však mohla dosáhnout maximální výše 8 mil. Kč. Toto omezení na jedné straně umožnilo MMR podpořit více akcí, na druhé straně znamenalo u rozsáhlejších akcí zásah do zpracovaných investičních záměrů. MMR nevytvořilo předpoklady pro objektivní závěrečné vyhodnocení dosažení parametrů (ukazatelů) PROGRAMU nastavených v jeho dokumentaci. MMR jednak tyto parametry neaktualizovalo v souvislosti s prodloužením termínu realizace PROGRAMU a dále v rozhodnutích o poskytnutí dotace stanovilo parametry v řadě případů odlišně od dokumentace. Kontrolou činnosti příjemců dotací byla zjištěna pochybení při čerpání prostředků dotace, mající charakter porušení rozpočtové kázně a dále pochybení při zadávání veřejných zakázek a při vedení účetnictví.
Kontrola byla prováděna od listopadu 2010 do května 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2009 a 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející a následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo pro místní rozvoj a vybraní příjemci dotací. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/25. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Marie Hošková.