Českotřebovský deník 202/2011 (29.7.)                                 
Dovolená - zavřeno

S takovou tabulkou bychom se mohli setkat především o prázdninách na různých místech - někdy i tam,  kde bychom to nečekali.  celozávodní dovolení byly vždycky a ve výrobě, kde navazuje jedna profese na druhou a kde je třeba trvalá součinnost  je to pochopitelná věc.  V továrně tak mohou "řádit" především údržbáři a seřizovači, pracuje se na tom, co by se nemohlo dělat za běžného provozu.  Něco jako celozávodní dovolenou" mají také (tradičně) školy všeho druhu, tedy základní, střední i vysoké.   Zatím nikde opravdu nikdo nevymyslel, že by se měly ty prázdniny zrušit. Tím jsem přešel ke školám mateřským. Tam mě už trochu tabule "dovolená - zavřeno" vadí.  Rozumím tomu, že si někdy personál svou dovolenou vybrat musí, ale na druhé straně si docela dobře dovedu představit, že alespoň ty největší školky zajistí takový "nouzový režim", který přece spousta lidí potřebuje, svou dovolenou si vzít nemohou, nemají skutečně kam dát svoje děti. Ale  bohužel Rada města schválila uzavření mateřských škol bez zajištění takového mimořádného režimu alespoň třeba na jedné mateřské škole....  No a dnes jsem narazil na tabuli "Dovolená - zavřeno" také na jediné prodejně potravin na sídlišti Borek.  Celá čtvrť najednou nemá 14 dnů kde plnohodnotně nakupovat. Jako by tam bylo napsáno, že celý rok jsou zákazníci pro nás dobří a nepostradatelní, ale teď se nezlobte, jdeme na dovču, nemáme na Vás čas.... (DD)
Chtěl bych zajistit co možná nejvyšší informovanost o chystané uzavírce,

 která přechodně podstatně zhorší dopravu po našem městě. Upozorňuji na v pondělí začínající zásadní omezení dopravy v Letohradě. Prosím o vstřícnost a ohleduplnost, včetně informování Vašich dodavatelů.  Jedná se o TŘÍMĚSÍČNÍ uzavírku silnice II. třídy, vedoucí přímo na Václavské náměstí v Letohradě (započne 1.8. v 8,00 hodin). Více informací na http://www.letohrad.eu/?nazev=V_prnděli_s._srpna_v_8,00_hrden_začnc_třiměsični_uzavirka_Jelcmneckehr_ulecc&novinka=2055
S pozdravem Petr Fiala, starosta města Letohrad tel. 606 634 698
 
Polská vagónka představila inovované soupravy 

Pardubice (28. 7. 2011) – Polský výrobce vlaků PESA představil tento týden na hejtmanství inovované soupravy. Náměstek hejtmana zodpovědný za dopravu, dopravní obslužnost a investice Jan Tichý  uvedl, že vlaky kromě nového designu doznaly oproti loňským modelům výrazné změny: „Vlakové soupravy PESA jsou v současné době srovnatelné například se švýcarskými. Jejich technické podmínky se téměř neliší. Velkou výhodou je cena, která vychází proti  konkurenci podstatně levněji.“ Vozy, které Poláci vyrábějí, mají dobré parametry. „Nabízejí zázemí pro vozíčkáře , prostor pro přepravu objemných zavazadel i  jízdních kol. Jsou  vybavené jak klimatizací, tak  moderním informačním systémem,“ charakterizoval náměstek Tichý podstatné změny představených souprav. Překvapilo ho, jaký pokrok polská společnost udělala od podzimu 2009, kdy na zkušebním okruhu ve Velimi představovala vlakové soupravy pro regionální dopravu.  
Vlaky Pesa s označením DMU 120, mají délku necelých 44 metrů a šířku 290 centimetrů, dosáhnou rychlosti až 120 kilometrů za hodinu.  Dvouvozové vlaky se 120 místy k sezení a 120 místy ke stání, by měly být z exteriéru typicky bílé s modrými pruhy a černými prvky. Stejné barvy budou převažovat i v moderně vypadajícím interiéru. Přednostmi vlaku má být například ekologický spalovací motor EURO IIIB, integrované kontrolní a diagnostické zařízení, ergonomický panel strojvedoucího i možnost vícenásobného tažení až tří vozidel. Soupravy nabídnou moderní klimatizovaný interiér pro přibližně 120 sedících cestujících. V soupravě bude také univerzální prostor pro přepravu velkých zavazadel, jako jsou kočárky nebo jízdní kola. Samozřejmostí bude vybavení pro vozíčkáře včetně bezbariérové toalety s uzavřeným systémem nebo moderní audiovizuální informační systém.