Exšéf KDU-ČSL Čunek byl obviněn neprávem                   

Policie zjistila, že Jiří Čunek byl stíhán na základě falešného znaleckého posudku.
Jeho kauza byla od počátku fraška  

Prvnizpravy.cz získaly dokument, který dokládá, že kauza bývalého předsedy KDU-ČSL Jiřího Čunka byla uměle vytvořená za účelem jeho diskreditace. Důvodem obvinění senátora a expředsedy lidovců Jiřího Čunka a jeho vydání k policejnímu stíhání bylo totiž smyšlené tvrzení, že za prodej 51% podílu společnosti Vsetínské byty s.r.o. ve Vsetíně přijal úplatek ve výši 497.000,- Kč. Motivem mělo být, že podíl 51 procent společnosti Vsetínské byty prodal za 3,6 milionů korun, přičemž dle znalce přizvaného policií byla hodnota 6,7 milionu. Tu znalec později upravil na téměř 15 milionů, čímž měla městu vzniknout škoda.Právě číslo 15 milionů, které stálo na začátku kauzy, se ale nyní ukázalo jako doslova z prstu vycucané a téměř sedminásobně nadnesené. To znamená, že celý příběh, ze kterého média tak dlouho žila a uměle ho udržovala při životě, stojí od počátku na lživém tvrzení. Redakce Prvnizpravy.cz má totiž k dispozici policejní dokument, který konstatuje, že soudní znalec, který s posudkem na téměř 15 milionů přišel, "podal nekvalitní a tím i hrubě zkreslený znalecký posudek" a tím spáchal trestný čin křivé výpovědi a nepravdivého znaleckého posudku dle §174! "My jsme už dlouho věděli, že posudek toho znalce je absolutně nekompetentní a už tehdy jsme na to policii a státního zástupce upozorňovali. Nechali jsme si i zpracovat samostatné znalecké posudky od znaleckých ústavů, ale policie v Přerově to nebrala na zřetel. Řekla, my máme svůj posudek a vyšetřování pojede dál, nás to nezajímá," vysvětlil pro Prvnizpravy.cz senátor KDU-ČSL Jiří Čunek.

O co přesně šlo? Zmíněný soudní znalec, jednatel znaleckého ústavu NOVA s.r.o, na požádání Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality dodal posudek, který se vyjadřoval k hodnotě 51% obchodního podílu města Vsetín ve společnosti Vsetínské byty s.r.o. Posudek byl použit jako klíčový důkaz, na základě kterého policie Jiřího Čunka obvinila.
Nyní ale policie uznala, že tento posudek byl nespolehlivý. "Posudek není komplexní jako celek, není úplný, není transparentní a je nespolehlivý,"píše se v policejním usnesení.
Posudek vypracovaný pro policii znaleckým ústavem Nova s.r.o. byl totiž zpochybněn revizním znaleckým posudkem nejrenomovanějšího znaleckého ústavu, Vysoké školy ekonomické - Národohospodářské fakulty.

Znalce zaplatili několikanásobně

O revizní posudek přitom nežádal Čunek sám, ale objednavatelem bylo přímo ministerstvo spravedlnosti. Čunek se totiž na ministerstvo spravedlnosti obrátil s žádostí, aby byl znalec vyřazen pro svou nespolehlivost a neprofesionalitu ze seznamu znalců.
Ministerstvo si tedy objednalo revizní posudek od VŠE. Ten konstatoval, že není možné, aby chyby, kterých se znalec dopustil, provedl nezáměrně. Dále VŠE uvedla, že hodnota společnosti je 2,264 milionu korun a ne téměř 15 milionů, jak odhadl znalec pro policii. Z revizní posudku také vyplynulo, že soudní znalec byl až čtyřikrát přeplacen. Zatímco VŠE vyhotovila revizní posudek plus znalecký posudek za 50 tisíc korun, znalec společnosti NOVA s.r.o. dostal přes 200 tisíc korun. "Za tuto nehospodárnost je zodpovědný policista a státní zástupce. Chci, aby také bylo vyšetřeno, kým byli státní zástupce a policista motivováni, aby odvedli tuto špinavou práci," říká k tomu Čunek s tím, že případ dozoroval státní zástupce Radim Obst.
Na základě revizní posudku VŠE zahájilo ministerstvo spravedlnosti se znaleckým ústavem NOVA s.r.o správní řízení, ve kterém byla ústavu udělena výstraha z porušování znaleckých provinností. Zároveň bylo zahájeno trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu. Nakonec ale soudní znalec vyvázne bez trestu (za podobný čin hrozí přitom až dvouleté odnětí svobody), protože promlčecí lhůta je pouhé tři roky a uběhla těsně předtím, než bylo podáno trestní oznámení Čunkovým advokátem.
Soudní znalec tak zůstane nepotrestán, ale Jiří Čunek, který už roky bojuje za své očištění, má alespoň v rukou silný trumf, který znamená rozuzlení jeho vleklé kauzy.
Celý případ tak ukazuje nejen na pochybení policie a státních zastupitelství, které Čunka záměrně šikanovaly na základě falešných důkazů, ale i na neschopnost české žurnalistiky, která jim tento příběh dokonale uvěřila a ještě ho vylepšovala. Čunka se málokdo z novinářů zastal, doufejme tedy, že alespoň nyní, kdy pravda vychází najevo, se tito začnou pídit po tom, kdo je za falešné obvinění bývalého vicepremiére a předsedy lidové strany zodpovědný.
Nejde přitom o maličkost, kauza zničila nejen politickou kariéru Jiřího Čunka a zeslabila vládu, ale zprostředkovaně poškodila i celou KDU-ČSL, vedla k jejímu rozštěpení i k tomu, že se v posledních volbách poprvé po dlouhých desetiletích nedostala do parlamentu.
Útok na Jiří Čunka a KDU-ČSL, o jehož spikleneckém pozadí nyní už nemůže být pochyb, se tak dá přirovnat snad pouze k aféře Bartončík, kdy byla na počátku 90. let ze strany pravdolásky KDU-ČSL před volbami cíleně diskreditována podobně lživou kauzou.
"Myslím, že teď jsou důležité tyto věci. Potřebujeme změnit chování policie, státních zastupitelství a soudů tak, aby k takovým kauzám nedocházelo. Jinak zde nebudou vládnout politici řádně k tomu povolaní voliči, ale ti, co ovládají média a policii. Dále je nutno zjistit, kdo si to zadal. Nyní je jasné, že ten znalec to nedělal o své vůli. Všechno ukazuje na to, že policista, který si u znalce posudek objednal, měl zadání, že to musí být více než 3,6 milionů. A on to udělal. Policie mne tedy stíhala na základě falešného znaleckého posudku. Nyní se ukázalo, že to celé byla fraška, na které spolupracovala zcela jistě policie, protože znalec sám neměl důvod, aby se vystavoval takovému podezření, které na něj nakonec padlo," řekl pro Prvnizpravy.cz Jiří Čunek.
                                                                                                                                            Adam B. Bartoš, První zprávy.cz