MONIKA SIMONOVÁ
V ČESKÉ CYKLISTICKÉ ŠPIČCE


Ve čtvrtek 23. června proběhlo v Šumperku mistrovství České republiky v časovce žen a mužů. Na tento vrcholný cyklistický podnik se skvělými výkony nominovala i nadějná českotřebovská závodnice MONIKA SIMONOVÁ. Řada fanoušků z řad členů a závodníků Moravského poháru v němž sbírá již řadu let skvělé výsledky, to byla pro MONIKU ta nejlepší motivace.
Trať závodu byla extrémně těžká a odborníci se shodovali že tak těžká, mistrovská, časovka se u nás snad ještě nejela. Pro ženy byla trať dlouhá 22 km a skládala se z 1 km technického úseku městem, dále 6 km táhlého mírného stoupání do obce Bratrušov, odtud byl 3 km dlouhý kopec s množstvím zatáček a poté následoval 1 km dlouhý sjezd na obrátku a cesta po stejné trati zpět do cíle. MONICE se tento závod velmi vydařil a přijela do cíle na průběžném druhém místě, hned za JARMILOU MACHAČOVOU z Dukly Praha. Už to nasvědčovalo vynikajícímu výsledku, protože na trati byly už pouze dvě ženy, ale o to silnějšího kalibru. Naše nejlepší silničářka MARTINA RŮŽIČKOVÁ, která jezdí za italský tým Michela Fanini Record Box,  a MARTINA SÁBLÍKOVÁ. Samozřejmě tyto závodnice potvrdily svoji kvalitu a tak konečné pořadí bylo:1/ MARTINA SÁBLÍKOVÁ  Nowis Team; 2/ MARTINA RŮŽIČKOVÁ   Michela Fanini Record Box; 3/JARMILA MACHAČOVÁ Dukla Praha; 4/ MONIKA SIMONOVÁ  Cyklotrenink F.TRKAL. Trenér MONIKY, FRANTIŠEK TRKAL k závodu řekl: „Je to velký úspěch, když si uvědomíme, že MONIKA kromě trénování ještě chodí normálně do práce. Jel jsem za ní v autě a předvedla parádní výkon. Byla výborně připravena, a přestože z toho byla jen bramborová medaile, je to úspěch. Nestačila pouze na trojici medailových profesionálek“, dodal bývalý cyklistický reprezentant.
V neděli 26. června pokračovalo mistrovství ČR u Olomouce v silničním závodě. Závod se jel na náročném okruhu dlouhém 10,8 km. Cyklistky ho absolvovaly desetkrát. Pouze 4,5 km se klesalo zbytek trasy stoupal. Do kopcovité části zařadili pořadatelé i divácký bonbónek, cyklistům však dvě stě metrový krpál po dlažebních kostkách s průměrným sklonem 14 % ubral v každém kole mnoho sil.
MONIKA se připravovala hlavně na časovku, takže od tohoto závodu nic neočekávala. Nakonec ale překvapila i svého trenéra když do cíle přijela ve skupině, která bojovala o 5 - 8 místo. Protože je ale MONIKA spíše tempařka než spurtérka chtěla vsadit před cílem na dlouhý spurt. Křeče které ale dostala během posledního stoupání ji před cílem natolik limitovaly, že ve spurtu nakonec dojela na 8 místě. Přesto i toto umístění na tak těžké trati je výborný výsledek. V následujících dnech se bude MONIKA připravovat opět na Světový pohár v ženské cyklistice Tour de Feminin v Krásné Lípě. Na tento závod se nominovala právě svými výsledky na MČR a bude startovat za výběr České republiky. A po tomto etapovém závodě by se měla MONIKA přesunout na závody do Itálie, kde se bude konat mistrovství Evropy amatérů v časovce  a mistrovství světa amatérů v silničním závodě. Tyto podniky jsou pochopitelně velice náročné i finančně. MONIKA SIMONOVÁ však pevně věří, že se ji peníze na důležité závody podaří sehnat. Rovněž děkuje sponzorským firmám bez nichž by těchto dlouhodobých úspěchů nebylo možné dosáhnout.  Eko bi s.r.o. , Armat, Rydo, CZ Loko, Fit centrum Apollo, Auto Eso, Elektro Franc Cykloservis DOSTÁL, BB cut a dalším ochotným českotřebovským sponzorům.
                                                                                                                                                                                               MR.
Foto: Archív ÚO