TSR Streetball Cup 2011 Memoriál Mistra Jana Husa      

9. července 2011
 
Výsledky 14. ročníku
 
Turnaj družstev:
 
1.       CHRLIČ ( Mikuláš Dylowicz, Jindřich Nohal, Luboš Moravec, Jan Špaček – Česká Třebová/Svitavy)
2.       PLAČKY ( Pavel Vondráček, Aleš Zikmunda, Jiří Jelínek, Otakar Marek – Přelouč)
3.       FREESHAAS TEAM (Kateřina Křížová, Tomáš Mahler, Tomáš Faltýnek, Robert Paulíček – Hradec Králové)
4.       PECKY BOMBY  ( Karel Polzer, Petr Ruprecht, Jan Vurm – Hradec Králové)
5.       SLAM ŽBLUŇK – Náchod, 6. EGEDŽEKS-Jaroměř/Dvůr, 7. NETÁHLOS-Turnov, 8.MUCCI-Jaroměř
 
Individuální ocenění:
 
Nejlepší trojkař: Jarda Švorc (Náchod)
Nejlepší smečař:  Jan Špaček (Svitavy)
Nejkurióznější koš: Daniel Klika (Česká Třebová)
Nejužitečnější hráč: Luboš Moravec (Svitavy)
 
Rok se s rokem sešel a do České Třebové se opět sjeli basketbalisté z různých koutů České republiky, aby se zúčastnili již tradičního streetballového turnaje nesoucí název TSR Streetball Cup aneb Memoriál Mistra Jana Husa. Letošní již 14.ročník se uskutečnil druhý prázdninový víkend opět v areálu ZŠ Ústecká. To, že tento českotřebovský turnaj patří mezi vyhledávané akce, dokazuje fakt, že byla naplněna maximální možná kapacita 24 týmů. Organizátoři dokonce museli dalších 8 týmů odřeknout, aby zajistili plynulý průběh celého dne. V České Třebové se tak představilo přes 100 hráčů z Prahy, Turnova, Trutnova, Hořic, Náchoda, Jaroměře, Dvora Králové, Hradce Králové, Pardubic, Přelouče, Ústí nad Orlicí, ale i z Bystřice pod Pernštýnem, Olomouce a samozřejmě z České Třebové. O celkové vítězství, hodnotné ceny a tradiční putovní pohár letos bojovalo i spousta aktivních či bývalých ligových hráčů, což zaručilo velice kvalitní podívanou. Na třebovské asfaltu se představili např. Luboš Moravec (USK Praha/Svitavy), Jan Špaček (Pardubice/Svitavy), Jiří Jelínek (Pardubice, Kolín) nebo Lukáš Houser, bývalý kapitán Děčína, Otakar Marek, někdejší dlouholetý hráč Pardubic, dokonce i Kateřina Křížová, hráčka Hradce Králové, Valosunu Brno, Strakonic a širšího reprezentačního výběru ČR.
I letos si přes horké letní počasí našlo cestu na turnaj několik příchozích diváků, kteří díky hojné účasti viděli netradiční hrací systém a velkou porci zápasů. Nehrálo se totiž klasickým vyřazovacím pavoukem, ale byly vytvořeny 4 skupiny, takže všechna družstva si zahrála 5 zápasů v základní skupině, teprve poté opustila turnaj třetina z nich, další třetina se rozloučila po šestých zápasech ve vyřazovacím kole, zbývající třetina týmů hrála 2 čtvrtfinálové skupiny, z nichž nejlepší 4 týmy postoupily do semifinále a boje o medaile. V průběhu celého dne probíhaly také oblíbené dovednostní soutěže, které měly opět vysokou úroveň. Nejlepším trojkařem se stal Jarda Švorc z Náchoda, smečařem Jan Špaček ze Svitav a nejkurióznější koš vstřelil Daniel Klika z České Třebové.
Turnaj nabídl velice vyrovnaný průběh ve většině zápasů, které tak končily nejtěstnějším rozdílem. Do finále se nakonec prokousal tým PLAČKY z Přelouče a opět po roce domácí tým CHRLIČ doplněný o dvě výrazné posily ze Svitav. Nejprve však v zápase o 3. místo zvítězil v hradeckém derby tým FREESHAAS, který udolal ambiciózní  tým PECKY BOMBY. Až poté přišel na řadu vrchol dne. Nutno podotknout, že oba finalisté byli během dne nejlepší a finálovou účast si zasloužili. Ve výborné atmosféře finálového utkání se štěstí nakonec tentokrát přiklonilo k Chrličům, kteří zvítězili po boji 14: 12 a vrátili se na pomyslný trůn.. Nově byla  udělena cena nejužitečnějšímu hráči turnaje, kterou získal zaslouženě Luboš Moravec ze Svitav.
Letošní ročník byl jedním z nejpovedenějších jak po organizační,tak herní stránce. Opět se hrálo fair play a bez vyhrocených emocích, k čemuž přispěla opět i aktivní účast několika dívek, které příjemně obohatily celý turnaj. Za pořadatele bych touto cestou chtěl poděkovat všem hráčům za skvělý turnaj, ale hlavně všem sponzorům a partnerům, kteří se podíleli na letošním ročníku a pomohli tak uspořádat tradiční basketbalový turnaj v našem městě. Celé sportovní klání se neslo v přátelském duchu, což je ta nejlepší pozvánka  na jubilejní 15.ročník Memoriálu Mistra Jana Husa v roce 2012!                                                                                             mtr