Cyklomaraton potrápilo počasí                                             

Šestadvacetiletý Jiří Fiedl (Rubena Birell Specialized) a o čtyři roky mladší Anna Krejčová (Ghost – Mojekolo.cz) vyhráli hlavní závod při třetím ročníku Velké ceny České Třebové v cyklomaratonu. Na startu chyběl patron závodu a jeho dvojnásobný vítěz Jaroslav Kulhavý, který startoval v zahraničí.

Důvod jeho absence zmínil pořadatel cyklomaratonu Vladimír Vaněk: „Když jsme na jaře vybírali termín českotřebovského cyklomaratonu, Jarda si z několika možností vybral sobotu 25. června. Tehdy ovšem netušil, co všechno jej v příštích týdnech a měsících potká. Jeho nový zaměstnavatel mu nařídil start na světovém šampionátu v maratonu, který se konal 26. června v Itálii. Původně jsme byli domluveni, že Kulhavý pojede v České Třebové tréninkově třeba krátkou trať, tentýž den odletí do Itálie, kde pojede závod na 115 kilometrů. Tahle poměrně odvážná varianta padla v okamžiku, kdy Jardu při tréninku srazil nepozorný řidič osobního auta. Najednou bylo všechno jinak, s tím se opravdu nedalo nic dělat.“  

Třetí ročník cyklomaratonu byl přeložen na pozdější termín nejen kvůli tomu, aby na něm mohl startovat Jaroslav Kulhavý, ale také kvůli počasí. Ani v tomto ohledu však organizátoři

žádný důvod k oslavám neměli.

„Je to pravda. Brzy ráno bylo kolem osmi stupňů a lilo jako z konve, v dalších hodinách se počasí naštěstí alespoň částečně umoudřilo. Nic to však nemohlo změnit na tom, že na trati ležely velké kaluže. Závodníci si to, myslím, letos docela užili,“ říká Vaněk, kterého v této souvislosti potěšila jedna věc. „Na startovní čáře stálo 166 bikerů a pouze sedm jich cyklomaraton nedokončilo. Klobouk dolů před všemi, kteří vydrželi až do cíle!

Hlavní závod na 69 kilometrů ovládl hlavní favorit, jezdec týmu Rubena Birell Specialized Jiří Friedl, který patří k nejlepším českým bikerům. Jednoduché to však neměl, rozhodující náskok si vypracoval až v závěrečném stoupání z Beranových dolů na vrchol sjezdovky Peklák. Čtvrtým místem se blýskl Pavel Skalický ze Žamberka. Mezi ženami byla suverénní Anna Krejčová (tým Ghost – Mojekolo.cz).

Na poloviční trati byli nejrychlejší Marcel Sládek a Lucie Macíková (oba Ghost – Mojekolo.cz). Z českotřebovských bikerů byli nejlepší Petr Olrich, Tomáš Hruška, Jiří Pávek a Jana Jiroušková. „Jestli je něco na letošním cyklomaratonu pozitivního, tak pro mne osobně to byl nárůst počtu závodníků z České Třebové a nejbližšího okolí,“ připomíná Vladimír Vaněk, který si rovněž váží spolupráce s obcemi Dlouhá Třebová a Přívrat. „Jednoznačně. Zájem projevili nejen starostové, pánové Kašpar a Stránský, ale rozhodujicí byla spolupráce a pomoc místních dobrovolných hasičů.

Zakladatele nové českotřebovské sportovní akce naopak nepotěšila hodně příkrá kritika několika málo borců, kteří na trati cyklomaratonu zabloudili. „Chyby udělá každý, ale tvrdit, že to byl šílený závod a podobně, to je nesmysl. Pravdou je, že jeden z motorkářů nesmyslně ujel vedoucí skupince, která měla při nájezdu do terénu problémy. V diskusi na webu se objevilo hodně názorů, naštěstí převažovaly ty věcné a pozitivní.

Faktem je, že letošního závodu se zúčastnilo o přibližně čtyřicet závodníků méně než před rokem. Jednu z hlavních rolí zřejmě sehrálo nepříznivé počasí. „Já o tom nepochybuji. Řada bikerů čeká do poslední chvíle na to, jak bude. Vloni se v den závodu přihlásilo téměř padesát závodníků, letos pršelo a přišlo jich podstatně méně,“ připomíná Vaněk, který si dobře uvědomuje, že závodu zřejmě nepomohla ani termínová kolize se závody v nedalekých Štítech. „Ano, byla to chyba. Rampušák ve Štítech má za sebou patnáct ročníků. Je to tradiční podnik, který se dříve jezdil pouze na silnici, později i v terénu. Nedokáži odhadnout, kolik závodníků nám Štíty odlákaly. Důležitější je, aby se podobná věc v budoucnu nestala.

O budoucnost českotřebovského cyklomaratonu se sportovní manažer Vladimír Vaněk neobává, naopak. „Pokud bude mít podporu města a sponzorů, a pokud o něj budou mít zájem samotní závodníci, jsem optimistou. V okolí jsou krásné, i když docela těžké terény, z toho důvodu nelze předpokládat, že by na českotřebovském cyklomaratonu někdy startovalo třeba sedm či osm stovek závodníků. Kdyby nám šlo jen o to, museli bychom vybrat podstatně lehčí okruh. Myslím, že by to však nebyla správná cesta.

Podstatnější je podle Vaňkova mínění jiná věc, v první řadě zvolit správný termín. „Je to tak trochu alchymie, podobných závodů se prakticky každý víkend jezdí několik. Klíčové je to, abychom se vyhnuli termínové kolizi se závody v nejbližším okolí. To znamená se závodem Cyklo Maštale v Proseči u Litomyšle a se zmíněným Rampušákem ve Štítech. Nechci předbíhat, ale v roce 2012 by to mělo klapnout.

Otázkou je, zda se podaří přilákat na start Jaroslava Kulhavého. Zdá se, že i v tomto směru má Vaněk jasno: „Je to prosté. Jarda zůstane patronem závodu a pokud bude mít čas, tak se jej zúčastní. Nebudeme to, jak se říká, lámat přes koleno. Je světovou hvězdou, má skvělé výsledky, nabitý program a řadu dalších povinností.

Jedna novinka by měla obohatit již příští cyklomaraton, hlavní pořadatel chce do areálu pod Peklákem přilákat nejmladší adepty cyklistiky. „Počítáme se závody dětí, zhruba od čtyř do čtrnácti let.

 

Podrobné informace a výsledky naleznete na webových stránkách

www.cyklomaraton-ceskatrebova.cz

(mm)