Českotřebovský deník 207/2011 (3.8.)                                   

Konzum připravuje modulární prodejnu v obci Rybník

Obchodní družstvo Konzum z Ústí nad Orlicí ve spolupráci s obcí Rybník společně připravují výstavbu modulární prodejny. V obci by tak měla v rekordním čase vyrůst prodejna, která bude nabízet sortiment více jak 1500 položek převážně čerstvého zboží denní potřeby.  „Byli jsme osloveni starostou obce Rybník, zda by v obci Konzum nemohl provozovat prodejnu potravin“, říká ředitel Konzumu Ing. Miloslav Hlavsa. „Nabídli jsme obci možnost výstavby úplně nové prodejny modulárního typu, který je v současné době velice populární. Stejně jsou například budovány čerpací stanice či školky. Systémy výstavby je velice rychlý a dle našich zkušeností by za dobu kratší jak dva měsíce měla vyrůst prodejna, která bude splňovat veškeré nároky na moderní nákupní prostředí,“ upřesňuje Ing. Miloslav Hlavsa. Po obcích Albrechtice či Horní Heřmanice na Lanškrounsku bude v pořadí již pátá prodejna modulárního typu otevřena v Rybníku u České Třebové.
 
Javor klen pasován mezi významné stromy v kraji  

Letohrad (3. 8. 2011) – Dendrologická společnost pasovala ve středu javor klen v Bažantnici, požehnal ho lanškrounský farář Zbigniew Czendlik. Slavnost v přírodě završila seriál pardubického rozhlasu nazvaný Staleté stromy - šperky přírody, který vznikl za podpory  Pardubického kraje pod záštitou náměstka hejtmana Romana Línka.  Na zámku otevřel radní pro životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil výstavu fotografií památných stromů.  
„Letohrad se tak zařadil na mapu  významných přírodních míst.  Lidé tohoto velikána najdou v Bažantnici snadno, lesníci ho označí  informační tabulkou. Každý pasovaný strom, stejně jako tento letohradský,  získá i jméno,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek po pasování. Ujal se ho předseda dendrologické pobočky Lesů České republiky Pavel Kyzlink.
Projekt představil  významnou součást přírodního i kulturního dědictví, přiblížil zajímavé dřeviny a napověděl leccos také o jejich historii.  Podle radního zodpovědného za cestovní ruch Miroslava Stejskala vytváří pozitivní vztah k zajímavým stromům, které neodmyslitelně patří ke krásám přírody v našem kraji:  „Památné stromy v Pardubickém kraji jsou nerozlučně spjaty s naší historií. Řada z nich je stará více než 700 let. Většinou se k nim váže nějaká událost, případně pověst, která tyto němé svědky svým způsobem polidšťuje. Dobrý vztah lidí ke stromům má obrovský význam zejména pro jejich zachování pro další pokolení.“  Pasování javoru z letohradské Bažantnice ukončila prohlídka fotografií památných stromů z natáčení seriálu Českého rozhlasu Pardubice. Na letohradském zámku otevřel výstavu snímků Pavla Vovesného a Milana Kosiny   radní Václav Kroutil se slovy, že památné stromy by mohly vyprávět.  „Vztahují se k nim legendy i životní příběhy. Staleté stromy jsou především němými svědky lidské historie a lidských životních osudů. Když se zadíváme do jejich tváře, můžeme zahlédnout bez příkras svoji vlastní historii v průběhu věků,“ poukázal  radní Kroutil  na odkaz minulosti uchovanou v letokruzích stromů.     
Autorka pořadu, redaktorka Jana Davidová-Kracíková, připomněla, že v průběhu letních prázdnin přináší pardubický rozhlas vybrané díly pořadu. „Budete si tak moci znovu poslechnout v pravidelném čase to nejlepší, co jsme pro vás natočili.“ S památnými stromy Pardubického kraje se můžete seznámit na webových stránkách www.rozhlas.cz/priroda/serialy.  

 

Rotary kluby ve východních Čechách

Knížka PhDr. Jiřího Cihláře vyšla letos v létě v orlickoústeckém nakladatelství OFTIS.  Popisuje vznik, význam a poslání rotariánského hnutí a zejména pak ve východních Čechách. Hnutí Rotary International má již stoletou tradici, představuje hnutí prosazující myšlenku služby, vyjádřenou heslem Service above self, tedy Služba bez ohledu na sebe. Rotary kluby vznikají ve východních Čechách v polovině třicátých nejen ve velkých městech, ale také  v menších městech v našem okolí. Mezi nimi má své čestné místo také Rotary klub Česká Třebová, o kterém jsme již v Českotřebovském zpravodaji psali právě před dvěma lety v srpnu 2009 v souvislosti s nedávným  stoletým výročím rotariánské iniciativy. Do rotary klubu se ne mohl nikdo přihlásit sám, musel mít doporučení.  Českotřebovský klub byl v roce 1935 jedním z 29 v celých Čechách a  na Moravě, další 4 kluby byly na Slovensku.  Je zajímavé, že v našem regionu se v těsné blízkosti vytvořily čtyři kluby (v České Třebové, Ústí nad orlicí, Vysokém Mýtě a Žamberku). První z nich vznikl ve Vysokém Mýtě. Na vedlejším obrázku je  fotokopie části strany 44 výše uvedené knížky, pojednávající  o českotřebovském rotary klubu, který dostal charterem číslo 3498. Jeho schůzky se konaly vždy v pondělí v 19:30 v hotelu Padevět.  Klub si nechal zhotovit rotariánský znak z tvrzené patinované sádry (František Formánek?)  - viz obrázek - na kterém byl uprostřed ozubeného kola nápis Rotary International a městský znak České Třebové - kohout s lidskou hlavou. Tento znak předávali českotřebovští rotariáni jako dar okolním klubům. Zajímavé bylo, že se práce českotřebovského klubu v prvních letech činnosti zúčastňoval také starosta Zábřehu na Moravě Koutecký (do roku 1936). Klub v České Třebové měl cca 20 členů. 

Knížka  má 104 stran, je k dostání v prodejně OFTIS Ústí n.O. Nygrínova ulice a stojí 93 Kč.