Českotřebovský deník 209/2011 (7.8.)                                    
Chystá se Cena firmy Iscarex Dolní Morava - Králický Sněžník - doprava z České Třebové zajištěna ZDARMA.            

Jde o sobotu 20. srpna. V ten den pojede dvojice autobusů jako tradičně z vysokého Mýta o šesté hodině ranní, První z nich pojede přes Ústí n.O., druhý přes Litomyšl, oba se sjedou v České Třebové v 6:50 a v 7:00 pokračují do Dolní Moravy, kam přijedou v 8:30. Zde budou mít všichni, kteří autobusy využijí, dostatek času na prezentaci  do vybraného závodu (mistrovský, lidový) a na rozcvičení. Autobusové linky mohou využít i diváci a turisté. Autobusy pojedou po stejné trase zase zpátky po ukončení kulturního programu  v Areálu snů s příjezdem do České Třebové  těsně po půlnoci.
 
Oslabený tým starších žáků na turnaji v Ústí nad Orlicí poslední

Starší žáci místního Fotbalového klubu se zúčastnili již 14. ročníku turnaje "O pohár starosty města Ústí nad Orlicí - BAUMIT CUP", který uspořádala orlickoústecká Jiskra. Českotřebovský tým v turnaji obsadil bohužel až poslední 8. místo.
Výsledky v základní skupině: FKČT - Jiskra ÚO 0:2   FKČT - Dukla Praha 0 : 2, FKČT - FK Pardubice B 3 : 4 (branky Bártek, Kulhavý (PK) a Glazar. V utkání o sedmé místo prohrál FK Česká Třebová vysoko s týmem SK Vysoké Mýto 0 : 7. Konečné pořadí 1. Hradec Králové, 2. Dukla Praha, 3. TJ Valašské Meziříčí, 4. FK Pardubice B, 5. FK OEZ Letohrad, 6. Jiskra Ústí nad Orlicí, 7. Vysoké Mýto, 8. FK Česká Třebová. Celek starších žáků během jara a před podzimní částí  hned 8 hráčů na střídavý start. Müller, Voleský, Sejkora a Jankele do FK Pardubice a další čtveřice Ezr, Moláček, Stránský a Šponer do FK OEZ Letohrad.
 
Dětský tábor pro děti ze sociálně slabších rodin.

Dětský tábor se koná v gesci sociálního odboru MěÚ Česká Třebová s příspěvkem Města a kraje v krásném prostředí v lokalitě Vysoké Pole u Dětřichova a Nové Vsi v okrese Svitavy.
 
Letní akce letos ohrožuje počasí. 

Přesto se některé akce vydařily, např. oba letní folkové koncerty v Hliníkách. ten poslední se konal v pátek 5. srpna v gesci hudební skupiny MADAM, která si pozvala tradičně hosty. Akce  byla podpořena finanční dotací z městského rozpočtu. Byl pěkný teplý večer, byˇ|t meteorologové předvídali problém, žádný se nekonal.  Daleko menší návštěva byla na pátečním letním promítání v Javorce, které organizuje Kulturní centrum. Zatímco v Hliníkách nikomu nevadilo 50 Kč vstupného, tak v Javorce byly jen prořídlé řady diváků. nepromítal se žádný  "kasa trhák", ale Noc na Karlštejně. Její shlédnutí v přírodě s občerstvením však nemuselo být také špatným zážitkem. V srpnu je již pro letní promítání příroda milostivější, dříve se stmívá a tak se promítá již od 21 hodin.  Čtvrteční letní koncerty zas takové štěstí na počasí nemají. věrnost posluchači je však  vysoká a tak např. při koncertu skupiny Medvědi vydržela veliká spousta věrných posluchačů i pod deštníky.
 
Udělejme  v Mlýnské ulici u Malé scény parkoviště

Základním komfortem  pro návštěvníky kulturních akcí v Malé scéně, které se konají především v době vhodné pro volnočasové aktivity, tedy večer (nebo  třeba i v neděli dopoledne), je možnost přijet autem a zaparkovat. Večer nejezdí autobusy a třeba v době špatného počasí je auto velkou výhodou, mají ho téměř v každé rodině. To ovšem vyžaduje umístit poblíž kulturních institucí parkoviště  přiměřené velikosti. V případě Kulturního centra je parking na Hrdličáku dočasně vyhrazen rezidentů, ale blízko je parkoviště naproti základní škole. U Malé scény je jen několik parkovacích míst naproti v ulici Sadové, navíc ne dobře umístěných v zatáčce.  Parkovat v Mlýnské ulici (bez povolení MěÚ) může snadno skončit botičkou a přiměřenou pokutou.  Vždycky zde auta přitom stála. Přidejme proto do této ulice značku "P" třeba s časovým omezením od 19 - 22 hodin. Stání na "povolení MěÚ" ponechme jen v té kolmé části ulice na komunikaci Na Strouze, je to potřebná pro obyvatele sousedního činžáku.  Naproti Malé scéně již mají rodinné domy možnost parkování zajištěnou na svých pozemcích, zde již není třeba na tuto část komunikace  vydávat povolení.
 
 

Pardubická krajská nemocnice směřuje ke Kardiologickému centru 

Valná hromada Pardubické krajské nemocnice schválila nové smlouvy, které řeší spolupráci pro zajišťování kardiovaskulární péče v Pardubickém kraji. „Nové smluvní podmínky narovnávají předchozí nevýhodný stav, pro Pardubickou krajskou nemocnici jsou ekonomicky a provozně výhodnější. Do rozpočtu nemocnice to ročně přinese tři milióny korun navíc,“ uvedla Markéta Tauberová, radní Pardubického kraje pro zdravotnictví. Tato dohoda pěti subjektů, Pardubické krajské nemocnice, Pardubického kraje, Fakultní nemocnice Hradec Králové a provozovatelů části kardiologické péče společností Artura Koblitze, s.r.o. a Kardio-Trollu, s.r.o., umožní poskytovat úplnou kardiovaskulární péči občanům Pardubického kraje v Pardubické krajské nemocnici. „Smlouvami splňujeme kritéria daná Ministerstvem zdravotnictví pro získání statutu Komplexního kardiovaskulárního centra. Je to významný krok k tomu, abychom mohli poskytovat péči zahrnující například i obory jako je cévní chirurgie, invazivní kardiologie, invazivní arytmologie či angiologie,“ dodala radní Tauberová.  Další přidanou hodnotou smluv je zajištění odborného vzdělávání lékařů a ostatního zdravotnického personálu. „Nový statut nám také umožní získávat prostředky z fondů EU na další přístrojové vybavení kardiologie. Mezi Pardubickou krajskou nemocnicí a oběma provozovateli kardiologie byla navíc uzavřena dohoda, že po skončení platnosti smluv předají veškerou činnost Pardubické krajské nemocnici včetně vyškoleného personálu a smluv s pojišťovnami,“ uzavřela Tauberová.
 
Tenisová Juniorka startuje, podpořil ji také kraj  

Pardubice - Pardubická juniorka klepe na dveře. Tento tenisový turnaj - Mistrovství České republiky staršího dorostu v tenise - se uskuteční v termínu 7. až 12. srpna 2011. Má před sebou už 84. ročník. Také letos nad tímto turnajem převzali záštitu hejtman Pardubického kraje Radko Martínek a primátorka města Pardubic Štěpánka Fraňková. „Pardubický turnaj kdysi býval ne neprávem přezdíván dorosteneckým Wimbledonem a říkalo se, že kdo na dvorcích Pod zámkem získá titul, ten se většinou o svou tenisovou budoucnost bát nemusí. Věřím, že zde nabyté zkušenosti a sportovní inspirace obohatí mozaiku kariér našich juniorů a juniorek a pomohou ke zrození nových tenisových hvězd, které budou zářit na světovém sportovním nebi,“  řekl o Pardubické juniorce Radko Martínek, hejtman Pardubického kraje. „Město Pardubice se ke své tenisové minulosti hrdě hlásí. A o to více je pyšné na svoji tenisovou současnost. Těm, kteří turnaj v dnešní době organizují, patří dík za to, že svojí prací a elánem pomáhají šířit dobré jméno nejen českého tenisu, ale i města Pardubice“, přidala své poděkování Štěpánka Fraňková, primátorka města Pardubic.  O Pardubicích se tradičně mluví jako o městě koní a motorek, ale tenisová tradice je snad ještě delší. První tenisový dvorec tu vznikl kolem roku 1896 díky aktivitě velkého propagátora tenisu - baronu Arturu Krausovi. První tenisový turnaj proběhl hned v tomto roce a o rok později byl oficiálně založen první tenisový klub. Sportovní klub Pardubice, jehož nástupcem je klub Pardubická juniorka, vybudoval svoje kurty v roce 1903. V roce 1924 otevřel nové dvorce pod zámkem tenisový klub LTC Pardubice. V tomto roce se také hrál první tenisový turnaj mládeže. O dva roky později – v roce 1926 – odstartoval první oficiální ročník Pardubické juniorky.      Pardubická Juniorka je považována za start tenisové kariéry mnoha úspěšných hráčů. V roce 1937 v ní zvítězil Jaroslav Drobný, který později vyhrál i turnaj ve Wimbledonu. V roce 1973 se totéž podařilo dalšímu wimbledonskému vítězi Janu Kodešovi. Na pardubických a později i na světových dvorcích zazářili také Tomáš Šmíd či Ivan Lendl. Ten v Pardubicích vyhrál ve věku 16 let v roce 1976. Olympijský vítěz ze Soulu Miloslav Mečíř pokořil své soupeře na Pardubické juniorce v roce 1980. Dalšími významnými jmény jsou např. Ctislav Doseděl, Bohdan Ulichrach, Ivo Minář, Petr Korda nebo Tomáš Berdych, který tu vyhrál v roce 2001.
     Slavná tenisová jména se objevují také mezi ženami. V roce 1972 vyhrála Juniorku devítinásobná wimbledonská vítězka Martina Navrátilová. O pět let později stála na zlatém stupínku Hana Mandlíková a v roce 1984 Jana Novotná, která vyhrála Wimbledon v roce 1998. Stejnou kariéru zažívá i Petra Kvitová, čerstvá vítězka Wimbledonu (2011). V Pardubicích zvítězila v roce 2006. Její tenisová kolegyně Iveta Benešová vyhrála Juniorku v roce 2000, v letošním roce pokořila Wimbledon, když s Jürgenem Melzerem zvítězila ve smíšené čtyřhře.  „Doufám, že letos se na našich dvorcích objeví tenisová hvězdička, která by v budoucnu mohla navázat na úspěchy předešlých vítězů Pardubické juniorky. Zároveň bych chtěl poděkovat Pardubickému kraji, městu Pardubice i všem partnerům za jejich podporu. Za sebe i ostatní organizátory akce mohu slíbit, že i letos bude Juniorka po sportovní stránce skvělá. Určitě stojí za to udělat si čas na jednotlivé zápasy i na doprovodný program. Svou účast osobně přislíbila letošní wimbledonská vítězka Petra Kvitová“, doplnil Miroslav Máslo, ředitel mistrovství. Pardubická juniorka je svátkem tenisového dorostu, je to turnaj s velkým jménem ve světě. Přijďte fandit, přijďte podpořit pardubický tenis a možná i budoucího wimbledonského vítěze! Petra Kvitová bude fandit s Vámi!