Českotřebovský deník 210/2011 (8.8.)                                    
Vážení rodiče, máte doma předškoláka nebo dítě s odkladem školní docházky narozené od  1.9.2004 do 31.8.2006 ? Základní škola praktická nabízí ještě několik volných míst v přípravné třídě pro školní rok 2011/2012. 

Děti v přípravné třídě jsou vedeny tak, aby lépe zvládly nástup do první třídy běžné základní školy nebo vyrovnaly svůj vývoj. S dětmi se pracuje formou didaktických her, vycházek, zájmových činností.

q  Výuka bude probíhat denně v délce 4 vyučovacích hodin, tj. od 8:15 – 11:55 hodin.

q  V přípravné třídě se neznámkuje. Na konci školního roku dostane dítě pochvalný list.

q  Přípravná třída se nezapočítává do povinné školní docházky.

q  Přípravná třída je bezplatná.

q  Do přípravné třídy mohou dojíždět i děti z okolních obcí.

q  Výhodou je možnost pobytu ve školní družině.

Přijďte si i pro nezávazné informace, přijďte se seznámit se školou.

kontakt: 465 539 115, 605 154 989                                                                                                                                                  Základní škola Praktická Česká Třebová

www.zspr.ceskatrebova.webnode.cz      Nám.17.listopadu 2060  (areál bývalých kasáren v Borku) 

Příspěvek do ankety k Týdnu sportu                                     

1.  Skupinu Keks-do hlavního programu určitě zařadit, Poutníky, Bratři Nedvědovy Jan a František..
2.  Smolík-hrál velmi krátce, málo písniček, El Camino, Josef IX.
3.  Myslím že vše bylo v programu zastoupeno-kromě swingu a dechovky-která by určitě potěšila starší generaci.
4   Kulturní program může být méně bohatý. Stačilo by kdyby během dne vystoupilo méně umělců, ale zvučných jmen. Také 1-2 třebovské umělce a večer jeden mediálně známý. Bylo by možné každý den zaměřit na určitý typ zábavy. Country, taneční, revival, dechovka,....  Ušetřené peníze bych směřovala pro sporující děti. Některé ročníky probíhaly za velkých veder a malým ani sportujícím nebylo poskytnuto občerstvení k udržení pitného režimu-pouze za celkem drahé peníze u stánkařů na náměstí kde cena minerálky byla téměř jako cena piva. Pamatuji, když moje děti sportovaly, tak své batůžky uložily na vyhrazené místo a byl problém se k nim někdy dostat a tím pádem se dostat i  k pití a svačince.
5  Ne - bohatší program nepreferuji
6  B - program spíše úspornější
 
Z českotřebovského fotbalu                                                    

V pondělí 15.8. proběhne od 15:30 hod. první trénink nově vznikajícího mužstva (ročník 2005). Rodiče, kteří máte zájem, aby vaše děti chodily do fotbalu, přijďte v úterý 9.8. v 17:00 na fotbalový stadión, proběhne informační schůzka pro rodiče.
Více informací  na tel.čísle 731 449 500.
"A" mužstvo prohrálo pohárové utkání v Kamenné Horce 3:1.
"B" mužstvo remizovalo v přípravném utkání v Řetové 3:3.

Dorost se 6. srpna zúčastnil turnaje v Srchu o pohár předsedy PKFS 

V sobotu 6.8. se naši dorostenci (roč.1995 a 1996) zúčastnili turnaje této specifické kategorie na hřišti v Srchu. Za soupeře ve skupině měli FK Pardubice a Sokol Třebeš, druhou skupinu tvořili MFK Chrudim, FK OEZ Letohrad a TJ Tatran Kadaň.
FK Pardubice – FK Česká Třebová  2:0 (0:0)
V prvním zápase ve skupině jsme narazili na ligové Pardubice. V první půli jsme se celkem dobře bránili, ale druhý poločas hráči Pardubic ovládli a vyhráli 2:0.
 
TJ Sokol Třebeš – FK Česká Třebová 3:2 (2:2)
Druhý zápas se nám povedl o poznání lépe. Brzy jsme šli zásluhou Hamerníka do vedení, ze kterého jsme se ale netěšili příliš dlouho. Soupeř o dvě minuty srovnal na 1:1. Před koncem první půle jsme inkasovali po chybě ve středu obrany, ale hned z rozehrávky Rejnuš srovnal na 2:2. Druhý poločas se nesl ve znamení vyrovnaného boje, ale devět minut před koncem zápasu nařídil rozhodčí proti našemu celku velmi přísný pokutový kop. Soupeř ho zužitkoval a náš následný drtivý závěr přinesl už jen ránu Rejnuše do spojnice tyče a břevna. Branky: Hamerník, Rejnuš
 
TJ Tatran Kadaň – FK Česká Třebová  5:1 (1:1)
Utkání o konečné páté místo jsme začali náporem, který vyústil ve vedoucí branku, o kterou se postaral Hustý. Soupeř vyrovnal o sedm minut později z trestného kopu. Druhý poločas jsme hráli o deseti, když musel odstoupit Hamerník, kterého chytly křeče do obou nohou. Bylo zřejmé, že nám došly síly a soupeř nám na cestu domů přidal ještě čtyři branky.
Branka: Hustý

 

Turnaj splnil svůj účel. Hráči si vyzkoušeli hru proti kvalitním soupeřům, odehráli tři těžké zápasy, ve kterých vyloženě nepropadli. Doplatili jsme na velmi úzký kádr, protože celý turnaj absolvovalo pouze jedenáct hráčů. Desetiminutová výpomoc Honzy Mikeše, kterému se udělalo zle, by se dala považovat za epizodu. Sestava: Šalda - Štusák, Markl, Vytlačil, Rejnuš - Hustý, Vencl, Fohl, Bočkaj - Hamerník, Trčka  (Mikeš Jan) 

 

FARMÁŘSKÉ TRHY SE BUDOU PRAVIDELNĚ OPAKOVAT                                                            

Po úspěšné premiéře dne 19. července se v klidové zóně Starého náměstí v České Třebové uskutečnily další trhy v úterý 2.08.2011, další budou 16.08.2011 a 30.08.2011 vždy od 8:00 hod. do 17:00 hod.

MĚSTO ČESKÁ TŘEBOVÁ VYHLAŠUJE DRAŽBU DLE PRAVIDEL č. 1
PRO PRONAJÍMÁNÍ BYTU V MAJETKU MĚSTA ČESKÁ TŘEBOVÁ     

Adresa bytu: Masarykova číslo popisné 1103 číslo bytu 11, Česká Třebová
Velikost bytu: 1+2, čtvrté nadzemní podlaží, půdní vestavba
Celková podlahová plocha 85,69 m2
Kuchyň 16,75m2 Pokoj č.1 25,85m2 Pokoj č.2 20,60m2 Předsíň 6,25m2
Komora 1,08m2 Koupelna 6,33m2 WC 2,00m2 Sklep 6,83m2
Aktuální měsíční nájemné: 4.560,- Kč (51,95 Kč/m2)
Vyvolávací cena: 109.000,- Kč Záloha na teplo: 0,- Kč
Měsíční zálohy na další služby spojené s užíváním bytu 260,- Kč
Dražební jistina: 14.000,- Kč
Prohlídka bytu se uskuteční: v úterý 16.08.2011 od 14:00 do 14:30 hod.
Dražba se koná ve velké zasedací místnosti městského úřadu v I. patře dne
29. srpna 2011 v 17:00 hodin. Jedná se o II. kolo dražby
Datum posledního dne, kdy je možné podat přihlášku do dražby: 24.08.2011

 

Probíhá celoplošná deratizace v roce 2011                                                                                              

Ve dnech  1.8. – 31.8. 2011 probíhá v České Třebové celoplošná deratizace, jejímž cílem je redukce stavu obtížných hlodavců.
V termínu od 1.11. do 10.12.2011 bude pak probíhat 2. etapa zaměřená zejména na venkovní plochy. Deratizaci provádí na základě smluvního vztahu firma SERVIS 3xD spol. s r.o.  Deratizace se provádí  v objektech v majetku města včetně veškerých ploch města, dále u samostatných organizací a družstev, které se mohou s firmou dohodnout na jednotném postupu v rámci udělené prodloužené záruky na deratizaci. Provedení deratizace je nutné z důvodu prevence proti přenosným nemocem, a to pomocí ochranných opatření k hubení epidemiologicky významných nebo škodlivých myšovitých hlodavců.  V uvedeném termínu je nutné, aby se k této akci připojili i společnosti a podniky umístěné v České Třebové, stejně jako jednotlivá bytová družstva se svými domy. Aby deratizace byla co nejúčinnější, je nutné, aby byla všemi subjekty provedena v jednotném termínu. 

Slavnostní vyhlášení vítěze soutěže o Vesnici roku 2011 Pardubického kraje klepe na dveře           

Pardubice  (27. 7. 2011) – Šestadvacet obcí se ucházelo o zlatou stuhu pro nejlepší Vesnici roku 2011 Pardubického kraje. Vyhrát však mohla pouze jedna. Z vítězství se mohou radovat obyvatelé Poříčí u Litomyšle. Slavnostní vyhodnocení a předání zlaté stuhy se uskuteční ve středu 17. srpna 2011 v 10 hodin v Kulturním domě v Poříčí u Litomyšle.
„Vítěz krajského kola bude reprezentovat Pardubický kraj v celorepublikovém kole. Naším přáním je, aby Poříčí u Litomyšle atakovalo nejvyšší metu i na celostátní úrovni,“ uvedl radní Pardubického kraje zodpovědný za životní prostředí, zemědělství a venkov Václav Kroutil. Komise hodnotila například péči o veřejná prostranství, občanskou vybavenost, přírodní prvky a zeleň v obci, společenský život, ale také využívání informačních technologií.
Kromě titulu Vesnice roku 2011 se budou udělovat i další ocenění. Modrou stuhu za společenský život mohou očekávat v Lukavici z okresu Ústí nad Orlicí. Bílá stuha za činnost mládeže poputuje do Janova na Svitavsku. „Na Úhřetice z okresu Chrudim čeká oranžová stuha díky vynikající spolupráci obce a zemědělského subjektu. Zelená stuha patří Jaroměřicím, neboť zde skvěle pečují o zeleň a životní prostředí,“ dodal radní Kroutil. Cenu naděje pro živý venkov, která se uděluje za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích, obdrží Voleč z okresu Pardubice.
Soutěže se mohly zúčastnit obce vesnického charakteru, které mají maximálně 6300 obyvatel a které mají zpracovaný vlastní strategický dokument zabývající se rozvojem obce, program obnovy vesnice nebo program rozvoje svého územního obvodu.
 
NKÚ zkontroloval peněžní prostředky poskytované Ministerstvem zemědělství z národních zdrojů na podporu zemědělských aktivit 

Cílem kontroly bylo prověřit poskytování, čerpání a použití peněžních prostředků poskytnutých z národních zdrojů z kapitoly státního rozpočtu Ministerstvo zemědělství (dále jen „MZe“) určených na podporu vybraných zemědělských aktivit.
MZe v kontrolovaném období:
·    nepostupovalo v souladu s ustanovením vyhlášky o centrální evidenci dotací neboť do informačního systému CEDR (Centrální evidence dotací z rozpočtu) nezaznamenalo ani nepřeneslo údaje o vyplacených dotacích za roky 2007, 2008 a 2009 v celkové hodnotě 1.185.890 tis. Kč; tím porušilo ustanovení zákona o rozpočtových pravidlech;
·     u některých dotačních programů neprovádělo žádnou finanční kontrolu ve smyslu zákona o finanční kontrole;
·     nevěnovalo dostatečnou pozornost tvorbě Zásad pro dotační programy, neboť některé pro ně stanovené podmínky neodpovídaly znění zákona účinnému v kontrolovaném období.
 
Agentury pro zemědělství a venkov (součásti MZe vykonávající na vymezeném území delegované činnosti) v kontrolovaném období:
·     v rozhodnutích o poskytnutí dotace neuváděly vždy adresu poskytovatele;
·     Agentura pro zemědělství a venkov Pardubice provedla nedostatečně předběžnou kontrolu žádosti o dotaci Národního hřebčína Kladruby na rok 2009, takže MZe vydalo rozhodnutí o poskytnutí dotace na částku o 23.562 Kč vyšší, než mělo být dle skutečnosti;
·     Agentura pro zemědělství a venkov Brno v některých případech neprokázala provedení předběžné kontroly žádostí o dotace.
 
U příjemců dotací bylo zjištěno nedodržování zákona o účetnictví, a to neúčtování o dotaci u společnosti AGROGEN, spol. s r.o., Troubsko a u Českého svazu včelařů, o.s., a nedostatky v přílohách účetní závěrky u firmy Krahulík–MASOZÁVOD Krahulčí, a.s.; dále byla zjištěna chyba v žádosti o dotaci u Národního hřebčína Kladruby.
Kontrola byla prováděna od října 2010 do dubna 2011. Kontrolovaným obdobím byly roky 2008 až 2010, v případě věcných souvislostí i období předcházející nebo následující. Kontrolovanými osobami byli Ministerstvo zemědělství a 14 příjemců dotací. Kontrolní akce byla zařazena do plánu kontrolní činnosti NKÚ na rok 2010 pod číslem 10/21. Kontrolní akci řídila a kontrolní závěr vypracovala členka NKÚ Mgr. Zdeňka Profeldová.
 

Zvýšení DPH !!! Co bude dál s prodejem kuchyní a vestavných spotřebičů?                                          

„Sněmovní rozpočtový výbor doporučil sněmovně schválit zvýšení dolní sazby DPH od příštího roku z deseti na 14 %. Od roku 2013 se mají obě sazby sjednotit na 17,5 % (ČTK).“ 29.6.2011 10:46 Patria.cz
Co nevidět nás tedy čeká skokové zdražení mnoha položek nejen základních potravin, které "vezmou" z našich peněženek stokoruny měsíčně, avšak i zásadních výdajů na bydlení jako jsou stavební, vodoinstalaterské a truhlářské práce. Různé zájmové skupiny budou za každou cenu bránit svoje komodity a vyvinou maximální úsilí, aby je udržely v režimu snížené sazby. I ta ovšem s největší pravděpodobností stoupne z 10% na 14 % k 1. 1. 2012 a následně pak na 17,5 %. Je velmi pravděpodobné, že jen velmi málo zboží a služeb zůstane v roce 2012 v režimu snížené sazby DPH. Diskutuje se například o potravinách, lécích, městské hromadné dopravě, ubytování, zdravotní a sociální péči, vstupném na kulturní akce a o knihách. Vybavení domácnosti, kuchyňské linky a vestavné spotřebiče jsou zcela mimo diskuzi, a tak nelze očekávat nic jiného než výrazné navýšení cen kuchyní, dřezů, baterií a zejména vestavných spotřebičů až o 10%.
Každý, kdo koncem roku 2007, kdy se zvedala snížená sazba z 5% na 9%, zařizoval domácnost, si jistě vzpomene na stres, který musel podstoupit. Většina kvalitního zboží již byla nenávratně vyprodána a zákazník musel brát to, co v tu chvíli bylo. Nechcete-li opakovat podobnou zkušenost i koncem letošního roku, je nejvyšší čas začít jednat.
Chcete za kvalitní spotřebiče platit 20% nebo pouze 10% DPH? 
Prodejny ELEKTRO FRANC v Ústí nad Orlicí a České Třebové nabízí největší výběr vestavných spotřebičů s prodlouženou zárukou až 4 roky, odbornou montáž, vlastní servis, přehled a aktivní spolupráci s výrobci kvalitních kuchyní v našem regionu.
                                                                                                     Ing. Oldřich Franc  ELEKTRO FRANC s.r.o. (www.elfranc.net)
Pouťový turnaj 2011 (10. ročník) 13. 8. 2011 Ústí nad Orlicí           

R O Z P I S  (5 účastníků – 2 x 10 minut)

ČU

ČAS

Mužstva (Ekipe)

Výsledek (rezultat)

1

10.00

Hello Kitty Letohrad – Outsiders Pardubice

 :    (   :   )

2

10.40

IHC Warriors Praha – Krajánci Ústí n/O

 :    (   :   )

3

11.25

IHK Srake Ljubljana –  Hello Kitty Letohrad

 :    (   :   )

4

12.05

Outsiders Pardubice – Krajánci Ústí n/O

 :    (   :   )

5

12.45

IHC Warriors Praha – IHK Srake Ljubljana

 :    (   :   )

6

13.30

Krajánci Ústí n/O –  Hello Kitty Letohrad

 :    (   :   )

7

14.10

Outsiders Pardubice – IHC Warriors Praha

 :    (   :   )

8

14.55

Krajánci Ústí n/O – IHK Srake Ljubljana

 :    (   :   )

9

15.35

Hello Kitty Letohrad – IHC Warriors Praha

 :    (   :   )

10

16.20

Outsiders Pardubice – IHK Srake Ljubljana

 :    (   :   )

 

17.00

Vyhlášení výsledků + předání cen