Českotřebovský deník 221/2011 (19.8.)                                  
Pozdrav z volejbalového soustředění 

Děti a ligové ženy volejbalového oddílu Sokola Česká Třebová se v současné době účastní společného volejbalového soustředění. Každý den kromě trénování a pohybových her probíhá společný turnaj volejbalové mládeže a druholigových žen. Posílám společné foto po jednom ze společných turnajů.                                                                                                                 Michal Kadlec
 

Požár střešních prostor dvoupatrového rodinného domu v ulici Zahradní.

Příčinou požáru byla nedbalost při práci s otevřeným ohněm, lepení lepenky na střeše. Škoda byla předběžně vyčíslena na 100 tisíc korun a uchráněné hodnoty ve výši 2 miliónu korun. Pět hasičských jednotek – profesionálové z Ústí a třebovští „drážní“ a další tři jednotky SDH ze Třebové, Ústí a Černovíru – vyjelo k požáru střechy rodinného domu v Zahradní ulici nedaleko parku Javorka v České Třebové. Majitelé části dvojdomku zadali opravu střechy, místo užitku mají škodu.  Jako příčina byla stanovena nedbalost při užívání otevřeného ohně. Kdopak škodu asi zaplatí?
 
Hokejový oddíl organizuje nábor  mládeže   

Návštěva olawských volejbalistek na českotřebovské radnici 

V těchto dnech přijela do České Třebové početná skupina volejbalistek z polské Olawy. Každoročně zde totiž probíhá soustředění dětí z různých olawských volejbalových oddílů a sportovních škol. Tentokrát tedy v doprovodu dvou trenérů přijelo 31 děvčat ve věku do 15 let. Jejich každodenní a hlavní náplní je samozřejmě dvoufázový trénink (dopoledne, odpoledne). Kromě toho také relaxují v krytém plaveckém bazénu nebo Aquaparku v Ústí nad Orlicí.  Ve středu 17.08.2011 byli  přijati na českotřebovské radnici paní místostarostkou Ing. Jaromírou Žáčkovou, která jim vyprávěla o historii i současnosti našeho města. Poté volejbalistky absolvovaly prohlídku zdejších památek. Kromě dalšího tréninku čeká mladé sportovkyně ještě výlet do Prahy, kam se všichni moc těší. Dle vyjádření trenéra, který k nám dovezl své svěřenkyně už po třinácté, poskytuje naše město mladým polským sportovcům výborné podmínky pro trénink, ale také pro volnočasové vyžití. V příštím roce se k nám chtějí opět vrátit.
POZOR -  KONČÍ PŘÍJEM OBLEČENÍ DO DIAKONIE ! ! ! 

Církev československá husitská v České Třebové oznamuje že z VÁŽNÝCH technických i personálních příčin končíme se sběrem šatstva pro diakonii. Prosíme proto veřejnost o RESPEKTO VÁNÍ  této skutečnosti.   Děkujeme za pochopení! 
Hledá se majitel nalezeného psa   

Pes  nalezla a odchytila městská policie dne 17.08.2011 na ulici U Podhorky.   
Pes je umístěn v útulku Canis centrum s.r.o., Lanškroun.  www.caniscentrum.com FOTO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kraj podpoří hledání externích zdrojů na cyklostezku 

Pardubice (19. 8. 2011) – Cyklostezku mechu a perníku mezi krajskými městy se rozhodli znovu vzkřísit představitelé Pardubic a Hradce Králové spolu s dotčenými obcemi. V cyklistickém je podpořili i představitelé Pardubického kraje, náměstek hejtmana Roman Línek, radní pro cestovní ruch Miroslav Stejskal, doprovodil je i vedoucí odboru strategického rozvoje a evropských fondů Pavel Kalivoda. Už v minulém volebním období se Pardubický kraj podílel na přípravách této cyklostezky a investoval do vypracování projektu na 350 tisíc korun,“ uvádí Roman Línek. „Také při stavbě protipovodňových valů podél Labe jsme se domluvili na tom, že budou uzpůsobeny pro vybudování cyklostezky a to se také podařilo, i když zatím jen do Brozan a Rábů,“ dodává. Vzhledem k tomu, že cyklostezky jsou místními komunikacemi, budují je města a obce, v posledních letech zejména za využití evropských fondů nebo grantů ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Pardubický kraj si je vědom důležitosti cykloturistiky pro cestovní ruch v kraji, a proto ji v rámci svých možností podporuje. „V uplynulých týdnech jsme se podíleli na koncepci cykloturistiky v oblasti Orlické hory a Podorlicko, spolupracujeme s Czechtourismem na portálu Česko jede a také prostřednictvím grantů pomáháme  s vybavením cyklostezek odpočívadly, značením a další infrastrukturou“ uvedl konkrétní příklady radní Miroslav Stejskal.
 
V Pardubickém kraji se vyplatí nejen CESTOVAT, ale i MLSAT 

Prázdniny utíkají sedmimílovými kroky. Počasí sice neláká k vodě, ale o to lépe se cestuje. Máme pro Vás tip, jak si užít zbytek letošních prázdnin. Ochutnávejte ty nejlepší dobroty, které nabízí náš kraj a VYHRAJTE VE VELKÉ LETNÍ SOUTĚŽI „MLSÁNÍ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH“. Každý, kdo některý z  takzvaných MLSŮ ochutná, může získat skvělou odměnu – relaxační víkend pro dva.  Soutěž pro mlsné jazýčky připravila Destinační společnost Východní Čechy. „Je to soutěž pro všechny velké i malé cestovatele, kteří během svých výletů rádi ochutnávají něco nového a dobrého. Ve Východních Čechách máme nejen spoustu krásných míst, která stojí za to poznat a navštívit, ale také řadu regionálních specialit, které stojí za to vyzkoušet“, vysvětlila Alena Horáková, ředitelka Destinační společnosti Východní Čechy.
Soutěžit může úplně každý. Víte jak na to?          
Vyberte si některý z „MLSŮ“ podle seznamu a vyfoťte se s ním. Můžete vyfotit také svou rodinu či kamarády.
-     Pošlete nám fotku na facebookové stránky www.facebook.com/vychodnicechy nebo na emailovou adresu dsvc@vychodnicechy.info.
-     Nezapomeňte k fotce připojit jméno autora, název „MLSU“ a místo, kde jste „MLS“ objevili a ochutnali.
Co jsou to „MLSY“?  Jsou to všechny oceněné výrobky v soutěži „MLS Pardubického kraje 2011“. Jejich seznam najdete na našich FB stránkách www.facebook.com/vychodnicechy.
Kromě toho, že ochutnáte opravdové lahůdky, můžete také vyhrát některou ze skvělých cen. Tři nejlepší získají relaxační víkendové pobyty pro dva v Lázních Bohdaneč, v Golf & Spa Resort Kunětická Hora a v Hotelu Fontána v Přelouči. Zkrátka nepřijdou ani další soutěžící – získají dárkové koše od firmy Mlékárna Choceň (4. místo) a od firmy Medovinka s.r.o. (5. místo).
Velkou letní soutěž „MLSÁNÍ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH“ podpořil také JUDr. Miroslav Stejskal, radní Pardubického kraje zodpovědný za cestovní ruch: „Náš kraj přímo vybízí k pěší turistice i cykloturistice. Díky takovým soutěžím, jako je soutěž MLSÁNÍ VE VÝCHODNÍCH ČECHÁCH, získává cestování další rozměr – opravdoví gurmáni se mohou zaměřit na gastro turistiku. Pardubický kraj má v tomto směru co nabídnout“.
Úplně na závěr jedna dobrá zpráva pro všechny, kteří se do na gastro výlet teprve chystají. Soutěž bude ukončena až 15. září 2011. MLSEJTE, CESTUJTE A SOUTĚŽTE S NÁMI!
Na stránkách www.facebook.com/vychodnicechy a www.vychodni-cechy.info najdete nejen podrobné informace o soutěži, ale také pozvánky na nejrůznější kulturní akce, festivaly či sportovní utkání po celých Východních Čechách.  Podporujte svůj region, podporujte Východní Čechy. Pozvěte své kamarády a známé na východ do ráje.
Kontakt: Pavel Beneš, projektový manažer Destinační společnosti Východní Čechy  Tel.:  466 030 412 nebo  725 76 73 65

 

Výročí  srpnové okupace připomene koncert  

Heřmanův Městec (21. 8. 2011) – Pardubický kraj si v neděli 21. srpna oficiálně připomene 43. výročí srpnové okupace z roku 1968 na závěrečném koncertu festivalu Hudební léto v Heřmanově Městci. Nad programem v kostele sv. Bartoloměje převzal osobní záštitu náměstek hejtmana Roman Línek.
Festival letos poprvé čeká vystoupení plně profesionálního tělesa. Komorní filharmonie Pardubice s šéfdirigentem Marko Ivanovičem a barytonistou Národního divadla v Praze Jiřím Hájkem koncipovali program v souvislosti s tímto tragickým výročím naší novodobé historie. Na úvod zazní orchestrální podání Svatováclavského chorálu a následně např. výběr z Dvořákových Biblických písní či jeho Česká suita. „Moje generace si připomíná tyto srpnové události v roce 1968 s tím, že nám ovlivnily celé naše mládí. O to víc si ale dokážeme vážit svobod, které se vrátily po roce 1989,“ řekl Roman Línek.  Slavnostní koncert začíná v 17 hodin.
 
MISS JUNIOR ODTAJNILA MODERÁTORA 

Po spekulacích, které se objevily na internetovém portálu Super.cz o tom, že byl Ruda z Ostravy přistižen s Kateřinou  Hamrovou  při  tajném rande  na nádraží,  se vedení soutěže Miss Junior rozhodlo vydat k celé věci tiskové prohlášení.
Ředitelka soutěží Miss Junior vytáhla pro letošní  12. ročník druhé nejznámější "missí soutěže" v zemi těžký kalibr. V moderování se za poslední roky vystřídala taková esa jako Pavel Novotný, Marek Vašut, Václav Žmolík, Tomáš Krejčíř nebo Jiří Pomeje, ovšem to jsou jen druholigová jména proti letošní, médiím pečlivě utajované, hvězdě.
;Jsem pyšná na to, že se mi podařilo získat takovou osobnost jako je Ruda z Ostravy. On je ztělesněním českého modelu hollywoodského snu - jak chudý, malý, neznámý a zprvu obyčejný človíček z periferie díky své píli, dovednosti a talentu k velké slávě přišel. Navíc Ruda z Ostravy není jen bavičem a moderátorem na Frekvenci 1. Ruda se právem řadí k českým velikánům jako byl například Jára Cimrman - má na svém kontě nejeden světový hit, čerpá z něj řada světových celebrit, inspiruje nejednoho intelektuála a fanynky po něm šílí. Chci Rudu z Ostravy představit v trochu jiném světle, a tak se pro letošní ročník stane moderátorem a patronem nad krajskými Miss Juniorkami. Soutěžící bude učit správné komunikaci s médii, umění asertivity a slušnému chování. Proslýchá se, že jako odměnu za práci Ruda z Ostravy požádal o dvacet stravenek. Jednali jsme o honoráři, a dvacet stravenek při této debatě zaznělo.  Myslím, že Ruda je zbytečně skromný, a tak jsem pro něj přichystala ještě několik překvapení. Z nich bych prozradila snad jen autentický řád práce, porcelánové jeleny z antikvariátu a retro digitálky. Vše mu chci předat na slavnostním vyhlašovacím ceremoniálu. Jako ředitelka soutěží Miss Junior mohu garantovat, že jediné, co máme s Rudou společného, je cíl předvést veřejnosti 20. října nezapomenutelný zážitek. Držte nám palce!
 
V Květné se mohou pochlubit novou odchovnou jalovic  

Pardubice (19. 8. 2011) – Zemědělské družstvo v Květné dnes za přítomnosti radního Pardubického kraje zodpovědného za životní prostředí, zemědělství a venkov Václava Kroutila slavnostně otevřelo novou odchovnu jalovic. Celkové náklady na výstavbu nové haly, včetně demolice původního již nevyhovujícího objektu, činily 17,5 milionu korun. Nový a moderními technologiemi vybavený kravín kapacitně pojme 430 jalovic.
Nová odchovna jalovic splňuje nejnovější kvalitativní nároky na chov. „V čase pěti měsíců zde vyrostla moderní odchovna mladých jalovic. Použitá technologie volného ustájení a vzdušné stavební konstrukce jsou předpokladem pro dobrou zdravotní kondici chovu jako takového, což se samozřejmě projeví ve výsledné produkci. Stát by si měl obdobné snahy zemědělců lépe všímat,“ konstatoval radní Pardubického kraje Václav Kroutil
Zemědělské družstvo Květná se do strategicky důležité investice pustilo i navzdory ekonomické krizi.  „Stávající technologie a dosavadní stav farmy nám bránily v dalším rozvoji, proto jsme se rozhodli pro investici. Nová odchovna jalovic nám umožní být konkurenceschopní, to znamená, že budeme prodávat mléko z naší farmy s profitem,“ představil důvody výstavby předseda ZD Květná Jindřich Jílek.
Starosta obce Květné Petr Škvařil ocenil činnost místního zemědělského družstva, když řekl: „Stát dnes bere zemědělce jako polštář svých  ekonomických problémů  a spíše z nich prostředky vysává, než aby je podporoval. Tato stavba je pro mě malý zázrak a za to patří našim zemědělcům velký dík.“