Českotřebovský deník 228/2011 (27.8.)                                  
Hrničkový plot v Benátkách má stále spoustu obdivovatelů   (foto Luboš Kozel)                                

 

Okolo Lanškrouna po dvacáté, po čtvrté s Monikou Simonovou

V neděli se na vrcholu Skuhrovského kopce sešla elita Moravského poháru, kterou doplnila řada dalších cyklistů z blízkého i vzdáleného okolí. Boje v šesti věkových kategoriích přilákaly i slušný počet diváků, kteří byli svědky pěkných výsledků místních závodníků na dvacetikilometrovém okruhu Skuhrov – Knapovec – Horní Dobrouč – Ostrov – Skuhrov.
V kategorii do 30 let se neztratil ústecký Milan Záleský, který skončil sedmý, a o místo za ním lanškrounský junior Michal Marek.
Vůbec nejlepší výkon předvedl vítěz kategorie do 40 let, bývalý junior lanškrounského SKP Lanškroun, dnes žijící v Rudolticích, Marian Hajzler. Na 17. místě dojel Miroslav Holubec z Ostrova. Lanškrounský Robert Skřeček skončil těsně za stupni vítězů na čtvrtém místě v kategorii do 50 let pátý skončil ústecký Radovan Paukrt.
Vítěz mezi cyklisty do 60 let, Libor Trochta, si připsal již sedmé prvenství v tomto závodě, poprvé vyhrál v roce 1999.
Výborné výkony  byly k vidění i v nejstarší kategorii nad 60 let. Druhý zde skončil Miroslav Krsek a čtvrtý jeho bratr Jaroslav, oba z Lukové. I nejstarší účastníci dokázali v 75 letech třikrát vyjet na Skuhrov a zvládnout 60 km za neskutečné 2 hodiny a 16 minut.
Mezi ženami dlouho suverénně vedla stříbrná medailistka z MS na dráze Jarmila Machačová z Dukly Praha, ale její defekt 10 km před cílem rozhodl o vítězství českotřebovské Moniky Simonové, svěřenkyně bývalého reprezentanta Františka Trkala ze Sázavy.
Podrobné výsledky naleznete na www.sk-mp.cz                                                                             Podle Orlického deníku

TJ Lokomotiva ukončila činnost sázkové kanceláře Sazky v Nádražní ulici a od 1.10.2011 je tato provozovna volná k pronájmu. Sazka zde byla prakticky od začátku od postavení budovy

Českotřebovský vehikl 2011 12.11.2011                    

Soutěž plastikových modelů bude v Národním domě
Program: 08:00 - 10:00 přejímka modelů
10:00 - 10:15 zahájení soutěže
10:00 - 15:00 otevření pro veřejnost
10:30 - 13:00 hodnocení modelů
15:00 - 16.00 vyhlášení výsledků a zakončení soutěže
17:00 - ......... afterpárty
Doprovodný program: Bowlingový turnaj 3 člených družstev „O předsedovu kouli“
(pro návštěvníky starší 15 let, startovné – minimálně 3 modely ve 3 různých
kategoriích, u prodejců bude startovné řešeno individuálně)
Prezentace KPM Česká Třebová Více ZDE
 
Dobrovolná dražba bytu 1 + kk v čp. 652 v ul. Dr. E. Beneše  v Č. Třebové.

 Dražba se koná v brněnském hotelu Holiday Inn dne 6. října 2011 od 14 hodin. Důvod dražby - úpadek majitele bytu.  prohlídka bytu je možná 14. 9.  v 11 hodin a 15. 9. 2011 v 13 hodin,  ceny bytu byla odb. posudkem stanovena na 500 000 Kč.   Vyvolávací cena je 334 tis. Kč, minimální příhoz je 10 000 Kč. Dražební jistota je stanovena na 100 tis. Kč.
 
Volné sociální byty v Borku

Město Česká Třebová podle čl. II Pravidel č. 3 pro pronajímání bytů v majetku Města Česká Třebová
pro sociálně potřebné občany a rodinyvyhlašuje k pronájmu 6 volných bytů na Semanínské ulici v České Třebové
- byty o velikosti 1+2 v čp. 2085 (č.1) a 2086 (č.18)
- byty o velikosti 1+1 v čp. 2084 (č.11) a 2086 (č.9,13,16)
Žádosti o byt si mohou zájemci vyzvednout na odboru sociálních věcí a zdravotnictví MěÚ Česká Třebová.
Vyplněné žádosti se všemi přílohami je nutno předat do podatelny  MěÚ nejpozději ve čtvrtek 22.09.2011.
Hejtmani jednali s vládou, kraj zastupoval náměstek Línek.
Praha - Bez jednoho dne přesně  po roce se uskutečnilo společné jednání vlády s hejtmany krajů. Pardubický kraj na jednání zastupoval náměstek hejtmana Roman LínekJednání, které začalo pracovním obědem na pozvání premiéra Petra Nečase, se uskutečnilo v zasedacím sále Vlády ČR. Klíčovými tématy byla příprava státního rozpočtu na roku 2012 v oblastech dopravy, sociálních věcí, školství a ministerstva vnitra. Hovořilo se také o politice soudržnosti po roce 2013 a čerpání finančních prostředků z fondů EU či o rozpočtovém určení daní pro kraje i obce. „Trvá rozpor mezi kraji a vládou ohledně financování ztráty osobní vlakové dopravy. Vláda plánuje poslat v roce 2012 pouze 2 miliardy korun místo letošních 2,6 miliardy. Na druhou stranu je dobrou zprávou, že proti původním návrhům ministerstva financí bude na provoz v příštím roce přidáno policii 700 milionů korun a hasičům 200 milionů. A to již zaručí dobrý výkon klíčových složek integrovaného záchranného systému v krajích, včetně našeho Pardubického,“ shrnul hlavní závěry Roman Línek. Ten také dnešní jednání využil k dílčím rozhovorům s ministry zdravotnictví, spravedlnosti, dopravy a ministerstva průmyslu a obchodu. „Ministra Hegra jsem informoval o včerejším podpisu smluv o dalším fungování kardiovaskulárního centra v Pardubické krajské nemocnici a on mi potvrdil, že platí příslib jeho podpory, abychom získali prostředky  z evropských fondů. Zároveň na setkání opakovaně zaznívala nutnost vyřešení  problematického financování krajských nemocnic v roce 2012, zejména Pardubické krajské nemocnice. Svojí velikostí a specializací je v mnohém podobná nemocnicím fakultním a ve financování se to musí zohlednit,“ upřesnil náměstek Roman Línek část obsahu dnešního  jednání.
ROP Severovýchod: Proplatili jsme už polovinu unijních dotací.

Pardubice/Hradec Králové -  Už polovina unijních prostředků z ROP Severovýchod, tedy 328 milionů EUR, byla proplacena příjemcům dotací v severovýchodních Čechách. „Hranici jsme překročili včera,“ řekl ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Semorád.  
Pro region, který tvoří Pardubický, Liberecký a Královéhradecký kraj, je v ROP Severovýchod vyčleněno do roku 2013 celkem 656 milionů EUR z Unie, tedy necelých 16 miliard korun. „Vzhledem k rychlosti čerpání, která v loňském roce nabrala na obrátkách, předpokládáme, že všechny prostředky vyčerpáme,“ uvedl Radko Martínek, předseda Regionální rady.
Od roku 2007 zatím získalo podporu 519 projektů zaměřených na rozvoj dopravní infrastruktury (105), obcí a měst (191), cestovního ruchu (170) a podnikatelského prostředí (53).  ROP Severovýchod patří dlouhodobě do trojice nejlépe čerpajících programů v České republice.  O tom, že podporuje kvalitní projekty, svědčí jejich opakovaný úspěch. Například loni získalo jednu z hlavních cen v TOP Investu, soutěži o nejlepší investiční záměr roku, autobusové nádraží ve Svobodě nad Úpou.
Letošním vítězem se stal dopravní terminál v České Třebové. Ten spolu se Sportovním a relaxačním centrem Rychnovska, krytým plaveckým bazénem v Litomyšli, společenským centrem Trutnovska pro kulturu a volný čas a Muzeem barokních soch v kostele sv. Josefa v Chrudimi včetně rekonstruovaných klášterních zahrad postoupil do druhého kola a v těchto dnech usiluje o získání nominace na prestižní titul Stavba roku 2011. Posledně jmenovaný chrudimský projekt se možná dočká i mezinárodního ocenění. Postoupil totiž v soutěži OSN zaměřené na umění, kulturu a dědictví do finále. Výsledek se dozvíme koncem října.
Dohoda o zajišťování kardiovaskulární péče podepsána  

Pardubice - Tento týden byla na půdě Pardubické krajské nemocnici podepsána smlouva o spolupráci při zajišťování kardiovaskulární péče v Pardubickém kraji. Smluvní strany, které budou spolupracovat na zajištění této superspecializované péče, jsou Pardubický kraj, Pardubická krajská nemocnice, a.s., Fakultní nemocnice Hradec Králové, Artur KOBLITZ, s.r.o., a  Kardio-Troll, s.r.o. Dohoda těchto pěti subjektů je zárukou, že v krajské nemocnici bude poskytována komplexní kardiovaskulární péče obyvatelům Pardubického kraje.  "Nové smluvní podmínky narovnají nevýhodný stav, budou pro Pardubickou krajskou nemocnici ekonomicky a provozně výhodnější,“ řekl ředitel nemocnice Tomáš Gottvald. Do rozpočtu nemocnice navíc přibudou ročně tři miliony korun. „Smlouva rovněž otevírá cestu k získání statutu Komplexního kardiovaskulárního centra a finančních prostředků z Evropské unie na zakoupení přístrojového vybavení,“ uvedla radní zodpovědná za zdravotnictví  Markéta Tauberová.
Školy v Pardubickém kraji vzdělávají dospělé

O tom, že podpora dalšího vzdělávání je nezbytná pro rozvoj lidských zdrojů a tedy i pro konkurenceschopnost daného regionu, nemůže být sporu. „V dynamicky se měnící tržní ekonomice je další vzdělávání jedním z nejdůležitějších faktorů prevence nezaměstnanosti a udržování flexibility nabídky na trhu práce,“ soudí krajská radní zodpovědná za školství, kulturu a památkovou péči Jana Pernicová.      Pardubický kraj je dlouhodobě zapojen do systémového projektu UNIV (Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé) realizovaného Národním ústavem odborného vzdělávání. Rozvoje dalšího vzdělávání v České republice chce projekt docílit podporou poskytování dalšího vzdělávání ve středních školách a vyšších odborných školách a rozšířením nabídky dalšího vzdělávání o mechanismy umožňující uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení, tedy předchozího učení. V Pardubickém kraji je do projektu UNIV 2 Kraje zapojeno 23 škol, které vzdělávají ve svých prostorách dospělé. „Cílem tohoto projektu je přeměna středních škol v místní centra celoživotního učení, která budou vedle svých žáků vzdělávat také dospělé. Každá ze zapojených středních škol vytvoří pro dospělé tři vzdělávací programy. Tyto programy jsou určeny buď pro pracovníky konkrétních firem, které spolupracovaly na tvorbě vzdělávacího programu, nebo pro klienty úřadu práce a nebo pro veřejnost, která dané vzdělávání považuje za přínosné pro svůj další rozvoj,“ vysvětluje projektová manažerka Elena Zrebená. Účast na dalším vzdělávání v rámci projektu UNIV 2 Kraje, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky, je bezplatná. V druhé polovině roku 2011 budou zahájeny tyto kurzy:
Počítačová gramotnost Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola, Pardubice, Karla IV. 13
Seřizování a obsluha plastikářských strojů SOŠ SOU Lanškroun
Základní kovoobráběčské práce Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické Třemošnice, Sportovní 322
Komplexní obsluha hostů Střední odborná škola a Střední odborné učiliště obchodu a služeb, Chrudim, Čáslavská 205
Údržbář Střední odborná škola stavební a Střední odborné učiliště stavební Rybitví
E-obchod v systému FelixNET Vyšší odborná škola a Střední odborná škola Gustava Habrmana, Česká Třebová, Habrmanova 1540
Vodohospodářské stavby VOŠS a SŠS Vysoké Mýto
Němčina pro potravinářskou praxi Střední škola potravinářství a služeb

 

.