Českotřebovský deník 229/2011 (29.8.)                                  
Návštěva italské delegace z Trenta  


Při příležitosti pobytu italské delegace z města Trento (část Marco), v Dolní Dobrouči, se uskutečnila i návštěva České Třebové. Vzhledem k tomu, že se jednalo o skupinu, která navazuje na předchozí návštěvu z Trenta, kdy zde Gabriela Setti hledala informace o svém dědečkovi, který se narodil v Dlouhé Třebové v době I. světové války, uskutečnilo se i krátké setkání s touto delegací na českotřebovské radnici.  Po krátkém přijetí a zápisu do pamětní knihy si Italové v doprovodu ředitelky muzea paní Mgr. Jany Voleské prohlédli pamětihodnosti našeho města.                                                                                               Miroslava Kejvalová
 
Fotbalový víkend

A mužstvo tentokráte nebodovalo a prohrálo 1:0 v Třemošnici. Dorost podlehl vysoko v Horním Jelení.
Starší žáci prohráli smolně v Třemošnici 1:0, mladší žáci tamtéž zvítězili 2:0. 

 

ŽSK Třemošnice  -  FK Česká Třebová           1 : 0  (0:0)


Sestava: Křivka – Keprt, Petr, Štěpán, Kubásek – Švec, Borek, Grepl, Abt (68. Pešina) – Pešek, Myšák

Domácí, vědomi si svého nelichotivého postavení v tabulce, na nás vlétli a už v 1. min. musel Křivka zasahovat. Nevstoupili jsme do utkání tak, jak na to máme a to se s námi táhlo prakticky po celý zápas. Hráli jsme ostýchavě, nepřesně, chyběl patřičný důraz a bojovné nasazení. K tlaku domácích jsme přispěli velkou pasivitou. V ofenzivě jsme prakticky nic nepředvedli. Jediným pozitivem byla solidní obrana, protože jsme domácí pustili do jediné poločasové vyložené šance. Ve 36. min. vyrazil Křivka nebezpečnou střelu a dorážku vyhlavičkoval na brankové čáře Štěpán. Nekoncentrovaný vstup do druhého poločasu se pro nás stal osudným. Ve 47. min. Grepl trestuhodně chyboval při rozehrávce před pokutovým územím, následoval centr na zadní tyč, kde prohrál hlavičkový souboj Kubásek a vrácený balón na druhou tyč dorazili domácí do sítě (ofsajd!?) – 1:0. Od tohoto okamžiku jsme si vynutili územní převahu, ale naše ataky, z důvodu nepřesné finální fáze, končily před pokutovým územím. V 70. min. šla Třemošnice po druhé žluté do oslabení. Ale i tato naše hráčská převaha k vyrovnání nevedla. O naší útočné mizérii svědčí pouze jedna střela mezi tyče až v poslední minutě hry, kdy zazdil tutovku Myšák. Po brankových hodech v úvodních dvou kolech jsme tentokrát vyšli střelecky naprázdno.

 

AFK Horní Jelení – FK Česká Třebová  5 : 1 (2:1)


V neděli 28.8.2011 zajížděl dorost k dalšímu mistrovskému utkání, tentokrát do Horního Jelení.  Kdo tento zápas neviděl, neuvěří, my jsme hráli fotbal a soupeř střílel góly ... Hned v desáté minutě chybovala při TK domácích naše zeď, která se před střelcem rozestoupila a brankář Bárta na prudkou střelu nedosáhl – 0:1. Naši hráči poté zvedli hlavy a začali předvádět kombinační fotbal. Ve třicáté minutě propadl (po kolikáté už?) na levé straně Rejnuš, kterého začátek soutěže nezastihl v právě nejlepší formě a po rychlém kontru po pravé straně přišel střílený centr, který domácí uklidili do Bártovy branky – 0:2. Naši kluci se dál snažili a nenápadně přebírali otěže zápasu. Ve 40.minutě po pěkné kombinaci středem hřiště poslal Bočkaj krásnou přihrávku Hamerníkovi, který se neukvapil a podél brankáře snížil – 1:2. V závěru poločasu se kluci snažili o vyrovnání, které bohužel nepřišlo a tak šli do kabin s jednogólovým mankem. Nástup do druhého poločasu jsme měli dobrý. Jenomže hned první vyloženou šanci jsme nedali a vzápětí přišel trest: nakopnutý míč neodehrál včas Markl, čehož využil rychlonohý domácí útočník, který tváří v tvář Bártovi nezaváhal – 1:3. Po této brance jsme čekali, že už to naši hráči pouze dohrají, ale mýlili jsme se. Třicet minut jsme bušili do soupeře, nastřelili břevno, kombinací jsme se dostávali do zakončení, ale dnes nám zvlhl střelný prach. A tak přišlo to, co muselo zákonitě přijít. S postupem času jsme hráli až na samé hranici únosného rizika a to se nám bohužel nevyplatilo. Dva brejky do otevřené obrany plus dvě stejné hrubky Markla znamenaly čtvrtou a pátou branku v naší síti. Kluci se snažili až do konce, branku se jim však vstřelit nepodařilo. A tak nám dnešní zápas ukázal, jak dokáže být fotbal krutý: náš celek byl po většinu zápasu lepším týmem, přesto si odváží debakl 1:5. Pro naše hráče více než krutý výsledek. Ale pokud budou kluci k zápasům přistupovat tak jako dnes, branky na sebe nenechají čekat.

Příští zápas hrajeme v sobotu 3.9.2011, kdy od 14:45 hod. hostíme celek Chocně.

 
Děti z černobylské oblasti navštívili hejtman Martínek a velvyslanec Ukrajiny  

Pastviny (26. 8. 2011) -  Na třítýdenní ozdravný pobyt přijelo na Pastviny 45 dětí z Kyjeva, Žitomiru a Malinu. Ozdravný pobyt pro děti z černobylské oblasti organizuje již tradičně Česko-ruská společnost  a finančně se něm podílí  Ministerstvo zdravotnictví ČR, Pardubický kraj a také sponzoři z okresu Ústí nad Orlicí.  Za dětmi se v pátek vypravili velvyslanec Ivan Hrycak a hejtman Pardubického kraje Radko Martínek, který tráví dovolenou v této části kraje.   
 „Naši vzácní hosté se zajímali o uplynulé ročníky, besedovali s dětmi, které jim zazpívaly ukrajinské národní písně a předvedly jim, jak se zdokonalily v českém jazyce a historii,“ uvedl dlouholetý organizátor pobytů dětí na Pastvinách Milan Bouška.   „Aby se hosté cítili na táboře jako doma, uvařili jsme mezinárodní menu, ukrajinský boršč a české švestkové knedlíky, borůvkové buchty jsme podávali jako dezert,“ odlehčil setkání Milan Bouška. Tajemník Okresní rady Česko-ruské společnosti se už dvacet jedna let stará o vzdělávací a ozdravné  pobyty potomků Volyňských Čechů.     
Počasí letos dětem vyšlo, takže si dosyta užily koupání v Pastvinské přehradě. Jezdily také na výlety, letos navštívily Prahu, kde se podívaly do Zlaté uličky, prohlédly si zámek Častolovice a Opočno a nadšeny byly nádhernou přírodou Orlických hor u Zemské brány.
Školský portál Pardubického kraje je připraven (29.8.2011)   

Pardubice - Od června 2011 je v provozu Školský portál Pardubického kraje. Pracovníci ve školství, management škol, žáci a studenti, ale i široká veřejnost budou tento nový nástroj využívat především od září, kdy bude zahájen nový školní rok. Od jeho spuštění ho už navštívily téměř tři tisícovky uživatelů.
Pedagogové a vedení škol, žáci i studenti mohou prostřednictvím tohoto portálu zcela bezplatně získat nejen informace v oblasti školství, ale především tu najít prostředí pro vzájemnou komunikaci a nástroje pro vzdělávání. Informace jsou mířeny i na veřejnost, hlavně tedy na rodiče žáků. „Tento diskusní a informační server se stává nezbytnou součástí komunikace mezi školou a veřejností. Informuje o studiu, nabízí možnosti využití volného času dětí a mládeže. Lze jej využít jako nástroj pro sdílení otázek a odpovědí k práci pedagogů všech škol a školských zařízení v našem kraji,“ připomíná vedoucí oddělení organizačního a vzdělávání Odboru školství, mládeže a tělovýchovy Krajského Od jeho úřadu v Pardubicích Jiří Hlava. „Pedagogové mohou již nyní vkládat své studijní materiály pro žáky a studenty, využívat Portál pro testy, apod. Portál nabízí velkou škálu funkcí. Vše lze nalézt a vyzkoušet na www.klickevzdelani.cz ,“ upřesňuje.
Server je komunikačním prostředkem pro manažery škol a jejich zřizovatele a zároveň skvělým místem pro bezplatnou prezentaci aktivit škol, školských zařízení a zařízení pro volnočasové aktivity i vděčným nástrojem komunikace a výměny názorů osob, které jsou na činnostech škol a školských zařízeních jakýmkoliv způsobem zainteresované. Přináší informace o možnostech dalšího vzdělávání pedagogů, kabinet nápadů s e-learningovými podporami výuky pro pedagogy a také burzy nepoužívaného zařízení škol, učebnic či pracovních příležitostí. Školský portál Pardubického kraje přináší zajímavé články z různých oblastí školského života, legislativy a dalších okruhů, které veřejnosti pomohou při řešení situací spojených se školou a školskými zařízeními. Chce ve školách podpořit rozšíření moderních způsobů výuky. Je průvodcem dětí a mládeže od vstupu na základní školu až po rozhodování o další profesní kariéře po ukončení vzdělávání. Je opravdovým klíčem ke vzdělání.
Portál vznikl během realizace stejnojmenného projektu Pardubického kraje z dotací ESF, v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.