Českotřebovský deník 230/2011 (30.8.)                                 

Účastníci projektu „GO ON!“ Evropské dobrovolnické služby přijati vedením města 

V pondělí 22. srpna 2011 byli v obřadní síni staré radnice vedením města přijati účastníci mezinárodního projektu GO ON!.
Paní Ing. Věra Pirklová, tajemnice města, přivítala zástupce Španělska, Skotska,  Itálie, Portugalska, Maďarska, Estonska a Lotyšska a podrobně je seznámila jak s pamětihodnostmi města, tak i s jeho historií.  
Vzácným hostem byla také paní Lenka Polcerová z České národní agentury „Mládež“, prostřednictvím které je program „Mládež v akci“ financován z prostředků Evropské unie. 
Na projektu  „GO ON!“ se podílela vedle ředitelky Domu dětí a mládeže Kamarád Bc. Jany Endyšové, DiS., spolu s dalšími pracovnicemi  této organizace také paní místostarostka Ing. Jaromíra Žáčková.  Účastníci v rámci svého programu navštívili i nízkoprahové centrum v Borku,  Dětský domov v Horní Čermné a dále jednání v Chrudimi, Lanškrouně a v sídle České národní agentury v Praze.  Po celý týden byli účastníci vystaveni extrémně vysokým teplotám, nicméně  počasí neovlivnilo ani jejich pozornost, ani jejich aktivitu. Všichni účastníci projektu projevili zájem se do našeho města a České republiky se znovu vrátit.  
Ludmila Rašnerová, sekretariát starosty města
 
 
 
Bitva o žezlo pardubického byznysu se rozpoutá již příští týden   

Dvacítka nejúspěšnějších firem a živnostníků Pardubického kraje bude 6. září bojovat o krajské tituly šestého ročníku podnikatelských soutěží Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011. V bitvě o prvenství se utkají kromě jiných například výrobce textilních a plenkových dortů, tvůrci webových stránek, truhlář či provozní restaurace.
Vyhlášení, které je nejvýznamnější společenskou a podnikatelskou událostí Pardubického kraje, se koná v Hotelu Euro v Pardubicích a začíná v 16.00. Přítomni budou zástupci municipalit, oborových svazů a další osobnosti podnikatelského života.
Vítězové krajských kol budou v prosinci letošního roku na slavnostním galavečeru v Praze bojovat o celorepublikové tituly Vodafone Firma roku 2011 a Era Živnostník roku 2011. Kromě hlavních a regionálních cen se dále bojuje o tituly Era Účetní roku 2011, Odpovědná firma roku 2011 a Web roku 2011. Do soutěží, jejichž odborným garantem je Hospodářská komora, se letos přihlásilo 5857 podnikatelů, což je oproti loňskému roku nárůst o 42 procent. V rámci podnikatelských soutěží se každoročně vyhlašuje také anketa Absurdita roku. Své kandidáty na nejnesmyslnější požadavky úřadů můžete nominovat do konce října na www.firmaroku.cz.
 
FINALISTÉ SOUTĚŽE VODAFONE FIRMA ROKU PARDUBICKÉHO KRAJE 2011 

ACE Trade, spol. s. r. o.  Ústí nad Orlicí
Společnost vznikla v roce 1998 jako dovozce a dodavatel surovin pro chemický, kosmetický, potravinářský́ a farmaceutický průmysl. Dnes patří mezi jejich přední distributory. Exkluzivně zastupuje více než 30 velkých zahraničních výrobců jak v České republice, tak na Slovensku. Nyní firma přechází k tzv. modelu dodavatele celkového řešení. Svým zákazníků jsou tak schopni dodat poradenství, laboratorní testy či zátěžové testy jejich finálních výrobků.
 
DAKO-CZ, a. s.  Třemošnice
Společnost se orientuje výhradně na vývoj, výrobu a prodej brzdových přístrojů pro kolejová vozidla. Ve svém oboru je největším českým výrobcem a na světě jedním z nejvýznamnějších. Výrobou navazuje na historickou slévárnu, kterou v Třemošnici založil roku 1816 Josef Jan Zvěřina a která od roku 1920 pracovala na zakázkách pro železnici a v roce 1949 zahájila vývoj brzdového rozvaděče CV1.

 
SENÁTOR PETR ŠILAR SE ZÚČASTNIL NÁRODNÍCH DOŽÍNEK V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH

Senátor Petr Šilar se zúčastnil Národních dožínek v Českých Budějovicích

V rámci reprezentativní přehlídky v zemědělsko-hospodářském sektoru 38. ročníku mezinárodního agrosalonu Země živitelka proběhly v sobotu 27. srpna 2011 v areálu českobudějovického výstaviště Národní dožínky. Mezi pozvanými hosty byl také 1. místopředseda KDU-ČSL a předseda Stálé komise Senátu pro rozvoj venkova Petr Šilar.  „Je důležité být hospodářem ve své zemi, vážit si a vnímat hodnotu práce, ohromnou šikovnost našich zemědělců a výrobců,“ říká senátor. „Co mi udělalo nesmírnou radost, tak to byl obrovský zájem u prezentačních stánků firmy Agrovenkov, a.s., věnující se regionálním potravinám a specialitám. Měl jsem tu čest, že jsem před několika lety stál u zrodu MLSu Pardubického kraje, jehož logo je pro zákazníka zárukou, že kupuje český výrobek z českých surovin. Dozví se tak, že právě jeho řezník, pekař či mlékárna mají skutečně certifikované a jakostní výrobky. Znovu opakuji: České výrobky patří do českých domácností,“ zdůrazňuje Petr Šilar.  K slavnostnímu rázu Národních dožínek bezesporu přispěla i ta skutečnost, že letošní sklizeň proběhla nad očekávání úspěšně, a bude to tak jedna z nejlepších úrod za posledních deset let. Dožínkové věnce v sobotním dopoledni posvětil biskup českobudějovické diecéze Mons. Jiří Paďour a následně je z rukou prezidenta Agrární komory Jana Veleby převzali premiér Nečas a ministr Fuksa. V odpoledních hodinách pak pečetil svou návštěvou významnost tohoto dne pražský arcibiskup a primas český Dominik Duka.  Petr Čada
Jednání na ministerstvu vnitra se zúčastnili zástupci Asociace krajů

Praha – Dnešní pracovní setkání hejtmanů s ministrem vnitra,  jeho náměstky, policejním prezidentem a generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru volně navázalo na nedávné jednání s vládou. Podrobněji se věnovalo problematice fungování složek integrovaného záchranného systému a veřejné správy, které je ministerstvo vnitra  gestorem. Pardubický kraj zastupoval náměstek hejtmana Roman Línek.  „Ve svém vystoupení jsem ocenil dlouhodobě dobrou spolupráci vedení kraje s policií a HZS. Zároveň jsem byl ujištěn, že posilování policie v problémových částech republiky by se nemělo dotknout rozsahu počtu policistů a služeben v Pardubickém kraji. A to i přesto, že kriminalita je u nás relativně nízká a objasněnost trestných činů poměrně vysoká ve vztahu k republikovému průměru,“ shrnul náměstek Línek jednání ministerstva se zástupci Asociace krajů ČR. Dodal, že řeč přišla také na dokončení opravy policejních školy v Opatovicích a její části v Pardubicích: „A to tak, aby mohlo být dokončeno důstojné umístění krajské policie v objektu Na spravedlnosti včetně vybudování nového operačního střediska.“ Ministr Jan Kubice prezentoval, že se vláda zavázala k dokončení reformy veřejné správy včetně zachování spojeného modelu samosprávy a státní správy. „V praxi to znamená, že nebudou vznikat vedle městských a krajských úřadů samostatné úřady státní. A naopak výkon státní správy bude nadále přenášen na obce a kraje.“