Brandýské mámení nabízí všehochuť výtvarníků a muzikantů           

Brandýs nad Orlicí - Festival Brandýské Mámení se letos koná v pátek 2. a v sobotu 3. září.  

Na výstavě v sokolovně se představí díla výtvarníků Vladimíra Merty a Jana Pištěka. První z nich je výraznou osobností akčního umění 80. let, syntetik přírodního a malířského vidění v umění i v oblasti kulturní ekologie, šéf ateliéru Environment konceptuální tvorby FaVU VUT v Brně. Druhý se věnuje malbě, grafice, filmovému a divadelnímu designu.Významná je jeho spolupráce s otcem Theodorem Pištěkem a bratry Formany. Vernisáž výstavy bude první zářijový pátek v 18 hodin.

Po ní bude následovat v evangelickém kostele koncert písničkáře Vladimíra Merty a noční text-appeal harmonikáře a spisovatele Vaška Koubka v loutkárně.

V sobotu vystaví pod názvem Archa svá díla ve sklípku Komenského nadějná výtvarnice Ludmila Pacalajová, čerstvá absolventka ateliéru kresby Fakulty umění Ostravské univerzity a členka pořádajícího spolku Brandýs ve světě. Dopoledne si přijdou na své děti při výtvarné dílně, především pro ně bude určeno také dopolední vystoupení divadla Koňmo a večerní bloudění přírodním bludištěm za zlatými apoštoly.

Náměstí bude patřit muzikantům. Nejdříve se představí sestava bubeníků v čele s Klaudiem Kryšpínem, poprockeři ze skupiny Eastpark a Jan Pokorný s Cirkusem Ponorka. Vrcholem venkovního programu bude kapela Traband se skvělou hudbou a texty Jaroslava Svobody. Zklidnění závěru jubilejního desátého ročníku Mámení v Brandýse nad Orlicí přinese večerní vystoupení kapely Dva. Vítězové hudební ceny Anděl v kategorii alternativní hudby za loňský rok zahrají v evangelickém kostele. Součástí koncertu bude doprovodná originální videoprojekce. Mámení je pro všechny návštěvníky zdarma.      

Podrobnosti o akci jsou uvedeny na www.brandys-ve-svete.cz.