Byl to velký závod, tak velký svým rozsahem i významem se ještě ve Skiareálu Peklák nikdy nekonal.  Zásluhu na tom má nejen pořádající ČTBK Iscarex, ale i další jeho spolupracovníci, kteří dohromady tvořili velmi zkušený kolektiv. Závod ukázal na přednosti našeho skiareálu a sousedního areálu Fotbalového klubu, také na to, jakou krásnou přírodu máme u nás za humny.  A především náročnou trať, která má opravdu parametry hodné Mistrovství světa a proto se zde také  konala kvalifikace. Výsledky českotřebovského závodu bude teprve schváleny Českým atletickým svazem a teprve potom bude vyhlášena nominace na MS v Albánii v kategorii dospělých a juniorů. Máme šanci že do Albánie poletí také českotřebovská závodnice Michael Stránská, která s převahou vyhrála závod juniorek. Závod měl také svého odborného komentátora Ivo Domanského, který se zhostil svého úkolu na jedničku a připomněl nám tak jeho výkon pod sjezdovkami na MS v běhu do vrchu veteránů v Dolní Moravě před třemi lety.  I to svědčí o tom, jaký význam dával závodu v našem skiareálu. Trať závodu a podmínky pro závod se velmi líbili zástupcům Českého atletického svazu a tak není vyloučeno, že Česká Třebová se bude ucházet o nominaci na MS v běhu do vrchu v některém z dalších ročníků, přesněji v roce, ve kterém se poběží systémem nahoru a dolů.  připomeňme, že také v Dolní Moravě se nejdříve běžel závod o Cenu firmy Iscarex nejdříve jako kvalifikace a později pak na upravené trati po sjezdovkách na vrchol Slamníku  přímo jako Mistrovství světa.  Bylo by velkým oceněním českotřebovských pořadatelů, kdyby mohli přivítat nejlepší světové běžce na domácí trati.  Závod byl přehledný i pro početné diváky a měl také vysokou úroveň sportovní. V čele se většinou drželi favorité a mezi nimi se neztratili ani závodníci Iscarexu. Závod byl velkou propagací města Česká Třebová, Skiareálku Peklák a na své si přišli i v lanovém centru, které bylo ve stálé permanenci.

Výsledky závodu najdete na webu firmy Iscarex ZDE

Běžely se tří samostatné závody na dva, tří a čtyři okruhy vždy pro jiné sportovní kategorie. Fotografie z I. závodu: 

  • Startérem byl starosta města Jaroslav Zedník, na stratu bylo 45 účastníků juniorek, ale také žen z nejstarší věkové kategorie a nejstarší Muži. Po startu šla rychle do čela bývalá čs. závodnice v lyžování Blanka Paulů (Jilemnice), v čele se držela i Michaela Stránská (Iscarex), která nakonec vítězně proběhla již pod startovním obloukem do druhého kola a byla nejrychlejší závodnicí ze všech v tomto I. běhu.
  • Nejlepší 3 juniorky - nejlepší Michaela Strínská, nejmladší závidnice z celého startovního pole  (nar. 1997)         

    II. závod - 3 okruhy - 9900 metrů  -  startovalo 40 běžců



    III. závod na 4. okruhy Kategorie Muži A a Muži B  

     

    Vyhlášení výsledků a kulturní program     

    Na Pekláku to bylo jako na "Velkých závodech". Předávání cen se neodehrávalo jen tak narychlo, ale ve společném bloku po skončení závodu  před kulturním programem na připraveném zastřešeném pódiu.  podobě se tak děje třeba na Ceně firmy Iscarex v Dolní Moravě po populárním ě náročném běhu na Králický Sněžník, kterého se pravidelně účastní tři stovky závodníků. Postavené jeviště na sjezdovce zahrádky mělo před sebou krásný skloněný svah, místo jako dělané pro přírodní kino nebo divadlo. Také koncert. Zvukové aparatury mířily do lesa a neobtěžovaly žádné obydlené prostory.

    Nejlepší juniorky - první Michaela Stránská Nejlepší Ženy A - 2- Lenka Dušková Nejlepší ženy B Nejlepší ženy C Nejlepší ženy D : na třetím místě Míla Keprtová  (Iscarex) Nejlepší junioři - na druhém místě Filip Záveský (Iscarex) Nejlepší Muži A Muži B Nejlepší Muži C - první Aleš Stránský (Iscarex) Nejlepší Muži D Nejlepší Muži E