Na střední školy nastupuje méně žáků než vloni                 

Pardubice - Na pardubických středních školách začíná nový školní rok. Žáci usednou do školních lavic většinou 1. září, jen několik ředitelů škol požádalo o možnost zahájit školní rok až v pondělí 5. září. Stalo se tak například na Gymnáziu Mozartova v Pardubicích, kde se dokončuje rekonstrukce sociálního zařízení. Do prvních ročníků nastoupí letos o přibližně 300 žáků méně než v předchozím roce. I když se tento trend úbytku žáků bude v příštích letech stupňovat, Pardubický kraj své střední školy dostatečně stabilizoval už na jaře završenou optimalizací. Do nově sloučených sedmi středních škol a šesti školských zařízení kraj letos v létě investoval 30 milionů korun. K novinkám patří také útlum 27 tříd ve středních odborných školách v oborech ekonomika podnikání. První ročníky se neotevírají ve dvou vyšších odborných školách a ve třech technických lyceích.   „V uplynulých třech letech patřil náš kraj v oblasti školství k nejaktivnějším,“ říká radní pro školství Jana Pernicová. „I když jsme doháněli náskok zejména moravských krajů, které s optimalizací i přijímacími zkouškami začaly mnohem dříve, máme nyní splněno na 80 procent z dlouhodobých Záměrů vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy ministerstva školství.“
 
Jak dál s přijímacími zkouškami
ardubický kraj letos poprvé analyzoval zkušenosti s jednotnými přijímacími zkouškami na střední školy s maturitními obory. Pilotní ročník měl za úkol především zmapovat úroveň žáků základních škol a prověřit organizaci zkoušek. Díky tomu, že byly přijímací zkoušky jednotné, jsou i jejich výstupy hodnotným materiálem a vodítkem pro další postup. Na základě získaných poznatků budou na začátku tohoto školního roku stanovena jednotná pravidla pro druhé a další kola přijímacích zkoušek. Nyní jsou návrhy konzultovány s odborníky z oblasti školství, výsledky budou známé do poloviny září 2011. Střední školy s maturitními obory jsou většinou optimálně naplněné, výjimkou jsou obory zaměřené na zemědělskou výrobu a stavebnictví. Největší převis poptávky byl o studium na gymnáziích. Stabilní zájem je o studium na 8letých gymnáziích, pokles zájmu byl naopak zaznamenán u 4leté formy studia. Tradičně vysoký zájem je o pedagogické obory.
 
Učňovské obory se přizpůsobují trhu, kraj je podporuje stipendii
Do učňovských škol podle předběžných údajů nastupuje o 32 žáků více než v loňském roce. Pardubický kraj se snaží zvýšit zájem mladých lidí o obory vzdělání, po jejichž absolventech je velká poptávka na trhu práce. Z tohoto důvodu zavedl systém stipendií v oborech, které si trh práce žádá nejvíce. V letošním školním roce se zvyšuje počet  podporovaných oborů a celková částka investovaná krajem vzroste z  600 tisíc na 900 tisíc korun K zednickým a strojírenským profesím přibyly obory jako tesař, vodař a řezník – uzenář. Při hodnocení je kladen největší důraz na úspěšnost žáků v praktických dovednostech.
Tuto myšlenku podporuje i připravovaná mezinárodní soutěž žáků v řemeslných dovednostech ŘEMESLO / SKILL 2011, která se uskuteční ve dnech 20. až 22. září ve Vysokém Mýtě.
 
Nabídka nových oborů
Od nového školního roku se v kraji rozšířila nabídka o několik nových oborů vzdělání – mechanik strojů a zařízení (se zaměřením mechanik plastikářských strojů), montér vodovodů a kanalizací a obsluha vodárenských zařízení, požární ochrana, průmyslová ekologie a chemik. Již druhým rokem budou otevírány obory vodař a kominík. Největší zájem je o obor Kominík a dlouhodobě vysoký zájem mají žáci rovněž o plynárenské obory.
 
Na letní rekonstrukce šlo 120 milionů korun
Mezi nejvýznamnější investiční akce realizované Pardubickým krajem ve školách v tomto roce patří výstavba sportovního areálu Dašická v Pardubicích, stavební úpravy v SPŠ chemické v areálu Poděbradská v Pardubicích, ve Střední škole potravinářství a služeb v  Pardubicích, dále rekonstrukce školní kuchyně a jídelny na Gymnáziu Dašická, Pardubice, přístavba šaten a rekonstrukce Domova mládeže ve Vysokém Mýtě spolufinancované městem Vysoké Mýto, rekonstrukce sociálního zařízení na Gymnáziu Mozartova  v Pardubicích, rekonstrukce střech Integrované střední školy Moravská Třebová a přístavba bezbariérového výtahu v Odborném učilišti a Praktické škole Žamberk. Během letošních letních prázdnin kraj investoval do zkvalitnění podmínek sloučených škol a do dalších rekonstrukcí přibližně 120 milionů korun.   V letošním roce byly do odvětví školství převedeny také mimořádné finanční prostředky (7,265 milionů korun) z prodeje majetku (jedná se o nevyužívané nemovitosti uvolněné z důvodu organizačních změn ve školství jako například objekt orlickoústecké UMPRUM v Hnátnici, chrudimské strojní průmyslovky v Hlinsku či SPV v Žamberku).
 
Cílem je kvalitativní posun
Snahou všech optimalizačních kroků bylo zlepšit úroveň škol, posílit kvalitu vzdělávání a zajistit ekonomické podmínky pro fungování škol v době demografického úbytku dětí. Letos z devátých ročníků základních škol vychází o 235 žáků méně než vloni a v dalších letech bude tento trend pokračovat. Celkový úbytek žáků na středních školách v roce 2011 oproti roku 2009 je 2200 žáků, v roce 2015 už bude tento úbytek představovat téměř 4400 žáků. „K optimalizaci sítě středních škol již pod tíhou nezpochybnitelných argumentů sáhly všechny kraje a vyzval k ní rovněž ministr školství,“ uzavírá Jana Pernicová.