Soutěž stavba roku 2011 Pardubického kraje jde do finále
Pardubice – Dvoudenním posuzováním šesti finalistů přímo na místě vrcholí v těchto dnech soutěž Stavba roku Pardubického kraje. Jedenáctičlennou porotu složenou ze zástupců kraje, České komory autorizovaných inženýrů a techniků, Svazu podnikatelů ve stavebnictví ČR a představitelů České komory architektů vede náměstek hejtmana Roman Línek. Jejím členem je například i spoluautor Tančícího domu v Praze architekt Vlado Milunič.
„Soutěž podporuje stavby, jejichž předností jsou vysoká stavebně technická, uživatelská a estetická úroveň. Zviditelňuje stavební kulturu a výsledky práce architektů, stavebních inženýrů a dodavatelských firem v Pardubickém kraji. A my chceme, aby v kraji vznikaly kvalitní a pozoruhodné stavby,“ shrnul přínos soutěže náměstek Roman Línek. Výjimečné stavby vznikly i v době nynějšího stavebního útlumu. „Naštěstí právě v tomto období vrcholí využívání evropských fondů, a tak je letošní posuzovaná šestice financována z velké části právě z těchto zdrojů,“ dodal Línek.
Porota musí nyní vybrat vítěze dvou kategorií - občanská vybavenost a dopravní stavby. Na výběr je novostavba krytého plaveckého bazénu v Litomyšli, multifunkční dopravní terminál v České Třebové, rekonstrukce centra volnočasových aktivit v Nekoři, Integrační centrum sociálních aktivit Kosatec v Pardubicích, rekonstrukce kostela na Muzeum barokních soch v Chrudimi a modernizace silnice II/340 ze Seče do Běstviny.“
„Jedná se o soutěž stavařskou,“ vysvětluje Jiří Požár, předseda Svazu podnikatelů ve stavebnictví a pokračuje: „Proto posuzujeme provedení stavby, čas, dodržení financí a pak zejména kvalitu a účelnost využití. Architektura je jen jeden z ukazatelů, architekti mají svoji vlastní soutěž.“ Posuzovaná šestice je letos podle něj velmi zajímavá a ty stavby, které dostanou titul, budou určitě dělat dobré jméno Pardubickému kraji a možná mohou uspět i v celostátní soutěži.
Architekt Milunič a jeho kolegové David Mareš a Jaromír Kročák z České komory architektů si spolu s ostatními podrobně prostudovali všechny stavby přímo na místě. Před českotřebovským nádražím si například Vlado Milunič liboval, že je tu automobilová doprava svedena do podzemí a že budova nádraží neztratila svůj původní charakter. Architekt, který se v Praze věnoval polidšťování panelového sídliště Petřiny, oceňuje, pokud se podaří zachovat a obnovit historickou architekturu a propojovat ji s dalšími moderními styly. „Ovšem v případě, že je původní stavba zničena, jako třeba Petrova bouda, nemá podle mě cenu stavět repliku. V době renesance také nikoho nenapadlo stavět gotické repliky,“ zmiňuje známý případ z poslední doby.
Hlavní pořadatelské břímě leží na České komoře autorizovaných inženýrů a techniků.
Tato organizace si klade za cíl zviditelnit práci projektantů, kteří rozpracovávají náměty architektů. Ocenění za Stavbu roku se ale dostane i zhotovitelům díla a investorům. Zástupce komory Radim Loukota je letos už u pátého ročníku soutěže. “Tentokrát jsme uspořádali soutěž po roce, ale zřejmě se zase vrátíme k dvouletému intervalu,“ říká v době, kdy je i stavebnictví v útlumu způsobeném hospodářskou krizí.
Fotografie: porotci navštívili tako českotřebovský dopravní terminál, průvodcem byl starosta Jaroslav Zedník.